Hyppää sisältöön

Etusivu Miten pysyä mukana työelämän muutoksessa? Lue vinkit jatkuvaan oppimiseen ja oman osaamisen muotoiluun 

Miten pysyä mukana työelämän muutoksessa? Lue vinkit jatkuvaan oppimiseen ja oman osaamisen muotoiluun 

Aiheet

  • Osaamisen kehittäminen

Haluaisitko vahvistaa omaa rooliasi osaamisesi kehittämisessä? Tuntuuko, että tarvitset apua osaamisesi tunnistamiseen? Mietitkö, miten saada välineitä jatkuvan kehittymisen avuksi?  

Näkökulmia oppimiseen jatkuvassa muutoksessa 

Työelämän muotoilutoimisto Workday Designersin Paula Helle haastaa pohtimaan, miten oma työroolimme on muuttunut viimeisten viiden vuoden aikana. Roolin ja tehtävien muuttuessa myös osaamisvaatimukset muuttuvat. 

Työelämän (r)evoluutiossa korostuvat erityisesti: 

  • Oikea osaaminen – ei pelkkä tutkinto 
    Osaamisvaatimusten muutos on niin nopeaa, että tutkinnot eivät välttämättä pysy mukana. Siksi tärkeää löytää uudenlaisia tapoja oppia ja päivittää osaamista ketterästi työelämän tarpeisiin. Työelämä on mielekkäämpää, kun omalle osaamiselle on kysyntää. 
  • Entistä vuorovaikutteisempi ja kokeilevampi oppiminen 
    Aiemmin on voitu oppia oppikirjojen kautta ja parhaista käytännöistä. Nykyään oppiminen tapahtuu useammin ongelmanratkaisun kautta tutkimalla ja kokeilemalla, mikä toimii eri tilanteissa. 
  • Koulutuksen avoimuus ja saatavuus 
    Ilmaisia koulutuksia on saatavilla milloin tahansaElements of AI, Linkedin Learning, Coursera jne. Jopa huippuyliopistojen kursseille voi osallistua maksutta tai pienellä korvauksella. Kokeile rohkeasti ja etsi juuri sinulle soveltuvaa tietoa! 
  • Oppiminen yhtenä tulevaisuuden supervoimista 
    Ihmisen rooli työelämässä muuttuu tekoälyn lisääntyessä ja hoitaessa rutiineja. Tulevaisuuden työelämätaidoissa korostuvat ihmisten oppimiskyvykkyys, luovuus, ongelmanratkaisukyky ja vuorovaikutus. 

Muotoilun keinoja voi soveltaa oppimiseen 

Innostutko jatkuvasta oppimisesta vai väsyttääkö se välillä? Kumpikin kuuluu asiaan! Uuden oppiminen tapahtuu aina jossain määrin epämukavuusalueella. Se kannattaa hyväksyä ja jatkaa sinnikkäästi kokeiluja. 

Osaamista voi kehittää muotoilun keinoin: 

  1. Pysähdy oman motivaation äärelle. 
    Mikä on sinulle tärkeää? Mihin haluat perehtyä? Mitä osaamisvaatimuksia työstäsi nousee? Missä asioissa olet jo hyvä ja miten voit niitä vahvistaa? Mitkä asiat tuottavat sinulle oppimisen iloa? Näistä on luonteva jatkaa ja kehittää omaa osaamista. Omia kiinnostuksen kohteita kohti kannattaa mennä, vaikkei vielä tietäisikään, miten niitä käyttäisi! 
  2. Valitse, mihin haluat keskittyä
    Tarpeita voi olla liikaa ennemmin kuin liian vähän. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Valitse ne, jotka ovat sinulle erityisen hyödyllisiä tai merkityksellisiä. 
  3. Ideoi avoimesti ja rohkeasti. 
    Millä tavalla juuri sinä opit parhaiten sen, minkä valitsit tavoitteeksesi? Haasta itseäsi miettimään, mitkä erilaiset tavat voisivat olla sopivia oppia? Mieti, missä tilanteissa olet itse oppinut erityisen hyvin tai tehokkaasti jotain uutta? Voisiko oppia yhdessä kollegan kanssa, voisiko ottaa haastavan projektin. Selvitä ja kysele, miten muut ovat oppineet. 
  4. Kokeile uusia oppimisideoita. 
    Aloita matalalla kynnyksellä ja opi kokeilemalla! Parhaat ratkaisut jalostuvat testaamalla. Prototyyppi on kevyt tapa kokeilla asiaa käytännössä. Millaisen oppimiskokeilun voisit tehdä? 
  5. Testaa, mikä toimii! 
    Mikä sopii muille, ei välttämättä sovi sinulle. Ideat jalostuvat reflektoinnin kautta, eli pidä säännöllisesti tuumaustauko. Pohdi, miten menee, oletko oppinut sitä, mitä halusit ja mitä tehdä seuraavaksi? Opitko jotain itsestäsi oppijana? Reflektointi on tärkeä osa oppimista. Tämä tehdään toteuttamalla pieniä oppimishetkiä. Kokeile esimerkiksi viikko oppia jotakin uutta, ja reflektoi sen jälkeen asiaa. Miten hyvin opit, voisinko tehostaa jotenkin tai keksiä uuden keinon oppia. Huomasinko itsessäni oppimisen esteitä tai jotain uusia puolia ajattelussani. 
  6. Toteuta sinnikkäästi ja toista 
    Jotta oppiminen tuottaa tulosta ja pääset tavoitteisiisi, tarvitset sitä kuuluisaa sisua. Oppiminen on prosessi, jossa toistojen kautta jotakin muuttuu ensin ajattelussasi, sitten toiminnassasi. Muutos on paras mittari. 

Jatkuva oppiminen ja oman osaamisen muotoilu on ennen kaikkea kykyä nähdä uusia mahdollisuuksia ja napata niistä kiinni.