mies mietteliäänä läppärin ääressä tytön nojatessa tämän olkapäähän

Työoikeusjuristit neuvovat: Näin voit ennaltaehkäistä riitautumista työnantajan kanssa

Voit välttää epäselvyyksiä ja riitatilanteita työnantajan kanssa parhaiten sopimalla asioista kirjallisesti ja huolehtimalla, että varmasti ymmärrät, mistä olet sopimassa. Katso juristien vinkit ja tutustu Lakikaveriin!

YTK-Yhdistyksen vinkeillä ja Lakikaverin avulla voit välttyä työelämän sudenkuopilta. Muista ainakin nämä:

  1. Tee aina kirjallinen sopimus   

    Työntekijän ja työnantajan oikeuksista ja velvollisuuksista – siis esimerkiksi työajasta, palkasta sekä ylityöstä ja sen korvauksista – kannattaa aina sopia kirjallisesti.  

    Suulliset sopimukset ovat jatkuva huolenaihe ja näistä me juristit saamme todella paljon yhteydenottoja. Varsinkin kun aikaa kuluu, unohdetaan helposti, millaisista työehdoista on tarkalleen sovittu, jos ei kirjallista sopimusta ole. Työntekijä on usein heikoilla, jos on vain sana sanaa vastaan riitatilanteessa”, sanoo työoikeuteen erikoistunut juristi Hillevi Kontturi-Karvinen.  
  2. Käytä aikaa ja apuja sopimuksen läpikäymiseen   

    Muista perehtyä huolella sopimuksiin ja asiakirjoihin, ennen allekirjoittamista. Ota ihan rauhassa aikaa pari päivää ja varmista että ymmärrät, mitä sopimisesta seuraa. Epäselvissä asioissa kannattaa kääntyä työoikeuteen erikoistuneen juristin puoleen. Muun muassa tällaisissa tilanteissa YTK-Yhdistyksen Lakikaveri voi auttaa.   

    Monet allekirjoittavat sopimuksia liian helposti, tutustumatta sopimuksen ehtoihin tai ymmärtämättä sisältöä. Monesti sopimus kannattaisi katsoa läpi etukäteen juristin kanssa, sillä näin voidaan välttyä ikäviltä yllätyksiltä jälkikäteen”, huomauttaa asianajaja Jari Kailiala.   
  3. Ole juristiin yhteydessä ajoissa 

    Jos omassa työsuhteessasi tai sen ehdoissa – esimerkiksi palkassa, ylitöissä tai irtisanomisessa – ilmenee epäselvyyksiä, kannattaa juristiin olla yhteydessä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. YTK-Yhdistyksen Lakikaverin kautta jäsen saa käyttöönsä muun muassa oikeudellisen puhelinneuvonnan, henkilökohtaisen juristin selvityspalvelun sekä oikeusturvavakuutuksen.  

    Aikaisemmin soitettiin juristille, kun tilanne oli niin sanotusti päällä ja usein jo varsin huono. Nykyään epäselvyyksiin tartutaan helpommin. Työntekijöiden kyky tunnistaa vääryyksiä on kasvanut ja työnantajilta uskalletaan vaatia kunnioittamista ja asiallista kohtelua”, kertoo asianajaja Jenny Väyrynen.  
  4. Työajanseuranta on työntekijän parhaaksi, samoin palkkakuitti  

    Oman työn käytäntöjen, kuten palkanmaksun ja ylityökorvausten, kanssa kannattaa olla tarkkana. Kunnollinen työajanseuranta ei ole kaikkialla itsestäänselvyys, mutta työntekijälle se on todella tärkeä.  

    Ilman asianmukaista seurantaa työntekijä tekee helposti ilmaista työtä. Myös palkkasaatavista kannattaa huolehtia heti, sillä ajan myötä ne voivat vanheta”, huomauttaa Jenny Väyrynen. 
  5. Kun p***a osuu tuulettimeen, avunsaanti kallistuu – Hanki Lakikaveri ajoissa turvaksesi 

    Omasta työoikeudellisesta turvasta kannattaa huolehtia ajoissa, sillä epäselvyydet tai riitatilanteet tulevat usein yllättäen – ja tilanteen ollessa päällä avun hankkiminen on huomattavasti hankalampaa ja kalliimpaa. Yleinen harhaluulo on, että kotivakuutus kattaa työsuhdeasiat. Näin ei kuitenkaan ole, joten YTK-Yhdistyksen Lakikaveri kannattaa hankkia ajoissa turvaksi. 

    ​​​​​​​“On kova pala alkaa yksin vääntämään esimerkiksi palkkasaatavista tai työsopimuksen irtisanomisen laillisuudesta. Työntekijä pärjää selvästi paremmin, kun apuna on alan ammattilainen”, sanoo Jari Kailiala.  

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Juristien henkilökohtainen apu sisältyy YTK-Yhdistyksen 22 euron vuosimaksuun – tutustu Lakikaveriin täältä!

Lue lisää, mitä työsopimuksessa tulee huomioida

Katso kaikki jäsenedut!

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn