Pieni tyttö isän reppuselässä.

Olemisen perimmäinen tarkoitus

Aika on paras muutoksen airut, on sitä sitten kulunut 15 tuntia, päivää tai vuotta. Tai vuosisataa. 15 tuntia sitten syntynyt lapsi on jo tehnyt kahdesta ihmisestä isän ja äidin. Kahdessa viikossa viime maaliskuussa virus valloitti maailman ja 15 vuodessa esimerkiksi naisten osuus pörssiyritysten hallituksista on noussut 36 prosenttiin Suomessa. Ja 1500 vuotta sitten – no, ei silloin ollut ainakaan TikTokia.

YTK-Yhdistys aloitti toimintansa melko tarkkaan 15 vuotta sitten, vuonna 2005. Syy yhdistyksen syntyyn löytyy Yleisen työttömyyskassan jäsenistöstä: kyselyissä oli toivottu oikeusturvavakuutusta. Kassa kun on työttömyyskassa eikä siis voi tarjota jäsenilleen muita kuin lainmukaisia etuuksia, syntyi ajatus perustaa kassan jäsenille erillinen yhdistys lisäturvapalveluita varten. Näin siis saimme alkumme, jäsenten tarpeista. Toive on kantanut pitkälle – 15 vuoden aikana yhdistykseen on ehtinyt liittyä jo noin 230 000 suomalaista palkansaajaa. Taidamme olla yksi Suomen suurimmista yhdistyksistä.

Alkutaipaleelle päästyämme kehitysinto otti vallan ja pian oikeusturvan kaveriksi tuli vapaa-ajan tapaturmavakuutus, josta viime vuonnakin sai korvauksia noin 800 jäsentämme.

Sulo ei opi ilman Sofiaa

Vuonna 2014 tehtiin uusi palvelualuevaltaus: jäsenten oikeudellinen neuvonta. Tälläkin viikolla, joka päivä maanantaista torstaihin, OpusLex-asianajoverkoston juristit vastaavat puhelimitse jäsentemme työsuhdekysymyksiin. Palvelu on suosittu ja hyödyllinen. Tuhannet saavat apua ja neuvoja osaavilta auttajilta. Elävien lainoppineiden rinnalle ilmestyi 2019 Sulo, joka on työsuhdeasioihin perehtynyt botti. Sulon etu on se, että hän voi palvella vaikka satoja käyttäjiä yhtä aikaa. Viime vuonna Sulon suusta tuli 24 000 vastausta. No – Sulo ei sentään vielä itse opi, vaan häntä opettaa lakimiesharjoittelijamme Sofia Härmä. 

Yhdistyksemme on 15 vuodessa kasvanut ja kehittynyt ja samaa haluamme jatkossakin. Harvoin työelämä on kovin pysyvää ollut, mutta tietotekninen kehitys pitää meidät kaikki kiireisinä väkisinkin. Jokaisen on oltava ainakin vähän kiinnostunut siitä, mitä osaa, miten voisi oppia lisää ja minkälaisessa työelämässä itsensä parin vuoden päästä näkee. Näitä taitoja voi ja on syytäkin kehittää. Siksi me uskomme, että autamme jäseniämme onnistumaan tarjoamalla turvan lisäksi myös vinkkejä, ideoita, inspiraatiota ja käytännöllistä konkretiaa työelämän muutostaitoihin.

Reititä itsesi uudelleen

Tänä vuonna voimme olla myös juuri sinun työelämäsi parhaat muutosturvajoukot. Et ehkä pääse helpolla, mutta varmasti opit. Muutos ei nimittäin synny siitä, että osallistut mahdollisimman moneen webinaariin, vaan siitä, että ymmärrät mitä niiden annilla voit tehdä omassa elämässäsi. Tuo muutos ei aina tunnu pelkästään mukavalta. Ajatuksiin sattuu, kun päässäsi syntyy vanhojen tottumusten rinnalle kokonaan uusia reitityksiä. Joskus koko elämä saattaa saada uuden suunnan.
​​​​​​​
Aloita muutos siitä, että pohdit, mitä haluat oppia ja tutki löytäisitkö sen vaikka yhdistyksen 15 vuotta kehittyneestä palveluvalikoimasta.  Jos se ei löydy, seuraavan 15 vuoden aikana sitä varmasti tarvitsee moni muukin, joten laitetaan kehityslistalle. Olemisen perimmäinen tarkoitus on juuri tässä: muutoksesta innostumisessa.

Ilona Kangas, asiakkuus- ja viestintäjohtaja, YTK-Yhdistys ry.

Ilona Kangas, toiminnanjohtaja

Autan jäseniämme ja työntekijöitämme onnistumaan työelämässä monin eri tavoin. Johdan ja kehitän YTK Työelämä ry:n toimintaa ja vastaan YTK Työelämäpalveluissa ja kassapalveluissa asiakaskokemuksen, markkinoinnin ja viestinnän johtamisesta.

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn