Aku Varamäki henkilökuva Uramuotoilu YTK-Yhdistys #työelämänkäänteissä blogi

Uramuotoilu on tekoja

#työelämänkäänteissä

Viihdynkö oikeasti töissäni vai hakisinko vain lisää kahvia? Onko urani nyt tässä vai jatkaisinko sitten kuitenkin opiskeluja? Pelkkä oman uran pohtiminen ei riitä. Tarvitaan tekoja, joiden avulla oma urapolku voi kirkastua ennen kokemattomalla tavalla. Yksi tapa on käyttää hyväksi muotoiluajattelua, jonka keinoin uramahdollisuudet konkretisoituvat. Työpäivämuotoilija Aku Varamäki kertoo, miten ottaa ensimmäinen askel.

Oman uran pohtiminen ei ole helppoa. Vähemmän vaikeaa on antaa mennä ja katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tämä on kuitenkin riski, koska työ muuttuu, osaamisen tarpeet muuttuvat ja työelämä ylipäätään monimutkaistuu päivä päivältä. Työt, joita nyt syntyy eivät ole sellaisia, joita voisi edes opiskella koulun penkillä. Ellei itse ole aktiivinen ja kiinnitä huomiota omiin tarpeisiinsa, voi ajautua väärälle polulle. Tämän ovat havainneet myös Workday Designers -yrityksen vetäjät. Heidän ideansa on käyttää työelämän haasteisiin apunaan muotoiluajattelusta opittuja ja hyväksi havaittuja malleja. He puhuvatkin uramuotoilusta.  

Workday Designersin toinen osakas Aku Varamäki on aiheesta innostunut. Kaikki lähti oivalluksesta, että design thinking eli muotoiluajattelu sopii parantamaan myös työssä menestymistä tai työelämän laatua siinä missä tavaratkin parantuvat muotoilun keinoin. Lopulta kyse on sujuvammasta ajattelusta. Ajattelu voi tosin olla lukossa tai kiertää kehää.  

”Suomalaisten helmasynti on jäädä oman tutkintonsa vangiksi eikä helposti uskalleta edes ajatella muita vaihtoehtoja,” Varamäki sanoo.  

Usein aivan pienilläkin siirroilla ja arjen säädöillä voidaan saada aikaan suuria muutoksia, hän sanoo. Workday Designersin omat kurssit auttavat kirkastamaan omia tarpeita ja voimavaroja sekä hahmottamaan osaamista. Niistä onkin ollut monelle apua, ihmiskeskeisempi muotoiluajattelu puhuttelee ja resonoi Varamäen mukaan hyvin juuri tässä ajassa.  

Varamäki ei itse ole koulutukseltaan muotoilija, mutta on aktiivisesti opiskellut aihetta ja soveltanut oppejaan työelämään. Päätyipä hän jopa opettamaan muotoilua Yhdysvalloissa alan vierailevana professorina, vaikka oli aluksi menossa itse opiskelemaan aihetta lisää.  

Tämä on Varamäen mielestä jälleen yksi hyvä esimerkki oman aloitteellisuuden tarpeellisuudesta. Ura voi vahvistua ja muuttaa suuntaansa parempaan, jos vain on itse aktiivinen, verkostoituu ja puhuu urastaan ja mahdollisuuksistaan avoimesti.  

”Ura-asiat eivät etene asioita pyörittelemällä. On haettava kokemuksia, on kokeiltava ja opiskeltava ja tavattava ihmisiä, tavalla tai toisella. Asioita on edistettävä jollain keinolla eteenpäin, joskus jopa radikaaleilla keinoilla, ” Varamäki muistuttaa.  

Tärkein Varamäen ohje liittyy konkretiaan. Hän lainaa suosittua ja uupumuksesta kirjoittanutta Eeva Kolua, jonka on sanonut: tee jotain!  

”Tekemällä jotakin, voi myös selvitä haluaako jotain vai ei. Kyse on niin sanotusta poissulkumetodista,” Varamäki selvittää. Päätöksen ja teon ei siis aina tarvitse johtaa mihinkään. On ylipäätään arvokasta tietää, mikä suunta on oikea ja mikä mahdollisesti väärä. Se selviää parhaiten kokeilemalla.

#uramuotoilu #työelämä #työnhaku #johtamismuotoilu #rekrytointipalvelut

#työelämänkäänteissä

Artikkeli on osa uutta #työelämänkäänteissä -juttusarjaamme, jossa käsittelemme työelämää ja autamme jäseniämme onnistumaan sen käänteissä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

YTK-Yhdistyksen jäsenet saavat Workday Designersin Uramuotoilu-kurssin alennettuun hintaan. Uramuotoilu-kurssin avulla pääset johdonmukaisesti eteenpäin oman työurasi muotoilussa.

YTK-Yhdistys tarjoaa jäsenilleen työelämään liittyvää lisäturvaa ja palveluita. Meiltä saat turvaa ja tukea yksilölliselle työurallesi alasta riippumatta.

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn