Hyppää sisältöön

Etusivu Mistä lisää puhtia arjessa ja työssä jaksamiseen?

Mistä lisää puhtia arjessa ja työssä jaksamiseen?

Aiheet

  • Hyvinvointi ja vapaa-aika
  • Jäsenetu

Jokainen voi olla joskus väsynyt, eikä ajoittaisesta väsymyksestä tarvitse huolestua. Vireystilamme ei pysy samanlaisena jatkuvasti. Pitkäaikainen väsymys vaatii puolestaan asian selvittämistä ja usein myös rutiinien tai elintapojen muuttamista. Arjessa ja työssä jaksamiseen vaikuttavatkin niin fyysiset kuin henkiset kuormitustekijät, joista osaan voi vaikuttaa itse.

Vieraskynä: Puhti Lab Oy

Monet tekijät vaikuttavat jaksamiseen

Omaa jaksamista voi edistää monin keinoin. On sanomattakin selvää, että riittävät yöunet, ravitseva ja monipuolinen ruokavalio sekä sopiva määrä liikuntaa lisäävät energiaa. Voimavaroja voivat viedä muutkin tekijät kuin työ; myös esimerkiksi ihmissuhteet voivat olla ajoittain kuormittavia. Näistä jokaiseen tekijään on hyvä välillä kiinnittää huomiota. 

Stressi ja liian lyhyet yöunet ovat nykyään yleisiä väsymyksen syitä. Stressi voi vaikuttaa hyvinkin herkästi unen laatuun, unettomuuteen ja yöunien pituuteen. Stressi valvottaa ja voi vaikeuttaa nukahtamista.

Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin 7-9 tuntia unta yössä. Määrä vaihtelee; unen tarve on hyvin yksilöllistä. Määrän lisäksi unen on oltava laadukasta.

Lisäksi moni viettää nykyään paljon aikaa erilaisten ruutujen äärellä. Televisiosta, kännykästä ja tietokoneesta tuleva valo voi sotkea melatoniinin tuotannon, jolloin nukahtaminen vaikeutuu. Työasioiden pikainen tarkistaminen ennen nukkumaanmenoa voi nostaa vireystilaa turhan paljon ja vaikeuttaa nukahtamista. Lisäksi unen laatu heikentyy näistä syistä johtuen. 

Joskus väsymykselle voi olla myös muita, tutkimusta ja hoitoa vaativia syitä. Joskus väsymyksen syy voi selvitä laboratoriokokeella. Tietyt fyysiset tekijät voivat aiheuttaa väsymystä; osaan näistä voi vaikuttaa itse omilla elintavoilla, osa voi vaatia hoitoa. 

Puhti-terveystarkastus auttaa kartoittamaan elimistön tilaa ja jaksamiseen vaikuttavia tekijöitä

Puhti on palvelu, jonka kautta perusterveyden mittarit voi selvittää helposti ilman lääkärikäyntiä ja lähetettä. Puhti-terveystarkastus auttaa tarkistamaan, miten elimistösi voi sekä selvittämään, mitä tekijöitä muuttamalla, ja miten, saat lisää energiaa arkeen. 

Erilaiset tilat, kuten diabeteskilpirauhasen vajaatoiminta tai liikatoimintaanemia, munuais- tai maksasairaus voivat aiheuttaa väsymystä. Jos väsymys johtuu sairaudesta, tulee se hoitaa asianmukaisesti. 

Jaksamiseen voivat vaikuttaa myös esimerkiksi vitamiinitasot ja kehon rautavarastot, jotka voidaan selvittää helposti laboratoriokokeilla. Puhti-terveystarkastuksessa mitataan muun muassa rautavarastoista kertova ferritiiniD-vitamiinitaso sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset. Tulosten perusteella voi esimerkiksi aloittaa elämäntapamuutoksen, ravintolisän käytön tai tarvittaessa hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

Vinkkejä jaksamisen lisäämiseksi

Elämäntapojen muutoksella ja unen lisäämisellä on iso merkitys jaksamiseen. Arkiliikunnan lisääminen auttaa väsymykseen ja tuo virkeyttä arkeen etenkin, jos ei liiku paljon. Lyhyt liikuntahetki rauhoittaa stressaantuneen kehon ja mielen, ja säännöllinen liikunta parantaa unen laatua. Mikäli urheilet hyvin paljon, kiinnitä huomiota palautumiseen

Rautavarastojen korjaamisella voi puolestaan ehkäistä raudanpuuteanemiaa, jonka yleisimpiä oireita ovat väsymys ja vetämättömyys. Vitamiinitasoista ja monipuolisesta ruokavaliosta huolehtiminen auttaa yhtä lailla jaksamaan. Tarvittaessa ruokavaliota täydennetään ravintolisin. 

Verensokerin ja kolesteroliarvojen seurannalla voi vaikuttaa elintapasairauksien (kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien) riskiin, kun huomaa tehdä muutoksia elintapoihin ajoissa. Panosta ruoan laatuun ja huolehdi tasaisesta ruokarytmistä. Vaihda kovat rasvat pehmeisiin kasvirasvoihin. Paljon sokeria, rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävät ruoat usein väsyttävät. Liian tuhti lounas voi puolestaan aiheuttaa iltapäiväväsymystä, joka voi haitata työskentelyä. Tarvittaessa myös runsaaseen kofeiinin käyttöön on syytä kiinnittää huomiota. 

Pidä taukoja päivän aikana; työpaikoilla tauot ovat olemassa syystä. Ihminen ei kykene keskittymään kokonaista työpäivää putkeen ilman taukoja. Muista tauot myös kotitöissä ja vapaa-ajan aktiviteeteissa. Muista myös tehdä arkena itsellesi miellyttäviä asioita työn ja vastuiden vastapainona. Rauhoita illat työasioista ja sähköpostin tarkastelusta. Panosta lisäksi hyvään unihygieniaan ja pimennysverhoihin unen laadun ja määrän parantamiseksi. 

Me Puhdilla uskomme, että jokainen meistä ansaitsee enemmän puhtia. Siksi haluamme tukea suomalaisia oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä, kehittämisessä ja paremman elämän saavuttamisessa.