nainen katsoo karttaa rannalla kajakin vieressä

Uuden oppimista merkityksen ja ilon kautta, itseä ja maailmaa varten

Elinikäisestä tai jatkuvasta oppimisesta on vuosien varrella tullut työelämämme mantra. Kun seuraa työelämän muutosvauhtia ja ihmisiä sen pyörteissä, on helppo ymmärtää miksi. Monet onneksi jo tiedostavatkin tarvitsevansa jatkuvasti uutta osaamista. Lue lisää, jos kaipaat vinkkejä oppimiseen ja itselle merkityksellisten asioiden kirkastamiseen!

YTK:n keväällä jäsenilleen tekemän Jäsenpulssin* vastanneista 60 % arvioi tarvitsevansa uutta osaamista tai tietotaitoa lähivuosien aikana. Lähes 70 % arvioi lisäksi tietävänsä, minkälaista osaamista he tulevat tulevaisuudessa tarvitsemaan.

Miten nuo 30 % tulevaisuuden osaamistarpeistaan epätietoista saisi oivaltamaan, mitä osaamisia heidän kannattaisi seuraavaksi kehittää ja toiset 40 % pohtimaan skenaariota, jossa myös heidän osaamisensa hyvin suurella todennäköisyydellä vanhenee?  

On luonnollista, että arjessamme vaikuttavien velvollisuuksien ja vastuiden keskellä webinaari, ammattikirja tai koulutus on helppo sysätä syrjään. Ehkäpä itselle merkityksellisten asioiden kirkastaminen auttaisi osaamisen kehittämisen pohdinnoissa. Jos tämä taustatyö on vielä tekemättä, tässä pari vinkkiä avuksi!

Avuksi osaamisen jäsentämisen työkalut

Aloitetaan hieman perinteisemmistä tavoista hahmotella omia osaamisiaan. Tiesitkö, että osaamisen kehittämisen tavat jaetaan usein kolmeen osaan jaolla 70-20-10? Tämän jaottelun mukaan 70 % oppimisesta tapahtuu omassa työssä, kuten siihen liittyvissä projekteissa, hankkeissa ja vastuualueissa. Muilta opimme 20 % esimerkiksi tiimityöskentelyn tai saamamme palautteen kautta. Vain 10 % oppimisesta tapahtuu erilaisilla kursseilla, kirjallisuutta lukemalla tai webinaareja kuuntelemalla.

Jos mietit omaa osaamistasi tähän kolmijakoon peilaten, minkälaisia asioita nimeäisit omaan osaamispalettiisi näiden kolmen osa-alueen alle? Jos tämä kolmijako tuntuu vieraalta, voit hahmotella osaamistasi vaikkapa osaamiskäden avulla.

*Jäsenpulssi-kysely, maaliskuu 2022, n = 19749

Osaamisen kehittämiselle suuntaa itselle merkityksellisistä asioista

Kuuntelin ennen tämän kirjoituksen syntyä Jaakko Sahimaan koulutusta merkityksellisyydestä (kokonaisuus löytyy muuten jäsenetuihisi kuuluvasta työelämän verkkokoulutuskirjastosta). Hän käytti yhtenä mallina merkityksellisyyden kuvaamiseen alkujaan Japanista lähtöisin olevaa Ikigai-ajattelua. Ikigai on japanilainen konsepti sille, mikä tekee elämästä merkityksellisen ja antaa sille tarkoituksen. Entä jos oman osaamisen kehittämistä lähestyisikin Ikigan ulottuvuuksien avulla?

Omaa Ikigaitaan voi ryhtyä rakentamaan neljän kysymyksen kautta:

  1. Mitä rakastat

  2. Missä olet hyvä

  3. Mitä maailma tarvitsee

  4. Mistä sinulle maksetaan

Mietittyäsi näitä neljää kysymystä, löydät intohimosi, missiosi, kutsumuksesi ja ammattisi – oman ikigaisi. Kehittämällä osaamistasi näihin suuntiin, tulet samalla tukeneeksi merkityksellisyyden kokemustasi ja saisit otettua muutaman askeleen kohti itsellesi merkityksellisempää (työ)elämää.

ikigai ytk

Oman osaamisesi kehittämisen suuntaviivoja voit pohtia etsimällä työllesi merkitystä.

Samalla, kun kirkastat osaamisesi eri ulottuvuuksia, saat mainiota materiaalia esimerkiksi työnhakuun tai itsesi esittelyyn vaikkapa LinkedInissä tai muissa ammatillisissa tilanteissa.

Valitse siis itsellesi merkityksellisiä osaamispolkuja ja nauti oppimisen ilosta. Samalla huolehdit siitä, että omaa työtä - tai niitä mahdollisia uusia tulevia ammatteja - on ilo tehdä jatkossakin itsevarmana omista taidoistaan ja osaamisestaan. Se on sitä työelämäkuntoa parhaimmillaan.

Lisää vinkkejä

Kirjoituksessa mainittu Työelämän verkkokoulutuskirjasto ja koko Eduhousen verkkokoulutusvalikoima kuuluu YTK-Yhdistyksen jäsenvuosimaksuusi - hyödynnä siis etusi!

Kun päivität osaamistasi Eduhousen koulutuksilla, saat käymistäsi koulutuksista todistuksen tai opintosuoritusotteen, jolla voit todentaa osaamisesi. Suorittamalla laajasti samaan aihealueeseen liittyviä koulutuksia, voit todella laajentaa osaamistasi aivan uudelle osa-alueelle, ja hyödyntää oppimaasi käytännön työelämässä.

Katso myös:

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut YTK-Yhdistys ry

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Työskentelen jäsentemme työelämäpalveluiden kehittämisen parissa. Tavoitteenani on, että saat meiltä monipuolista tukea työnhakuusi ja työurasi vaiheisiin, osaamisesi kehittämiseen ja hyvinvointisi edistämiseen. Vuosien varrella kertynyt verkostoni sekä taustani rekrytoinnin, viestinnän, työnantajamielikuvan ja työnhakijoiden auttamisen parissa antavat perspektiiviä työelämän kiemuroihin. Missioni on rohkaista ja kannustaa ihmistä eteenpäin erilaisissa työelämän käänteissä – lempeästi ja inhimillisesti.

Kuva: Niko Niinivirta

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn