YTK-yhdistys etätyö korona-arki

Mitä olemme oppineet etätyöstä?

Etätyöpäivät täyttyvät helposti videopalavereista, puhelin, sähköposti ja tiimityökalut laulavat kilpaa. Monet hoitavat oman työn ohessa vielä lapset ja etäkoulun. Tuntuuko tutulta? Korona-arki on mullistanut työnteon, vapaa-ajan, sosiaaliset kontaktit ja perhe-elämän. Näiden yhteensovittamisessa ja uuteen normaaliin sopeutumisessa tarvitsemme nyt toistemme tukea ja neuvoja. Lue vinkkimme etätyössä onnistumiseen!

Myös me YTKlaiset olemme enimmäkseen etätöissä, jotta pysyisimme terveinä ja voisimme palvella jäseniämme jatkossakin hyvin. Onni on etäyhteydet, verkkopalvelut, chatit ja lukuisat muut digiajan työvälineet! Toisaalta etätyö tuo mukanaan haasteita myös yhteydenpitoon. Vuorovaikutus teknologian välityksellä ei ole samanlaista kuin kasvokkain – se on fakta, joka kannattaa vain hyväksyä. Sen sijaan kannattaa pohtia, mihin asioihin voi vaikuttaa ja voisiko tästä oppia jotakin? Koostimme itse oppimastamme ohjeet etätyöhön ja halusimme jakaa ne kanssasi: 

  1. Rajaa työ- ja vapaa-aika 
    Kun työt ovat tulleet fyysisestikin kotiin, on entistäkin tärkeämpää tietoisesti rajata työt vapaa-ajasta. Jos mahdollista, tee itsellesi työpiste, jonka voit vapaalle vaihtaessasi laittaa piiloon vaikka viltin alle! Pyri työskentelemään työaikana, vaikka liukumia olisi pidennettykin. Hyödynnä mahdolliset työnantajan tarjoamat joustot. Ota rohkeasti puheeksi esimiehen kanssa erilaiset tavat, jotka tukisivat juuri sinun työntekoasi. Käytä vapaa-aikasi asioihin, jotka tuovat sinulle virtaa jaksaa nämä haasteelliset ajat! 
  2. Ota tauot ja small-talk tavaksi 
    Varaa kalenteriin siirtymiin tarpeeksi aikaa, pidä säännöllisesti taukoja ja pyhitä muutama minuutti kuulumisille videokokoustenkin alkuun. Nämä normaaliarjessa luonnolliset tavat unohtuvat helpommin etätyössä. Huomioi kutsuissa, onko työkaverin kalenterissa jo tapaamista toisensa perään ja onko hänen tilansa tiimialustalla vapaa, varattu vai poissa. 
  3. Tehkää videokokouksista uusi normi yhdessä sopien 
    Videoyhteys tuo monelle meistä etätyöhön kaivattua elämää, toiset taas kokevat sen vaivaannuttavaksi. Sopikaa yhteiset tavat! Videokokouksessakin jokainen saa olla oma itsensä, ilman tarvetta esiintyä. Hiljaiset hetket ja tuumaustauot ovat sallittuja, eivätkä tarkoita toisen osapuolen olevan tyly tai keskittymiskyvytön. Joskus videokokouksen voi korvata myös hyvin valmisteltu chat. Kesken videokokouksenkin voi sulkea kameran tai mikrofonin hetkeksi. 

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn