Nainen tähyilee merelle ja valmistautuu kanoottiretkelle

Suuri tuntematon ja toisaalta todella tunnettu – tiedätkö mikä on Suomen suurin yhdistys?

Suomi on yhdistysten luvattu maa, mutta mikä on jäsenmäärältään Suomen suurin yksittäinen yhdistys? Tätä ei muuten olekaan ihan helppo selvittää. Yritys- ja yhdistysrekisteriä pitävä Patentti- ja rekisterihallitus ei nimittäin tilastoi jäsenmääriä, eikä Tilastokeskuksen tietopalvelussakaan osata auttaa. Edes internetin ihmeellisestä maailmasta tätä tietoa ei tunnu löytyvän vaikka kuinka googlaisi.

Me YTK:ssa olemme jo tottuneet käyttämään ”Suomen suurin” -sanaparia, koska Yleinen työttömyyskassa YTK on ollut jo vuosikaudet ylivoimaisesti Suomen suosituin ja suurin työttömyyskassa. Yli puoli miljoonaa suomalaista on vakuuttanut työttömyytensä YTK:ssa. Mutta koska Yleinen työttömyyskassa on nimensä mukaisesti juuri ”kassa”, ei yhdistys, kysymys suurimmasta yhdistyksestä vaatii jatkoselvittelyä.

Meillä on vahva epäilys, että Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön perustama YTK-Yhdistys lähes neljännesmiljoonalla jäsenellään saattaisi hyvinkin olla Suomen suurin yhdistys. Titteli on sen verran majesteettinen, ettei sitä arvaa käyttää kevein perustein. Siispä selvitellään!

Poissulku vahvistaa epäilyksiä

Koska PRH:sta tai Tilastokeskuksesta faktatietoa Suomen suurimmasta yhdistyksestä ei löydy, ei auta kuin käyttää poissulkutaktiikkaa. Sekä PRH:n että Tilastokeskuksen ystävällisestä asiakaspalvelusta arveltiin, että jäsenmäärältään Suomen suurin yhdistys löytyisi ammattiliitoista. Näin ei kuitenkaan ole.

Ammattiliitoista suurimmat jäsenmäärät ilmoittaa PAM, Teollisuusliitto ja JHL, jotka kaikki ilmoittavat omilla verkkosivuillaan jäsenmääräkseen noin 200 000. Mitä muita mahdollisia suurimmaksi siis on? Kävimme läpi ylioppilas- ja opiskelijakunnat sekä Opiskelijoiden liikuntaliiton. Tarkistimme Reserviupseeriliiton, poliittiset puolueet ja urheiluseurat. Keskusjärjestöjä ei oteta huomioon, koska niissä jäseninä ovat muut liitot ja yhdistykset, eivät ihmiset.

Harrastajiahan Suomessa riittää, mutta Kennelliittoonkin kuuluu alle 150 000 jäsentä ja Partioon noin 60 000.

Vastaan ei tule mitään muuta yhdistystä, jonka henkilöjäsenmäärä olisi lähellä YTK-Yhdistystä.
Joten josko sen uskaltaisi sanoa ääneen: YTK-Yhdistys on Suomen SUURIN yhdistys!

Kiitos tästä kuuluu tietenkin ennen kaikkea meidän jokaiselle 243 034 jäsenelle (jäsenmäärä 26.1.2022), mutta myös YTK-Yhdistyksen mahtaville työntekijöille ja YTK-kassalle, joiden ansiota alati kasvava jäsenmäärä on.

Peiliinkatsomisen hetki

Sitten se toinen iso kysymys: miksi kukaan ei tiedä, mikä on Suomen suurin yhdistys? Miksi kukaan ei tiedä, että se on YTK-Yhdistys?

Tietenkin pitää katsoa peiliin. Emme ole pitäneet itsestämme hirveästi ääntä. Olemme keskittyneet jäseniimme ja heidän palvelutarjontansa kehittämiseen. Tästä tuoreena esimerkkinä YTK-Yhdistyksen historian suurin satsaus Lakikaveri, jonka kautta jäsenemme voivat nyt saada henkilökohtaista apua työsuhdeongelmiin perehtyneeltä juristilta. Lisäksi jäsenemme saavat mm. vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen sekä hurjasti erilaisia työelämän koulutuspalveluita ja hyvinvointietuja. Paletti kasvaa jatkuvasti.

Jäsenemme ovat ja tulevat aina olemaan meille ykkösasia. Mutta toinen intohimomme on suomalaisen työelämän kehittäminen ja työelämän tulevaisuus. Siksi YTK-Yhdistyksen jäsenyys ja kaikki sen palvelut ovat esimerkiksi opiskelijoille ilmaisia: haluamme olla yhdessä rakentamassa suomalaista tulevaisuuden työelämää. Jäsenistössämme onkin ilahduttavasti nuoria: noin kolmasosa jäsenistämme on alle 35-vuotiaita.

Työelämä muuttuu jatkuvasti ja sekä YTK että YTK-Yhdistys haluavat olla aktiivisesti siinä mukana: ei murtajana, vaan muuttajana. Meillä todellakin on suora kosketuspinta lähes 250 000 suomalaiseen palkansaajaan, joten meillä on myös paljon tietoa, ajatuksia ja näkemyksiä suomalaisesta työelämästä.

Ehkä Suomen suurimman yhdistyksen on nyt aika astua piilostaan.

PS.

Jos tiedät henkilöjäsenmäärältään meitä suuremman suomalaisen yhdistyksen, niin kuulemme tosi mielellämme. Lupaan tarjota pullakahvit sekä tiedon selvittäjälle että suurimman yhdistyksen edustajalle :)

Ilona Kangas, asiakkuus- ja viestintäjohtaja, YTK-Yhdistys ry.

Ilona Kangas, toiminnanjohtaja

Autan jäseniämme ja työntekijöitämme onnistumaan työelämässä monin eri tavoin. Johdan ja kehitän YTK Työelämä ry:n toimintaa ja vastaan YTK Työelämäpalveluissa ja kassapalveluissa asiakaskokemuksen, markkinoinnin ja viestinnän johtamisesta.

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn