Lakikaveri

Työelämässä voi tulla vastaan kimurantteja tilanteita

Työelämässä eteemme voi tulla kimurantteja tilanteita aina saamatta jääneistä palkoista yllättävään irtisanomiseen. Jos näin käy, hämmennys muuttuu herkästi ahdistukseksi, ja yksin on vaikea selvitä. Silloin Lakikaveri auttaa sinua.

Lakikaveri-palvelu on tarkoitettu kaikille YTK:n täysjäsenille*. Puhelinneuvontaan voit soittaa työsuhdeasioissa vaikka heti, ja henkilökohtainen juristin selvityspalvelu on käytössäsi, kun täysjäsenyyttä on kestänyt vähintään 6 kuukautta tapahtuman sattuessa.

Nykyisten jäsenten tapauksia voidaan selvittää myös takautuvasti vuoden 2021 osalta, kunhan jäsenyys on ollut voimassa 6 kuukautta ennen tapahtuman sattumista. 

*YTK:n täysjäsen on sekä YTK Työttömyyskassan että YTK Työelämä ry:n (ent. YTK-Yhdistys) jäsen.

Iloinen mies juttelee naisen kanssa.

Esimerkkejä työsuhdeasioista, joissa Lakikaveri voi auttaa

 • Maksamatta jääneet palkat

 • Epäilys laittomasta irtisanomisesta
 • Työsopimukseen kirjattavat ehdot
 • Työsuhteen ehtojen muuttuminen
 • Työpaikkakiusaaminen
 • Työsopimusrikkomukset
 • Työsopimusten ketjuttaminen
 • Määräaikaisuus, perhevapaat, lomat… ja muut mieltäsi askarruttavat työsuhdeasiat

Toimi näin

 1. Perehdy laajaan tietopankkiin

  Avaa chat tai siirry työsuhdeasioiden tietopankkiin. Usein asiat ratkeavat keskustelemalla, joten ota asiat rohkeasti puheeksi työnantajasi tai palkanlaskennan kanssa. Hyvä käytäntö on tehdä kirjalliset muistiot keskustelluista ja sovituista asioista.

 2. Soita OpusLex-verkoston juristille

  Asianajoverkosto OpusLexin juristien puhelinneuvonta työsuhdeasioissa on käytössäsi heti, kun täysjäsenyytesi YTK Työelämässä alkaa. Katso soitto-ohjeet kohdasta Näin soitat OpusLex-juristille.

 3. Keskustele OpusLex-juristin kanssa mahdollisuudesta hyödyntää henkilökohtaista selvityspalvelua

  Mikäli asiasi ei ratkea puhelun aikana, voimme myöntää sinulle OpusLex-juristin selvityspalvelun. Selvityspalvelu on käytössäsi pääsääntöisesti, kun olet ollut vähintään kuusi (6) kuukautta YTK:n täysjäsenenä* ongelman syntyessä.  Palvelun tarkemmat ehdot löydät OMA+-palvelusta.

 4. Hyödynnä oikeusturvavakuutus

  Useimmiten asiat selviävät jo puhelimessa tai selvityspalvelussa. Jos näin ei käy, oikeusturvavakuutuksesta voit saada korvausta asianajo- ja oikeudenkäyntikuluihin riitautuneessa asiassa vakuutusehtojen mukaisesti. Tutustuthan ehtoihin etukäteen.

Näin soitat OpusLex-juristille:

 1. Valmistaudu puheluun

  Jos kohtaat työsuhteessasi hankalan tilanteen, jota et osaa ratkaista työsuhdetietopankin ohjeista huolimatta, voit soittaa OpusLex-verkoston juristille.

  Valmistaudu puheluun kirjaamalla ongelmasi ja tapahtumien kulku paperille mahdollisimman tarkasti. Ota valmiiksi esille asiasi selvittelyyn liittyvät asiakirjat, kuten työsopimus, irtisanomisilmoitus tai lomautusilmoitus sekä tieto työehtosopimuksesta.

 2. Soita juristille

  Löydät puhelinnumeron OMA+:sta kohdasta Jäsenedut > Soitto juristille. Puhelinneuvonta on avoinna (ma-to 9-14).

  Tunnistaudu palveluun näppäilemällä jäsennumerosi, jonka myös löydät OMA+:sta.
  ​​​​​​​Odota - Kun jäsenyytesi on tunnistettu, puhelu ohjautuu lähimmälle vapaana olevalle lakimiehelle.

  Huomioithan, että maanantaisin puhelimessa saattaa olla ruuhkaa, ja että ulkomailta tai ulkomaisesta liittymästä soittaminen saattaa aiheuttaa lisäkuluja.

  Ruuhkatilanteessa voit myös jättää soittopyynnön, jolloin juristi soittaa sinulle takaisin viimeistään seuraavana arkipäivänä klo 12 mennessä.

 3. Ole rauhassa, asiat etenevät

  Useimmiten asiat selviävät jo puhelimessa, mutta jos puhelinneuvonta ei riitä, juristi selvittää, voidaanko tapauksesi ottaa Lakikaverin selvityspalvelun piiriin.

  Mikäli näin on, juristi tutustuu tapauksesi yksityiskohtiin ja vie asiaa eteenpäin tilanteen vaatimalla tavalla. Juridiset prosessit ovat usein hitaita, mutta asiasi etenee kyllä ja juristi on sinuun yhteydessä aina tarpeen tullen.


 4. Harkitse mahdollista jatkoa yhdessä juristin kanssa

  Jos sopua ei synny selvityspalvelun kautta, harkitset yhdessä juristin kanssa, kannattaako asian käsittelyä jatkaa oikeusteitse.  Mikäli näin on, teette hakemuksen vakuutusyhtiölle, joka lopulta päättää, korvaako oikeusturvavakuutus asianajo- ja oikeudenkäyntikulut.

  Lisätietoa oikeusturvavakuutuksesta löydät täältä.

Mikä opuslex?

​​​​​​​OpusLex on YTK Työelämän kumppani Lakikaveripalvelussa.

OpusLex on kahdellakymmenellä paikkakunnalla toimiva itsenäisten asianajotoimistojen verkosto. Asianajotoimistojen palveluksessa toimii noin kuusikymmentä juristia ympäri Suomen.

Tilanteesi voi tuntua vaikealta, mutta älä huoli. Moni on saanut apua vastaaviin tilanteisiin Lakikaverilta.

ESIMERKKI: Henkilöperusteiset syyt irtisanomisessa

Saara 28 v., tuotekehitysinsinööri

”Meille tuli firmaan yritysjärjestelyjen seurauksena organisaatiomuutos ja sain sen myötä uuden pomon. Ihan heti alkumetreiltä asti oli sellanen olo, ettei meidän kemiat natsaa. Tuntui, että se ei tykännyt mistään, mitä tein tai sanoin.

ESIMERKKI: Työsopimusten ketjuttaminen ja syrjintä

Kaisa 37 v., graafinen suunnittelija

Hain isosta yrityksestä määräaikaista graafisen suunnittelijan paikkaa. Se oli äitiysloman sijaisuus. Pääsin haastattelussa loppusuoralle ja siinä yhteydessä tein myös työnäytteen. Meitä oli loppusuoralla kaksi hakijaa ja se toinen sai homman.

ESIMERKKI: yksityiselämään puuttuminen

Kari 34 v., autonkorjaaja

Meille syntyi koronan keskellä vauva ja olin järjestämässä vaimoni kanssa ristiäisiä. Olin pyytänyt yhtä työkaveria kummiksi ja ristiäiset tulivat työpaikalla puheeksi. Mun koronaa selvästi pelkäävä pomo totesi, että jos järjestäisimme ristiäiset, niin mun ja työkaverin pitäisi jäädä viikoksi palkattomalle lomalle, koska hänen mielestään me riskeerataan tällaisen perhetapahtuman myötä muiden työkavereiden terveys.

ESIMERKKI: Työkyvyn heikentyminen irtisanomisen perusteena

Ilpo 38 v., koneasentaja

Pari vuotta sitten mulle alkoi tulla luunmurtumia ja useiden tutkimusten jälkeen sain osteoporoosi-diagnoosin. Jouduin sairaslomalle ja mulle alettiin etsiä sopivaa lääkitystä. Mun työnantaja, jonka palveluksessa olin ollut 16 vuotta ehdotti, että hakeutuisin uudelleenkoulutukseen, jotta voisin työllistyä sellaisiin hommiin, joita mun sairaus ei estä.Menin kouluun, mutta opintojen alettua työnantaja lähestyi mua irtisanomisaikeilla.

ESIMERKKI: Sovitusta palkasta lipsuminen

Teppo 54 v., ravintolaesimies

Koronan myötä minulta meni ravintola-alan työt alta ja hain henkilöstövuokrausfirman kautta töitä jalostamolta, jonne tarvittiin työnseisauksen ajaksi lisää työvoimaa. Värväsin myös palkkiota vastaan tuttujani töihin.

Esimerkki: Kiusaaminen, vähättely ja työsopimuslain vastainen irtisanominen

Riitta 59 v., myyjä

Olin hommissa kioskiyrittäjällä, joka syyllistyi jatkuvasti erilaisiin työehtosopimusrikkomuksiin. Olen itse ollut tosi pitkään kioskin omistaja ja tiedän hiton hyvin, mikä on ok ja mikä ei. Pomoani ärsytti se, että tiesin, miten asiat pitäisi hoitaa ja se, että nostin nämä rikkomukset johdonmukaisesti esille.

Usein kysyttyä

 • Lakikaveri on YTK:n täysjäsenille* tarkoitettu palvelukokonaisuus, jonka kautta täysjäsen saa juridista apua työ- tai virkasuhteeseensa liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa. Palvelukokonaisuus on myös toimitusjohtajina työskentelevien täysjäsenten käytettävissä.

  Lakikaveripalvelu koostuu neljästä eri osasta, jotka eroavat sisällöiltään ja jäsenyysaikavaatimuksiltaan:

  1. Työsuhdeasioiden tietopankki, jonka löydät nettisivuiltamme
  2. Puhelinneuvonta, joka on käytössäsi heti, kun täysjäsenyytesi alkaa
  3. Juristin henkilökohtainen selvityspalvelu, jonka piiriin voit päästä puhelinneuvonnan kautta, kun täysjäsenyytesi on kestänyt vähintään 6 kk ennen tapauksen syntymistä
  4. Oikeusturvavakuutus on turvanasi, jos asia ei ratkea puhelimitse tai selvityspalvelussa ja täysjäsenyytesi on kestänyt vähintään 6 kk ennen tapauksen syntymistä
 • Laajensimme alkuvuodesta 2022 oikeudellisen neuvonnan palveluitamme yhteistyössä OpusLex-asianajoverkoston kanssa. Jatkossa jäsenillä on ehdot täyttäessään mahdollisuus saada työ- tai virkasuhteeseensa liittyvään ongelmaan laajempaa apua asianajoverkosto OpusLexin juristeilta.

  OpusLex-asianajoverkoston juristi voi ottaa jäsenen työ- tai virkasuhteen ongelman – esimerkiksi palkkasaatavat tai työsuhteen päättämiseen liittyvät epäselvyydet työpöydälleen. Hän selvittää, onko tilanteessa toimittu väärin ja tilanteen mukaan vie asiaa eteenpäin. Tähtäimessä on tuoda osapuolet samanarvoisina ongelman äärelle ja löytää sovinto. Mikäli tämä ei onnistu, saattaa tapauksen ratkominen jatkua oikeudessa, jolloin kuluihin voi saada korvausta oikeusturvavakuutuksesta, mikäli vakuutusehdot täyttyvät.

 • Lakikaveri-palvelun tietopankki, puhelinneuvonta ja juristin selvityspalvelut sisältyvät YTK Työelämä ry:n (ent. YTK-Yhdistys) jäsenmaksuun, joka on 24 € vuonna 2023

  Mikäli tapaus vaatii ammatillisen oikeusturva- tai vastuuvakuutuksen käyttämistä, tulee täysjäsenen maksettavaksi vähintään vakuutuksen omavastuuosuus.

 • Puhelinneuvonta, nettisivujen tietopankki ja chatbot ovat käytössäsi heti YTK:n täysjäsenyyden* alusta alkaen. Henkilökohtainen juristin selvityspalvelu on käytössäsi, kun olet ollut täysjäsen vähintään 6 kuukautta ennen selvitystä vaativan tapahtumaketjun alkamista ja tapaus on saanut alkunsa aikaisintaan vuonna 2021. Oikeusturvavakuutuksen ehdot määrittelee vakuutusyhtiö. 

 • Lakikaverin puhelinpalveluun voit soittaa kaikissa työ- ja virkasuhteisiin liittyvissä asioissa heti, kun YTK:n täysjäsenyytesi* on voimassa. Puhelimeen vastaavat OpusLex-asianajoverkoston juristit. Puhelimessa voit saada apua tilanteisiin, joissa juristin ei tarvitse perehtyä asiakirjoihin tai muihin materiaaleihin. Tarpeen mukaan juristi voi ohjata eteenpäin henkilökohtaisen selvityspalvelun piiriin.

  Juristin selvityspalvelu kattaa työ- tai virkasuhteeseen liittyvien juridisten kysymysten ja ongelmien esiselvityksen OpusLex-asianajoverkoston juristin toimesta. Tämä voi pitää sisällään esimerkiksi tapauksen selvitystä ja asiakirjojen työstämistä. Palvelu auttaa myös YTK:n täysjäsenenä olevia toimitusjohtajia. Käsittelyyn ei oteta ennen vuotta 2021 tapahtuneita asioita. Lisäksi täysjäsenyyden on oltava ollut voimassa vähintään 6 kuukautta ennen selvitystä vaativan tapahtumaketjun alkamista.

  Ammatillinen oikeusturvavakuutus koskee työ- tai virkasuhteeseen liittyviä riita- ja rikosasioita. Oikeusturvavakuutuksen ehdot määrittelee vakuutusyhtiö.

  YTK Työelämäpalveluiden verkkosivuilta löytyvästä kattavasta tietopankista löytyy tietoa erilaisista työelämän tilanteista, kuten palkanmaksusta, työsopimuksista, vuosilomista ja työajoista. Chatbot Sulo auttaa niin ikään verkossa työsuhdekysymyksissä.

 • Jos sinulla YTK:n täysjäsenenä* on työsuhteeseen liittyvä ongelma, johon haluaisit juristin selvityspalvelun apua, tulee sinun ensin soittaa Lakikaverin puhelinpalveluun. Jos puhelinneuvonnassa tapausta ei pystytä ratkaisemaan, OpusLex-juristi selvittää, voidaanko asia ottaa juristin selvityspalvelun piiriin. Mikäli näin on, OpusLex-juristi varmistaa YTK Työelämä ry:ltä (ent. YTK-Yhdistys), että sinulla on oikeus selvityspalveluun ja pyytää sinulta tarvittavat suostumukset asian hoitamista varten.

  OpusLex-juristin saatua tarvittavat luvat, alkaa asian selvittäminen. Juristi tutustuu asian yksityiskohtiin ja vie asiaa eteenpäin tilanteen vaatimalla tavalla. Usein asia ratkeaa selvittelyn puitteissa. Mikäli asiaa ei saada ratkaistuksi, ja tapauksesta syntyy riita, sinun kannattaa keskustella juristin kanssa oikeusturvavakuutuksen hyödyntämisestä. OpusLex-juristi voi tiedustella vakuutusyhtiöltä, sisältyykö tapauksen käsittely oikeusteitse oikeusturvavakuutukseen. Vakuutusyhtiö tekee korvauspäätöksen hyödynnettäessä oikeusturvavakuutusta. Mikäli tapaus ei ole oikeusturvavakuutuksen piirissä, tapauksen käsittely saattaa jäädä siihen tai jatkua esimerkiksi viranomaiskäsittelyssä.  

 • Mikäli tapausta ei saada ratkaistua puhelinneuvonnan tai henkilökohtaisen selvityspalvelun avulla, Lakikaveri-palvelun juristi voi tiedustella vakuutusyhtiöltä, sisältyykö tapauksen käsittely oikeusteitse oikeusturvavakuutukseen. Mikäli näin ei ole, tapauksen käsittely saattaa jäädä siihen tai jatkua esimerkiksi viranomaiskäsittelyssä.  

 • Et voi. Oikeudellinen työsuhdeneuvonta puhelimitse ja juristin selvityspalvelu ovat YTK Työelämä ry:n (ent. YTK-Yhdistys) yhteistyökumppani OpusLex-asianajoverkoston tuottamia.

  Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on käytettävä OpusLex-asianajoverkostoon kuuluvaa yhteistyötoimistoa. OpusLexillä on noin 60 työsuhteisiin perehtynyttä juristia 22 paikkakunnalla ympäri Suomen. Juristi määräytyy pääsääntöisesti paikkakuntakohtaisesti, etkä voi valita juristia itse.

 • Suurimmassa osassa tapauksia kyse on siitä, että täysjäsenyysedellytys ei täyty. YTK:n täysjäsenenä* on oltava vähintään 6 kuukautta ennen tapahtumaketjun alkamista. Esimerkiksi irtisanomistilanteessa tulee YTK:n täysjäsenyyden olla ollut voimassa vähintään 6 kuukautta jäsenen saadessa irtisanomisilmoituksen, jotta tapaus voidaan ottaa juristin selvityspalveluiden piiriin.

 • Ei. Juristin selvityspalvelussa ratkaisun jäsenen pääsystä palvelun piiriin tekevät asianajoverkosto OpusLexin juristi (juridinen arvio) ja YTK Työelämä ry. (täysjäsenyys- ja muiden palvelun ehtojen täyttyminen). Oikeusturvavakuutuksessa ratkaisun korvattavuudesta tekee vakuutusyhtiö. Näin ollen kielteinen päätös juristin selvityspalveluista ei tarkoita kielteistä päätöstä oikeusturvavakuutuksesta.

  Oikeusturvavakuutus ja juristin selvityspalvelut eroavat toisistaan ehdoiltaan. Esimerkiksi päättämissopimuksiin liittyvä kommentointi ja neuvonanto kuuluvat juristin selvityspalveluiden piiriin, mutta oikeusturvavakuutuksen ulkopuolelle on rajattu työsuhteen päättämisen ehdot.

*YTK:n täysjäsen on sekä YTK Työttömyyskassan että YTK Työelämä ry:n (ent. YTK-Yhdistys) jäsen.


Lue myös

Linkki kyselyyn