nuori nainen opiskelee itsenäisesti

Osaamisen päivittäminen on elintärkeä työelämätaito – katso vinkkimme itseopiskeluun!

#työelämänkäänteissä

Osaaminen ja vahvuudet ovat kaksi eri asiaa. Kumpaakin tarvitaan työelämässä ja kummatkin on hyvä määritellä ja tunnistaa. Työelämän alati muuttuessa vaatimukset muuttuvat ja päivittyvät tiuhaan. Myös osaamiseen kohdistuu uudistumispaineita. Oman osaamisen ylläpito onkin työntekijälle ja työnhakijalle elintärkeä taito, jota kannattaa vaalia säännöllisesti. Lue blogistamme vinkkejä yleisen osaamisen kehittämiseksi ja muista hyödyntää oppimista tukevat jäsenetusi!

Mistä tunnistan osaamisen? Onko se sitä, että osaan olla luova ja ystävällinen, vai että osaan käyttää Exceliä, hallitsen MySQL:n ja ensiapukurssi on suoritettu? Se on kaikkea sitä ja muutakin. Osaaminen on joukko erilaisia perustason työelämätaitoja, kuten innostunut asenne ja halu oppia, oma-aloitteisuus, vuorovaikutustaidot ja tiimityötaidot. Täsmällisyys ja sosiaalisuus ovat myös työelämätaitoja, joita voi kehittää. Tulevaisuuden työelämätaitoihin kuuluu monimutkaisempia käsitteitä, kuten kompleksinen ongelmanratkaisu, tunneäly, palveluorientoituneisuus ja kognitiivinen joustavuus.

Erityisosaamista on sellainen osaaminen, jota on pitänyt hieman pidempään opiskella: sellon soitto, sairaanhoitajuus, asentajan tai hitsauksen taidot, akuuttilääketiede tai JavaScript-kielen hallinta.

OK, osaan siis jotain yllämainitun kaltaista, mutta miten voisin täydentää ja tarkentaa osaamistani, ja mistä saisin siihen kätevästi ratkaisun? Seuraavaksi esittelemme erilaisia tapoja täydentää osaamista yleisellä tasolla. Ja toki haluamme samalla muistuttaa myös oppimista tukevista jäseneduista!

Googlen digitaalinen akatemia

Mitäpä olisi elämä ilman Googlea? Kuulostaa hieman yksipuoliselta, mutta Googlen asema on ainakin toistaiseksi melko ylittämätön länsimaissa. Sen avulla etsitään lähes kaikkea tietoa, töistä ruokaan, harrastuksiin, terveyteen ja elämäntarkoitukseen. Google tietää tämän ja auttaa halukkaita myös oppimaan palvelustaan enemmän ja saamaan maailman tehokkaimmasta tietolähteestä enemmän irti.

Käytännönläheisin Googlen koulutuskokonaisuuksista on nimeltään Google Digital Garage, ja se on käytettävissä suomeksi. Palvelun avulla digitaidot otetaan hallitusti haltuun ja osaaminen vahvistuu kontrolloidusti. Esimerkiksi Digimarkkinoinnin perusteet -koulutuksen avulla pystyy perehtymään digitaalisen markkinoinnin perusasioihin. Sen tarjoamien tietojen avulla pystyy edistämään omaa liiketoimintaa tai uraa. Koulutuksen suoritettua siitä saa myös sertifikaatin, joka konkreettisesti kertoo tietystä osaamisestasi osana CV:tä. Digital Garagesta löytyy myös lukuisasti muita verkkokursseja uraan tai teknologiaan liittyen. Niistä on mahdollista räätälöidä suppeita tai laajoja eri taitotasojen mukaan.

Googlen tarjoamaa syvempää osaamista kannattaa käydä tutkimassa Think With Google -sivustolta, jossa on tarjolla asiantuntevia ja digitaalista osaamista vahvistavia sisältöjä.

Jäsenetu: Tietoturva kuntoon Grow with Google -koulutuksilla

Tutustu jäsenillemme räätälöityyn ilmaiseen Tietoturva kuntoon -videosarjaan ja laita tietoturvasi kuntoon!

Viihteelliset oppimisympäristöt

Oppiminen voi olla kivaa ja jopa viihteellistä – tosin mielikuva oppimisesta voi ainakin vanhemmalle polvelle olla raastavaa pänttäämistä, kirjojen lukua ja ahkeraa alleviivaamista sekä fyysisiä ja mekaanisia harjoitteita. Nykyiset digitaaliset sovellukset ja alustat sisältävät paljon oppimiseen tähtääviä elementtejä, mutta ne voivat näyttää ja tuntua peleiltä, netflix-sarjoilta tai uudelta kutkuttavalta sosiaalisen median palvelulta.

