Minun kesätyöni jätskibaarissa

Anni, 16, kahvilatyöntekijä | Jätskibaari Vohveli

Hei! Olen Anni, 16-vuotias tyttö Porista. Sain juuri peruskoulun päätökseen ja syksyllä minua odottaa lukio. Vapaa-aikani vietän pääosin ihanien ystävien, musiikin, politiikan sekä perheen parissa. Olen soittanut viulua kymmenen vuotta ja musiikki on suuri osa elämääni. Toimin Porin nuorisovaltuuston puheenjohtajana, minkä ansiosta käyn erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea. Vaikka tehtävää minulla riittää, halusin etsiä töitä.

Ajattelin ensin vain kesätöitä, mutta kun Vohvelista tarjottiin paikkaa kahvilatyöntekijänä ympäri vuoden, innostuin. Vuoroja ei ole liian paljon, niitä on juuri sopivasti.

Ystäväni Liinu on töissä Vohvelissa ja hän osasi kertoa, että siellä tarvitaan uusia työntekijöitä lähiaikoina. Päätin siksi lähettää huhtikuussa sähköpostia Katjalle, joka vastasi ystävällisesti ja kutsui haastatteluun. Ensimmäinen työhaastattelu jännitti, mutta jännitys katosi heti Katjan tavattua. Hän sai oloni tervetulleeksi ja keskustelu liikkui sopivasti eteenpäin. Saimme käytännön asioita sovittua sekä päätimme harjoittelupäivän. Kokeilin päivän ajan töitä Vohvelissa ja tiesin sen jälkeen varmaksi, että haluan sinne töihin. Ilokseni sain paikan. Kävimme työsopimuksen läpi ja allekirjoitimme sen, minkä jälkeen sain kaapin tavaroilleni yms. Minulle kerrottiin kaikki tarpeellinen ja sain ensimmäisiä työvuorojani. Kaikki työkaverit ovat olleet ystävällisiä ja opettaneet jotain uutta.

Haluaisin muistuttaa kaikkia kesätyöntekijöitä, että ei saa stressata liikaa! Kaikki sujuu hyvin, jos lähtee hyvällä asenteella ja avoimin mielin. Jokainen kohtaa joskus vaikeuksia, mutta niistä selviää aina tavalla tai toisella. Ensimmäisen työpaikan hakeminen voi olla pelottavaa ja paikan saamisessa voi kulua pitkäkin aika, mutta toivosta ei saa luopua. Mikäli sähköpostien tai nettihakemuksien kautta ei työpaikkaa löydy, kannattaa mennä paikan päälle. Usein henkilökohtaisessa tapaamisessa antaa helpommin hyvän vaikutelman itsestään, koska kuka vain voi kirjoittaa melkein mitä vaan hakemukseensa. Itseään voi, itse asiassa täytyy, kehittää. Liiat suorituspaineet voivat pilata onnellisuutta, eli ei saa ottaa liikaa paineita. Muuta maailmaa hymylläsi, älä anna maailman muuttaa hymyäsi!

Olen aina pitänyt Jätskibaari Vohvelista. Itsetehdyt jäätelöt ovat erittäin herkullisia ja työntekijät todella pirteitä. Ilmapiiri töissä on upea ja töihin menee aina ilolla. Minusta on mahtavaa, että uudetkin työntekijät saavat tehdä niin paljon kaikkea. Monessa paikassa työ alussa on vain yhtä asiaa, esimerkiksi siivoamista. Toki siitäkin saa kokemusta, mutta itse nautin siitä, kun työtehtävät vaihtuvat päivittäin. Asiakkaiden palveleminen tuo aina uusia tilanteita, mikä piristää päivää. Kukaan ei voi tietenkään ensimmäisenä työpäivänä saada kaikkea vastuulleen, mutta Vohvelissa vastuita tulee kaikille sopivasti. Uusia juttuja tulee myös ajan myötä ja koko ajan oppii uutta!

Olen ollut Vohvelissa töissä reilun kuukauden ja olen saanut tehdä vaikka mitä. Vohvelissa tehdään itse sekä jäätelöt että vohvelit. Olen saanut tehdä vohvelitaikinaa ja paistaa vohveleita. Olen pyöritellyt paljon jäätelöpalloja sekä rahastanut monenlaisia tilauksia. Olen myös pyyhkinyt pöytiä, täyttänyt sekä tyhjentänyt astianpesukonetta, siivonnut työtiloja ja tehnyt paljon muuta. Nautin työstä Vohvelissa paljon, mutta en luultavasti työskentele kauempana tulevaisuudessa kahvilatyöntekijänä. Kaikki työkokemus on arvokasta, sitä ei saa myöskään unohtaa! Haluan kuitenkin kouluttautua hyvin lukion jälkeen. En osaa vielä sanoa ammatista, mutta oikeus-, kauppa-, valtio- sekä lääketieteellinen ala kiinnostaa.

Itse olen sitä mieltä, että vaikka työpaikkoja ei ole saatavilla kovin paljoa, kaikilla aidosti yrittävillä on mahdollisuus saada töitä. Kahvilat yms. pienet paikat ovat mielestäni ihania työpaikkoja, koska niissä oppii tuntemaan työkaverit sekä työpaikan käytännöt helposti ja nopeasti. Kaikille kuitenkin sopii erilaiset työpaikat ja siksi kannattaa miettiä tarkkaan, missä haluaa työskennellä. Fakta on se, että työmaailma pyörii paljon suhteiden ympärillä. Tuntemattomaltakin kuitenkin voi saada töitä, mikäli osoittaa innokkuutta sekä sopivuutta. Itsekään en tuntenut Katjaa etukäteen. Toki ilman ystäväni Liinun vinkkiä en olisi ehkä huomannut hakea töitä Vohvelista.

Kirjoittaja on 16-vuotias Anni,
​​​​​​​joka työskentelee Porissa Jätskibaari Vohvelissa.

Bongaa YTK Porin SuomiAreenalla 18.-20.7.2018 ja saat etukupongin Jätskibaari Vohveliin!

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn