
Työttömyysturvaa ja opiskelua
Työttömyyskassan jäsenenä palkansaaja voi vakuuttaa tulonsa työttömyyden varalle. Entäs opiskelija? Voiko opiskelija vakuuttautua työttömyyden varalle?
Suomalainen työttömyysturva on kolmijakoinen. Meillä on ansiosidonnainen päiväraha niille, jotka ovat työttömyyskassan jäsenenä ollessaan olleet riittävästi töissä ennen työttömyyttä. Meillä on peruspäiväraha niille, jotka ovat olleet riittävästi töissä ennen työttömyyttä mutta eivät ole olleet jäsenenä työttömyyskassassa. Lisäksi meillä on vielä työmarkkinatuki niille, jotka eivät ole olleet tarpeeksi töissä ennen työttömyyttä. Käytännössä siis niille, jotka ovat juuri tulleet työmarkkinoille ja toisaalta niille, joiden työttömyys on pitkittynyt.
Jos et työskentele opintojesi aikana, on työttömyyskassan jäsenyydestä hyötyä vain, jos olet jo ollut kassan jäsen ja olet työskennellyt ansiopäivärahaan oikeuttavasti ennen opintoja.
Jos työskentelet opintojen aikana osa-aikaisesti tai kausittain esimerkiksi kesäisin, on jäsenyys työttömyyskassassa ehdoton juttu. Kun olet kassan jäsen, voit nimittäin työssä käydessä kerätä ansiopäivärahan edellytyksenä olevaa työssäoloehtoa. Näin sinulla on mahdollisuus hakea ansiopäivärahaa, jos et heti valmistuttuasi löydä töitä.
Ansiopäiväraha edellyttää sitä, että olet työskennellyt 26 kalenteriviikkoa työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden aikana. Tätä aikaa voidaan opintojen perusteella venyttää jopa seitsemän vuotta. Opintojen aikana ehtii siis hyvin täyttää edellytykset ansiopäivärahaan. Ansiopäivärahan määrä lasketaan tuloistasi. Tyypillisesti ansiopäiväraha on reilut kaksi kertaa suurempi kuin peruspäiväraha tai työmarkkinatuki. Se siis maksaa työttömyyskassan jäsenmaksun takaisin jo lyhyelläkin työttömyysjaksolla. Arvion ansiopäivärahasi määrästä voit laskea päivärahalaskurilla.
Työttömyyskassaan liittyessäsi sinun on kuitenkin oltava työsuhteessa. Työttömänä työttömyyskassaan ei voi liittyä. Jo opiskeluaikana voit liittyä YTK-Yhdistyksen opiskelijajäseneksi ja hyötyä kaikista YTK-Yhdistyksen tarjoamista eduista ja palveluista. Tällöin et vielä ole vakuutettuna työttömyyden varalle, joten heti, kun saat työpaikan, hoida myös työttömyyskassajäsenyys kuntoon liittymällä YTK:n täysjäseneksi!
Lisätietoa ansiopäivärahasta saat YTK:n tietopankista.

Petja Eklund
YTK:n työttömyysturva-asiantuntija