
Miten tukea nuorta haaveammatissa?
Mistä sinä haaveilit 16-vuotiaana? Mikä oli haaveammattisi?
Kasarin lapsena muistan leikkineeni pankintätiä. Rakensin huoneeseeni toimiston, jossa siirtelin papereita paikasta toiseen, kirjoitin kuitteja ja annoin tiskille asioimaan tulleelle pikkuveljelleni rahaa. Selvää oli, että minua kiinnosti toimistotyö, säännöllisellä työajalla kasista neljään, varmalla vakituisella sopparilla eläkeikään saakka. Vaikutteet tähän haaveammattiin tulivat kotoa ja naapurista. Olin tottunut näkemään toimistyön arkea ja minua oli helppo kannustaa kaupalliselle alalle, koska "sillä alalla on aina töitä".
Vanhemmillani kävi tuuri. Tytär valitsi tutun ja turvallisen liiketalouden koulutuslinjan ja onnistui pääsemään haaveammattiinsa. Toimistotöihin kasista neljään vakituisella sopparilla.
Nyt katselen omaa tytärtäni ja yritän udella hänen haaveammattiaan. Kymmenvuotiaalla haaveet vaihtelevat vielä jäätelönmyyjästä liikunnanopettajaan ja juhlasuunnittelijaan. Toistaiseksi haaveet ovat siis hyvin perinteisiä ammatteja, joihin häntä on helppo ohjata ja kannustaa.
Entä sitten, kun vaikutteita tuleekin kodin ulkopuolelta, haaveet alkavat muuttua konkreettisemmiksi ja on oikeasti aika alkaa miettiä koulutuspolkuja ja harjoittelupaikkoja? Ollaanko vielä perinteisissä ammateissa vai tuleeko mukaan jokin uusi ammatti, josta minulla ei ole aavistustakaan? Osaanko tällöin ohjata ja kannustaa häntä oikealla tavalla, vai olenko se "tyhmä mutsi, joka ei ymmärrä yhtään mitään nykyajasta, saati tulevaisuudesta"!? *ovenpamaus*
Tutustutaan uusiin ammatteihin
Uusia ammatteja ja työn tekemisen tapoja syntyy nyt kiihtyvällä vauhdilla. Olisitko kasarilla osannut haaveilla sosiaalisen median parissa tehtävästä työstä? Tai bottikuiskaajan työstä? Tai että saat itse määritellä työaikasi ja -paikkasi? Miten vanhempasi olisivat sinua näihin ohjanneet ja kannustaneet?
Emme voi tietää, minkälaisia työmahdollisuuksia kymmenen tai viidentoista vuoden päästä on olemassa, mutta oleellista on ymmärtää tapahtuva muutos ja seurata hiljaisia merkkejä. Tukea ja olla läsnä nuoren haaveissa.
Me YTK-Yhdistyksessä olemme huomanneet, miten e-urheilu on kasvattanut suosiotaan nuorten parissa ja miten se on alkanut tarjota liudan erilaisia ammatteja ja työllistymismahdollisuuksia. Haluamme nyt ottaa selvää, mistä on kyse ja auttaa muitakin ymmärtämään, mistä alalla puhutaan.
E-urheilu nousi vuonna 2019 jopa jääkiekkoa suositummaksi ja seuratummaksi lajiksi 18–29-vuotiaiden miesten keskuudessa, ja koko Suomessa e-urheilua seuraa jo puoli miljoonaa katsojaa. Erilaisia ammatteja lajiin kytkeytyy lukuisia ammattipelaajasta ja -striimaajasta vaikuttajiin ja esports-valmentajiin. Kyse ei siis ole vain huoneisiinsa lukittautuneista teineistä, jotka pelaavat yöt ja päivät energiajuomien avustuksella, vaan nykypäivän työstä, jossa tarvitaan fyysistä kuntoa, henkistä valmentautumista, liiketoimintaosaamista, reaktiokykyjä ja taktista osaamista sekä pr-taitoja ja tiimityötä.
Ammattina esport
Ammattina esport -nimeä kantava yhteistyö YTK-Yhdistyksen ja Kova Esportsin välillä tuo esiin uutta työelämää yhden konkreettisen esimerkin kautta. Haluamme olla mukana luomassa tulevaisuuden työelämää ja auttamassa jäseniämme onnistumaan työelämän käänteissä.
Vuoden mittaan tulemme puhumaan haaveista, tavoitteellisesta tekemisestä ja matkasta tavoitteisiin, mutta myös jaksamisesta ja hyvinvoinnista, odotuksista ja paineista sekä työn, perheen ja vapaa-ajan balanssista. Siitä, mitä kaikkea nuorten työelämään kuuluu nyt ja huomenna.
Tervetuloa mukaan!

Anne Rautu, markkinointipäällikkö
Jatkuva innostuminen, kyky löytää positiivisia kulmia ja uusia ratkaisuja sekä taito raivata kompuroinnin seasta tie kohti uusia tavoitteita ovat minulle tärkeitä onnistumisen avaimia. Näitä avaimia pyrin käyttämään myös työssäni, kun omalta osaltani autan jäsenistöämme onnistumaan työelämän käänteissä.