Uramuotoilun ABC -webinaari YTK-Yhdistys jäsenetu Workday Designers

Tutustu uramuotoilun perusteisiin – tsekkaa vinkkimme!

Paula Helle, Workday Designers

Mitä on uramuotoilu? Kenelle se sopii? Miksi sitä tarvitaan? Näihin kysymyksiin pureuduimme Uramuotoilun ABC -webinaarissamme. Kertaa webinaarin anti ja tutustu tallenteeseen! Muista hyödyntää myös uusi jäsenetusi Workday Designersin verkkokurssille.

Uramuotoilua tarvitaan muuttuvassa työelämässä

On ennustettu, että vuonna 2030 jopa 85 prosenttia töistä on sellaisia, joita ei ole keksitty vielä. Työelämän nopea muutos on ollut läsnä jo viime vuosikymmenet ja digitalisaatio vauhdittaa sitä entisestään. Se pakottaa yhä useamman työikäisen uudelleenkouluttautumaan tai täydentämään osaamistaan. Ulkopuolelta tulevien muutosten lisäksi myös omat (sisäiset) toiveet ja tarpeet voivat muuttua elämän aikana.

Näiden kehityskulkujen keskellä tarvitaan kykyä nähdä uusia uramahdollisuuksia ja edetä niitä kohti pienten askelten avulla. Oman uran muotoilu onkin tulevaisuuden supervoima jatkuvasti muuttuvassa työelämässä.

Vinkit omannäköisen työuran muotoiluun ja uusien mahdollisuuksien löytämiseen

Kuinka uraa sitten muotoillaan? Uramuotoilu pohjautuu muotoilun lähestymistapaan ja tarjoaa sen avulla uusia ajattelutapoja ja konkreettisia työkaluja oman uran edistämiseen.

 1. Tee omannäköisiä valintoja itsetuntemuksen avulla
  ​​​​​​​Saatamme edetä työelämässä pitkäänkin pysähtymättä pohtimaan sitä, mitkä ovat juuri meille itsellemme työssä tärkeimpiä asioita - niitä joissa olemme hyviä ja niitä, jotka tekevät työstä merkityksellistä. Uramuotoilu antaa välineitä omien arvojen, tarpeiden ja kokemusten tutkimiseen, mikä auttaa tekemään työuralla itselle oikeita valintoja.
 2. Pyri näkemään oma tilanteesi uudesta näkökulmasta
  Toisinaan saatamme jäädä junnaamaan epätyydyttävään työtilanteeseen tai työmahdollisuuksien puutteeseen löytämättä tietä ulos. Ratkaisu saattaa olla aivan silmiemme edessä, mutta näemme oman tilanteemme liian kapeasti. Uramuotoilu haastaa tarkastelemaan omaa tilannetta uusista näkökulmista.
 3. Uskalla suunnitella erilaisia uravaihtoehtoja
  Ajattelemme liian usein, että työkokemuksemme ja koulutuksemme määrittelevät niitä valintoja, joita voimme tulevaisuudessa tehdä - että meillä on yksi oikea urapolku, jota voimme kulkea. Tosiasiassa vaihtoehtoja on lukuisia, kunhan vain uskallamme niitä kuvitella. Uramuotoilu antaa välineet vaihtoehtoisten urapolkujen suunnitteluun ja arvioimiseen.
 4. Edistä ja tutki uratavoitteitasi pienin askelin
  Uratavoitteita voi ja kannattaa edistää pienin askelin pyrkimällä ymmärtämään paremmin omien uratavoitteiden saavuttamiseen liittyviä edellytyksiä. Meillä voi nimittäin olla vääriä uskomuksia tai puutteelliset tiedot siitä, millaista kokemusta tai osaamista tietty työtehtävä edellyttäisi, millaista tietyllä alalla toimiminen olisi tai miten me itse sopeutuisimme tietynlaiseen työhön. Uramuotoilu haastaa tutkimaan omaa urasuuntaa prototyyppien eli pienten kokeilujen tai haastattelujen avulla.
 5. Puhu uratavoitteistasi rohkeasti
  Liian moni pitää uratavoitteensa omana tietonaan, eikä uskalla puhua etenkään niistä haaveista, jotka tuntuvat itsestäkin vaikeilta saavuttaa. Kuitenkin ovet uusiin mahdollisuuksiin avautuvat juuri niille, jotka uskaltavat sanoa tavoitteitaan ääneen ja verkostoituvat rohkeasti erilaisten ihmisten kanssa. Uramuotoilu haastaa radikaaliin yhteistyöhön ja auttaa sitä kautta avaamaan uusia ovia.

Verkkokurssi jäsenhintaan

Uramuotoilun verkkokurssi on käytännöllinen työkalu oman uran muotoiluun ja uusien mahdollisuuksien löytämiseen. Uramuotoilussa meitä auttaa onnistumaan työelämän muotoilutoimisto Workday Designers – tutustu kouluttajiin!

Katso video:

Uramuotoilu

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn