
Rohkeasti kohti työelämää
Opiskelija-status on tietynlainen tila, josta luopuminen voi olla joskus pelottavaakin. Siirtymisen opiskelijasta osaksi työelämää ei tarvitse tapahtua suurena muutoksena. Valmistautumalla jo opiskeluaikana kohti työelämää voit tehdä muutosprosessista helpomman itsellesi.
Verkostoidu jo opiskeluaikana
Tutkimusten mukaan vain noin neljäsosa työpaikoista täytetään Suomessa avoimen haun kautta, loput työpaikat täytetään esimerkiksi suorahaun, suhteiden ja suosittelujen avulla eli ns. piilotyöpaikkoina. Tämän takia työelämässä verkostoituminen on ensiarvoisen tärkeää.
Oma verkosto voi koostua esimerkiksi entisistä ja nykyisistä opiskelutovereista, oppilaitoksesi opettajista ja professoreista sekä muista yhteistyökumppaneista. Verkosto voi koostua hyvinkin erilaisista ihmisistä, ei pelkästään oman alasi, sillä koskaan ei voi tietää, kenestä on loppujen lopuksi hyötyä ja iloa oman uran kannalta. Verkostoitumista ei kuitenkaan kannata ajatella pelkästään oma hyöty edellä.
Jos haluat laajentaa omia verkostojasi, kannattaa aktiivisesti osallistua oman alasi tapahtumiin ja yhteistyöprojekteihin, joissa voit tavata mielenkiintoisia ihmisiä. Verkossa on paljon erilaisia keskusteluryhmiä eri alojen ammattilaisille, liity niihin ja osallistu rohkeasti keskusteluihin.
Ole löydettävissä
Koska suurin osa työpaikoista täytetään muuten kuin perinteisellä työpaikkailmoittelulla, kannattaa varmistaa, että olet työnantajien löydettävissä:
- Luo profiileja erilaisille työnhakusivustoille ja lisää CV:si CV-tietokantoihin.
- Valitse ne sosiaalisen median kanavat, joissa haluat olla ammatillisesti esillä ja viilaa profiilisi kuntoon.
- Voit myös kirjoittaa blogia, jos se on sinun juttusi ja näin rakentaa omaa henkilöbrändiäsi ja tuoda esille asiantuntijuuttasi
- Automaatio yleistyy rekrytoinneissa jatkuvasti, käytä siis CV:ssäsi ja sosiaalisen median profiileissasi paljon avainsanoja.
Työharjoittelu voi olla portti työelämään
Useilla aloilla tie työelämään ja oman alan töihin käy helpoiten opiskelujen aikana suoritettavan työharjoittelun kautta. Moni työllistyy valmistumisensa jälkeen yritykseen, jossa aloitti harjoittelijana. Harjoittelujakson jälkeen on myös usein mahdollista jatkaa yrityksessä työskentelyä osa-aikaisena opintojen ohella.
Kun haet harjoittelupaikkaa, mieti tarkkaan, mihin yritykseen sinua kiinnostaisi työllistyä ja tuo hakemuksessasi esille motivaatiotasi juuri kyseistä firmaa kohtaan.
Kaikesta työkokemuksesta on aina hyötyä
Aina opiskelujen ohella ei ole mahdollista tehdä tulevan alansa töitä. Kuitenkin opiskelijana on yleensä rahalle tarvetta, ja moni opiskelija työskenteleekin osa-aikaisena mitä erilaisimmissa työpaikoissa ja -tehtävissä. Monessa henkilöstöpalveluyrityksessä on mahdollista tehdä työvuoroja silloin kuin itselle sopii eli esimerkiksi tenttiviikolla ei ole pakko tehdä töitä, jos ei ole aikaa.
Mitään työtehtäviä ei kannata väheksyä, sillä niistä oppii työelämässä välttämättömiä taitoja. Esimerkiksi kaupan kassalta kartutat asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja, jotka ovat hyödyllisiä lähes kaikissa töissä. On myös helpompaa lähteä työnhakuun, kun CV:ssäsi on jo jotain sisältöä.
Tsemppiä työnhakuun!
Lisää vinkkejä työnhakuun löydät Monster Klubista: www.monsterklubi.fi
Avoimet työpaikat: www.monster.fi
Monster
Monster on työnhaun ja rekrytoinnin suunnannäyttäjä. Olemme yksi ensimmäisistä verkossa toimivista työnhakupalveluista ja tavoitteenamme on palvella niin työnhakijoita kuin työnantajia. Sivuiltamme löydät päivittäin tuhansia avoimia työpaikkoja tehtävään tai alaan katsomatta. Monsterin kautta voit hakea töitä myös ulkomailta. Menestystä työnhakuun!