
Miten haluaisit kehittää osaamistasi seuraavaksi, Janni Hussi?
Janni Hussi tuli tunnetuksi fitnessmallina ja sporttimaailman somevaikuttajana. Nykyään hän juontaa aamuradiota ja näyttelee tv-sarjassa. Uusimpia aluevaltauksia on animaatioelokuvan duppaus. Mitä liikuntaneuvojaksi aikanaan kouluttautunut energiapakkaus ajattelee uusien taitojen opettelusta ja osaamisen kehittämisestä?
Mikä tämän polveilevan uran tarina on? Miten suunniteltu se on ollut?
Kuten elämässä yleensä, tämä on osittain suunniteltu, mutta sattumallakin on osuutensa. Fitnessmalliksi en esimerkiksi olisi varmaan päätynyt, ellen olisi joutunut lopettamaan jalkapalloa polvivamman takia. Sporttimallimaailmasta suht luonnollinen jatko oli kouluttautua liikunta-alalle liikuntaneuvojaksi.
Jossain vaiheessa sporttihommat eivät enää täyttäneet sisäistä paloani ja oli aika hakeutua uuteen. Mediatyöt olivat kiinnostaneet minua aina: olin jo Kouvola-aikoinani kirjoittanut lehteen urheilujuttuja ja myöhemmin pitänyt omaa blogia ja YouTube-kanavaa sekä kolumnia Cosmopolitanissa.
Erityisesti puhetyöt kiinnostivat, joten vuonna 2019 lähestyin itse Suplaa ja kerroin kiinnostuksestani sekä podcastiin että radiotuurauksiin.. ja siitä se sitten lähti. Kun asetan itselleni päämäärän, niin lähden tekemään asioita sitä kohti täysillä. Niin tässäkin tapauksessa.
Miten paljon olet valmistautunut ja kehittänyt osaamistasi urapolkusi siirtymävaiheissa?
Mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla, eikä nykymaailmassa vain hypätä paikasta toiseen. Itse olen esimerkiksi opetellut yksityistunneilla sekä äänenkäyttöä että näyttelemistä. Oppituntien lisäksi tärkeä merkitys on kokemuksen kautta oppimisella: omalla kohdalla esimerkiksi vuosien juontamiskokemus on antanut paljon sellaista, mitä ei voi oppia kuin tekemällä.
"Olen uusien asioiden opettelussa sen verran määrätietoinen, että oma rytmi ja itsekseen työstäminen sopii minulle."
Kannattaako osaamista mielestäsi kehittää oppilaitoksessa, kursseilla vai ”kantapään kautta”?
Jokaisella on oma polkunsa, eikä ole vain yhtä tapaa edetä. Koulutuksesta on aina hyötyä, oli se sitten viikonloppukurssi tai korkeakoulu. Itselleni toimii paremmin käytännön tekeminen: tykkään laittaa kädet saveen ja oppia kantapään kautta. Toki kaikkea ei voi näin oppia, vaan kannattaa myös ammentaa asiantuntijoilta ja opettajilta. Siksi itse esimerkiksi otin yksityistunteja.
Mikä on sinulle sopivin tapa oppia uutta ja kartuttaa osaamista? Mikä taas ei toimi?
Tykkään harjoitella taitoja itsekseni. Ammattilaisen apu on kuitenkin etenkin alussa tärkeää, koska asiat kannattaa opetella alusta asti oikein – väärästä pois oppiminen on aina hankalampaa. Olen uusien asioiden opettelussa sen verran määrätietoinen, että oma rytmi ja itsekseen työstäminen sopii minulle.
”Tässä on kirja, opettele siitä” on minulle haastava tapa. Mieluummin kuuntelen audioita tai luentoja – jos on mielenkiintoinen luennoitsija, niin imen tietoa pesusienen lailla.
Mikä on ollut motivaattorisi muutoksiin työelämässä?
Luulen, että tämä on osittain luonnekysymys. Moni viihtyy yhdessä duunissa koko elämänsä, ja se on aivan yhtä hyvä. Itse taas tykkään siitä, että on monta projektia käynnissä samaan aikaan ja saan tehdä erilaisia asioita päivän aikana. Olen sen verran levoton sielu, että erilaiset jutut ovat hyvä tapa purkaa energiaani.
Mikä sinusta piti tulla isona?
Ratsupoliisi. Olin joskus lapsena Helsingissä ja näin ratsupoliisin. Olin heppatyttö ja pitänyt myös polisiin työtä tosi siistinä, joten olin aivan fiiliksissä, kun tajusin, että ne voi yhdistää! Tämä ajatus oli voimissaan vielä yläasteen lopullakin.
"Yhteiskunta ja ammatit muuttuvat jatkuvasti, joten joustavuutta varmasti tarvitaan."
Mitä ylipäätään ajattelet ”mikä sinusta tulee isona”-kysymyksestä?
Minusta on vähän vanhanaikaista ajatella, että pitäisi valita yksi työ loppuelämäksi. Yhteiskunta ja ammatit muuttuvat jatkuvasti, joten joustavuutta varmasti tarvitaan. Toki on myös niitä, jotka tietävät pienestä asti haluavansa vaikkapa palomieheksi, menevät sitä kohti ja ovat koko uransa tyytyväisiä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa.
Mitä työelämäkunto tarkoittaa osaamisen kehittämisen ja uuden oppimisen kannalta?
Jos on aivan rättipuhkipoikki, niin eihän uudet asiat jää päähän. Sekä fyysinen aktiivisuus että riittävä uni auttavat oppimista. Jos mieli on virkeä ja kehossa hyvä olla, on varmasti kaikin puolin avoimempi ottamaan uutta informaatiota vastaan.
Miten haluat kehittää osaamistasi seuraavaksi?
Tällä hetkellä olen tosi tyytyväinen, eikä ole tarvetta liikahtaa mihinkään suuntaan. Tämä fiilis on myös tosi tärkeä tunnistaa – etenkin kaltaiselleni levottomalle sielulle.
Jos kuitenkin pitäisi valita joku taito, minkä oppiminen kiinnostelee, niin olen viime aikoina fiilistellyt mekaanikkojen osaamista. Olisi siistiä, kun osaisi itse huoltaa ja korjata, jos vaikka prätkä leviää alta. Ettei olisi ihan tumpelo.
Vuoden alussa lähdit mukaan YTK-Yhdistyksen #työelämäkuntoon2022-haasteeseen ja lupasit yrittää laittaa puhelimen älä häiritse -tilaan yhä useammin. Miten on sujunut?
Ihan hyvin itse asiassa, sain kumppaninkin mukaan. Pidämme joskus päiviä, että jätämme puhelimet pöydälle äänettömälle ja sovimme, ettei kumpikaan vilkuile niitä. On kyllä kamalaa huomata, miten kädet hakeutuvat taskuun ja tavoittelevat puhelinta. On hirveän sääli, miten koukuttuneita olemme. Siinä on yksi syy, miksi prätkäily on niin ihanaa: silloin en ole kenenkään tavoitettavissa.
Työelämäkuntoon 2022
Mikä #Työelämäkuntoon2022 -haaste? Tutustu ja nappaa jäsenedut käyttöösi!

Mitä Janni Hussi ajattelee työelämäkunnostaan?