Kieltä oppimaan? Mutkaton ja mukaansatempaava Duolingo on yksi suosituimmista ja kasvavimmista sovelluksista, jonka avulla kieltä oppii hyvin pelimäisessä ja koukuttavassa ympäristössä. Sovelluksen avulla lupausten mukaisesti saavuttaa jopa alemman keskitason kielitaidon.

Jäsenetu: WordDive-kielikurssit

Aloita kokonaan uuden kielen oppiminen tai nosta kielitaitosi uudelle tasolle WordDive-mobiilisovelluksen avulla. Tekoälyyn pohjautuva, palkittu sovellus auttaa sinua oppimaan tosielämän kielitaidon nopeasti.

Kaikki puhuvat nykyisin äänikirjoista ja podcasteista, ne ovatkin mainio hyötykuuntelemisen ja jopa oppimisen tapa. Vähän niin kuin karkin vaihtaminen porkkanaan. Automatkat, kävelyreissut ja kuntosalitreenitkin sujuvat tuplatehokkaasti, kun heittää nappulat korviin ja antaa tekstin ja puheen viedä. Vanha kunnon kirjakin pitää edelleen pintansa. Oppimiseen ja osaamiseen viittaavat self help -kirjat ovat viime vuosina olleet valtavassa kasvussa, vaikkakin on sanottava, että osa niistä on vain viihdettä ja kevyttä itseterapiaa. Parhaimmillaan niiden avulla voi aidosti oppia. Ne voivat myös auttaa tarkastelemaan omaa elämää toisista näkökulmista. 

Videot! Niinhän se on, että jos olet tänne asti jaksanut lukea, taidat jo kuulua valiojoukkoon. Kuvien katseleminen ja kaikenlaiset Youtuben opetusvideot ovat käsittämättömän suosittuja, ja ilmeisen tehokkaita. Videoiden avulla oppiminen on entistä yleisempää, eikä ihme. TV-ohjelmat ja sarjat ovat stream-palveluiden myötä ottaneet laadullisia jättiharppauksia, samoin on käynyt erilaisille koulutuksille, jotka on tehty videoiden ja moniulotteisten sisältöjen muotoon.

MasterClass on melko arvokas online-videokoulutussarja, mutta sen opettajat ovat maailmankuuluja, huippukirjailijoista kokkeihin, arkkitehteihin ja liike-elämän vaikuttajiin. Masterclassin opettajat kertovat oman osaamisensa salaisuuksia ja antavat myös aivan käytännöllisiä ohjeita puutarhanhoidosta makroekonomiaan tai valokuvauksesta ukulelen soittoon.

Hieman samanlainen oppimisalusta on Domestika, joka on suunnattu erityisesti luovuuttaan kehittäville ihmisille. Noin 10 euron kurssikustannuksella saa paitsi sarjan luentoja, myös oikeita harjoitteita ja tarvittaessa ohjaavaa palautetta.

Olet mahdollisesti kuullut TED-konferensseista tai TED-videoista. TED tulee sanoista Technology, Entertainment ja Design. Korkealentoisia teemoja on luvassa, mutta sen verran paljon aineistoa ja näkökulmia TED-videot antavat, että niitä kahlaamalla taatusti oppii ja parantaa osaamistaan vähintään yleistiedossa.

Aivojen akatemia eli Academy of Brain on yksi verkkokoulutusakatemioista, ja se tarjoaa valmennuksia erityisesti aivojen ja henkisten taitojen kehittämiseen: palautuminen ja paineensietokyky ovat nekin lopulta myös taitoja, joita voi kehittää.

Jäsenetu: Tuhansia ilmaisia koulutuksia Työelämän verkkokoulutuskirjastossa

Jäsenemme ovat katsoneet ensimmäisten kuukausien aikana jo yli 2000 erilaista kurssivideota aina Excel-taidoista ajanhallintaan. Liity sinäkin oppijoiden fiksuun joukkoon, se on helppoa ja ilmaista!

Virtuaaliyliopistoon kursseille

Yhdysvaltalainen Coursera on kaupallinen yritys, jonka ideana on tarjota eri yliopistojen järjestämiä kursseja. Taustalla on yliopistojen ja Courseran kanssa tehdyt yhteistyösopimukset. Kurssit ovat luonteeltaan avoimia verkkokursseja (massive open online course) ja mikä parasta, ne ovat rekisteröityneille käyttäjille ilmaisia.

Coursera on toki amerikkalaisvetoinen, mutta jo kaksi kolmannesta palvelua ja kursseja käyvistä tulee muualta kuin Yhdysvalloista. Courseran kautta on mahdollista suorittaa erilaisia tutkintoja ja saada niistä myös viralliset merkinnät ja oppisuoritukset.

#työelämänkäänteissä

Artikkeli on osa uutta #työelämänkäänteissä -juttusarjaamme, jossa käsittelemme työelämää ja autamme jäseniämme onnistumaan sen käänteissä.

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn