Teemu

Väsymätön viihdyttäjä

Featuring: Teemu ”Spamned” Rissanen

Oululainen Teemu Rissanen on esport-ammattilainen. Hänen erityisalaansa on CS-pelaaminen sekä siihen liittyvä sisällöntuotanto ja striimaaminen. Yleisölleen hän on henkilöbrändi Spamned. Samastuttava, mukava, ihmisenkuuloinen hauskuuttaja, joka antaa hyvän mielen rennoissa fiiliksissä. Pelaaminen ammattina on kuitenkin vaativaa ja lähemmin tarkasteltuna erittäin raskasta. Lue, mitä kaikkea kuuluu esporttaajan ammattiin!

”Wuhuhuu, jee, oisimpaa osunuuu! Kattokaapa, mähän oon ku joku kepardi!”

Tähän tyyliin mylvii esport-tähti Spamned. Meneillään on taas yksi jokapäiväisistä interaktiivisista pelisessioista, joissa Spamned tulittaa vihollisiaan, selostaa, hihkuu, antaa vinkkejä, laittaa itsensä likoon, pyörähtelee, tanssiikin ja huutonauraa parin, kolmen tunnin ajan. Yleisö peukuttaa ja puhkuu ruutujen toisessa päässä. Heille Spamned, tai spämnedi, spämi, spämdermän, spam, on kunkku, toivontuoja ja sankari, ystävä suorastaan.

Pelaaminen vaikuttaa rennolta räiskinnältä, jossa huudellaan väliin ja tuuletellaan. Menestyäkseen pitää olla teknisesti erinomainen, mutta Spamnedin ydin on sisällöntuotannossa, jota hän puurtaa joka päivä. Pelaaminen onkin päivästä vain yksi tuokio, jota kuitenkin valmistellaan huolellisesti. Tämän päälle tulevat videoinnit, editoinnit ja muu tunnettuutta ja sitouttavuutta edistävä markkinointiviestintä. Kun kuuntelee, kuinka paljon työtä esport-ammattilaisuus ja henkilöbrändinä toimiminen itse asiassa edellyttävät, suorastaan hämmentyy: tämä tosiaan on oikeaa täyspainoista työtä!

Ammattina intohimo

Teemu Rissanen aloitti pelaamisen varhain, nelivuotiaana. Perheeseen oli hommattu pleikkari, niin kuin moniin muihinkin koteihin.

”Se on ollut ykkösjuttu aivan siitä lähtien” , Rissanen kertoo.

Yli kymmenen vuoden pelaamisen jälkeen oli ajankohtaista oman tietokoneen hankkiminen ja CS:GO-ammuntapeliin perehtyminen tosissaan.

”Tein siivoustöitä yli 7 kuukautta ja tienasin rahat kunnon pelikoneen hankkimiseen,” Rissanen muistelee.

Hän oli silloin 17-vuotias. Jälkikäteen arvioituna se oli ensimmäinen suuri hyppy kohti ammattilaisuutta.                                            

Pelaaminen on ollut 26-vuotiaan Rissasen rakkain harrastus ja suurin asia. Pelaamisesta ja striimaamisesta ei tullut itsestään selvästi ammattia. Ennen kuuluisuutta ja nykyistä asemaansa Rissanen vietti pitkät pätkät työttömänä. Hän oli pienen pojan isä, nuoren perheen talous oli kovilla eikä ensimmäinen parisuhde oikein tahtonut kestääkään aktiivisen pelaamisen ja epävarmuuden yhdistelmää. Usko omaan tekemiseen ja tulevaisuuteen olivat kuitenkin korkealla.

Spamned pelaa

”Aloin kuvata päiviäni, askareitani ja tekemisiäni. Perheeni ja lähipiirini tykkäsivät sisällöistä ja sainkin siskoltani kehotuksen jakaa jutut koko kansalle.” Kuva: Teemu Rissanen

Jutuista alkoi kehkeytyä arjen kuvaamisen sijaan pelivideoiden tekemistä ja sisällöntuottamista. Samaan aikaan työttömyys jatkui ja paineet kotona lisääntyivät. Tuloja pelaaminen ei vielä tuolloin tuottanut, joten ulkopuolisen silmissä touhu näytti jopa epäilyttävältä ajanvietteeltä.

Rissasen parisuhde kariutui ja alkoi yhä aktiivisempi pelimaailman työstäminen. Muutamassa kuukaudessa alkoi tapahtua:

”Kanavani suorastaan räjähtivät, siitä ei ollut enää paluuta”, Rissanen kertoo. Tuloja alkoi tulla ja intohimosta oli vihdoin tullut ammatti.

Kovan luokan yrittäjä ja henkilöbrändi

Nyt Rissasen tuntevat melkein kaikki. Ainakin ne, jotka ovat tekemisissä e-pelaamisen kanssa. Kyse on myös iästä ja sukupolvien eroista.

”Kyllä todella monet alle 30-vuotiaat tunnistavat, yli 30-vuotiaista ei niinkään”, Rissanen paljastaa.

Rissanen on striimaajana menestynyt, mutta menestys ei ole itsestään selvää. Sen eteen pitää tehdä töitä, joka päivä. Lomia ja pitkiä vapaita esport-ammattilaisuus ei kestä. Yleisö ja fanit odottavat Spamnedilta joka päivä jotakin uutta ihmeteltävää ja katsottavaa. Jos se ei ole yhteinen pelituokio, niin vähintään arjen edesottamuksia kuntosalilta tai kalareissuilta. Sisältöjä pitää miettiä koko ajan. Loppu aika kuluukin sitten videoiden tekemiseen, tuottamiseen ja leikkaamiseen eli editointiin.

”Viihdyttäminen on ykkösjuttuni. Suunnittelen sisältöjeni rakenteet huolella, mutta itse tilanteessa mennään go with the flow -asenteella”, Rissanen kertoo.

Hänen sisältönsä ovat monelle jo televisiota ja netflixejä tärkeämpää ja yleisempää. 

Suosio ja asema tuovat myös paineita ja stressiä. Spamnedista on kehkeytynyt uskottava henkilöbrändi ja sitä myötä velvollisuuksien ja taloudellisten lainalaisuuksien lista on kasvanut pitkäksi.

Teemu

”Koko ajan pitää olla saatavilla ja yleisön kanssa pitää olla yhteydessä. Se työllistää valtavasti, mutta myös palkitsee. Ai sä vastasit, on aina positiivista kuultavaa,” Rissanen intoilee. Kuva: Niklas Vuorenmäki

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse miettiä ja murehtia omin päin. Spamned kuuluu KOVA esports -tiimiin. Kova on suomalainen esport-organisaatio, jonka tallissa toimii e-urheilujoukkueita ja jonka tehtävä on myös neuvotella pelaajilleen yhteistyökuvioita ja tuoda alalle uskottavuutta sekä auttaa tiimiläisiä kaikessa mahdollisessa. Se myös tekee #ammattinaesport-yhteistyötä YTK-Yhdistyksen kanssa.

Kova tarjoaa tiiminjäsenilleen käytännön markkinointiapua, kuten graafista suunnittelua, logojen muotoilua ja brändiosaamista. Se on alalla välttämätöntä tietotaitoa.

”Olen yrittäjä ja toimin sen mukaan. Olen itselleni ehkä ankarampi kuin mitä Kova edellyttää, mutta kun intohimo ajaa asiaa”, Rissanen ei malta olla sanomatta.

Raaka yrittäjyys ja kilpailuhenkisyys leimaavat Rissasen toimintaa. Jos katsomisluvut tippuvat, pitää yrittää lisää. Rauhallista hetkeä ei saa edes kotona.

”Työn ja arjen erottaminen on todella vaikeaa, koska teen töitäni 95 prosenttisesti kotona, aamusta iltaan, joka päivä,” Rissanen paljastaa.

Hän myös tekee itse melkeinpä kaiken. Jotkut ovat sanoneetkin, että hommaa itsellesi apua, vaikkapa nyt videoiden editointeihin. Mutta Rissanen haluaa toistaiseksi tehdä kaiken itse.

Ala vielä lapsenkengissä

Vaikka Kova Esports on alalla erittäin uskottava toimija ja iso peluri, aistii Teemu Rissasen puheista, että koko e-peliala ei ole vielä kovin tunnustettu tai edes tunnettu. Se ansaitsisi Rissasen mielestä vielä enemmän huomiota ja arvostusta.

Samalla nousee esiin kaikkeen työhön ja ammatillisuuteen liittyviä kysymyksiä:

  • Kuinka verotus hoidetaan, kun tulot tulevat sieltä täältä,
  • kuinka pelaajien ammattitaito ja kunto pysyvät kasassa vielä vuosienkin päästä,
  • kuinka mahdollinen työttömyys hoituu,
  • kuinka töitä voisi tehdä niin, että tunnit pysyisivät maltillisina?

​​​​​Ala on niin uusi, että yhteiskunta tuntuu hieman laahaavan perässä. Ala huutaa itselleen myös lisää asiantuntijoita, esimerkiksi mielenhuoltoon ja jaksamiseen liittyen.

Voiko esportista edes jäädä työttömäksi?

”Minulla on kova usko tulevaisuuteen enkä toistaiseksi ajattele työttömyyttä”, Rissanen sanoo.

Hänellä on kuitenkin aiheesta kokemusta eikä suhtaudu siihen vähätellen. Hän uskoo löytävänsä alalta vähintään jonkin muun toimenkuvan, jos pelaaminen ei enää lyö leiville, sen verran kokemusta on Spamnedille ehtinyt jo kertyä. Henkilöbrändikin on jo ehtinyt kasvaa vahvaksi, siihen liittyy paitsi viihdyttäjän ja mestaripelaajan rooli, myös inhimillisempi puoli. Sinne kuuluvat sauna- ja kalareissut, kuntosali, ja ehkä suurimpana kaikesta, isyys.


Henkilöbrändi - eli mikä?

Artikkeli on osa uutta Henkilöbrändi-juttusarjaamme, jossa esittelemme erilaisia uratarinoita ja henkilöbrändiin liittyviä työelämän käänteitä.

Lue myös:

Etuja YTK-Yhdistyksen jäsenyydellä

YTK:n jäsenyys todella kannattaa, sillä vain 18 euron lisämaksulla vuodessa saat käyttöösi tuhansien eurojen arvoiset, jatkuvasti päivittyvät YTK-Yhdistyksen edut ja palvelut työhön sekä vapaa-aikaan. Muista siis hyödyntää jäsenetusi!

YTK-Yhdistys ja KOVA tekevät yhteistyötä ja tutkivat yhdessä, mitä kaikkea on esport ammattina.

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn