
Millaisessa työelämäkunnossa olet, Kaisa Jaakkola?
Haastattelimme Kaisa Jaakkolaa ja selvitimme, minkälainen on hyvinvointivalmentajana, tietokirjailijana ja yrittäjänä toimivan Kaisan oma työelämäkunto tällä hetkellä. Mitkä ovat Kaisan omat oivallukset, haasteet ja täsmävinkit? Lue lisää ja katso ilmaiset hyvinvointiluennot!
Mitä työelämäkunto sinulle merkitsee?
"Minulle se merkitsee sitä, että pystyn tekemään työtä, josta nautin ja jossa suoriudun hyvin, sen verran kuin on tarpeen ja minulle hyväksi. Lisäksi tykkään siitä, että voin oppia uutta ja että työ haastaa minua sopivasti: tähän tarvitaan riittävän hyvä stressinsäätelykyky ja melko tarkkaa palautumisen suojelemista. Uuvuin vuonna 2016 monen kasaantuneen kuormitustekijän summana – syöpädiagnoosi oli tuolloin liian kova pala muun stressikakun päälle. Takaisin hyvään työelämäkuntoon toipumisessa meni pitkään, joten tiedän todella kokemuksellisesti, millainen merkitys työelämäkunnolla on."
Millainen on oma työelämäkuntosi tällä hetkellä?
"Työelämäkuntoni on tällä hetkellä varsin hyvä: palasin syksyllä vanhempainvapaalta osittaiseen työviikkoon. Pidän jälleen luentoja ja luon sisältöjä uusiin valmennuksiimme. Alkusyksystä tein uuden verkkokurssin unesta ja loppuvuoteen ajoittuu vielä toisen kurssin rakennus."
Mikä on suurin haasteesi?
"Suurin haaste on ajankäyttö, sillä juuri 1-vuotta täyttäneen, vielä kotona olevan lapsen ja toisen 9-vuotiaan koululaisen sekä oman hevosen ja yrittäjyyden yhdistäminen on varsin haastava kombo etenkin näin uupumuksesta toipuneen näkökulmasta. Vaikka olisikin ihanaa olla pienen kanssa kotona, odotan tämän arjen sillisalaatin myötä myös sitä, kun poika menee hoitoon ja viikkoihin tulee selkeämmät rutiinit."
Mitkä asiat ovat mallillaan?
"Luennot sujuvat tällä hetkellä todella hyvin. Puhumisen flow on äitiyslomatauon jälkeen palannut ja koen sekä pienten ja suurten, että suomenkielisten ja englanninkielisten luentojen pitämisen luontevaksi ja hauskaksi."
Miten huolehdit pääkopan jaksamisesta?
"Tuulettamalla pääkoppaa tallilla ja nukkumalla tarpeeksi. Hevoseni Armaksen kanssa puuhastelu tuo minut tähän hetkeen ja riisuu minut arjen rooleista. Tallilla saan olla "Kaisa vain", eikä minun tarvitse olla kenellekään mitään. Ilman unta en jaksa, se on etenkin uupumuksen kokeneena ja hermostoon jääneiden säätelyhaasteiden kannalta aivan olennaista. Kehoni tarvitsema unituntien määrä pitää minut työkykyisenä."
Mitkä ovat suurimmat oivalluksesi työelämäkunnon parantamiseksi?
"Palautuminen on useimpien työikäisten kompastuskivi. Kaipaisimme parempaa jaksamista, mutta emme ymmärrä, että se tapahtuu paremman ja riittävän palautumisen kautta."
"Palautumista on pakko suojella."
"Nykyisessä työelämässä ja maailmantilanteessa se ei käy automaattisesti. Puolet suomalaisista työikäisistä ei palaudu Firstbeatin stressi- ja palautumismittausten mukaan riittävästi."
Kerro jokin työelämäkuntosi kannalta tärkeä arjen henkireikä.
"Tarvitsen vapaa-ajalla asioita, jotka tuottavat iloa, riippumatta siitä, onko niistä mitään hyötyä. Ennen uupumusta ajattelin asioita paljon järjellä. Vähitellen arkeen ei mahtunut paljon muuta kuin kaikkea sitä, mitä siihen järjellä ajateltuna oli hyvä mahtua ja toisaalta pakko tehdä. Hevosen ostaminen oli järjetön asia 2-kuukautisen vauvan äitinä, mutta tein sen silti. Armas on minun henkireikäni."
Miten erotat työ- ja vapaa-ajan?
"Välillä helpommin, välillä vaikeammin. Yrityksemme Optimal Performance on minun ja puolisoni Joni Jaakkolan omistama, joten työasiat sotkeutuvat väkisinkin puheisiin kotonakin. Olen innostuksella käyvä ihminen ja jonkin kiinnostavan työprojektin ollessa kesken joudun tietoisesti vaalimaan psykologisen palautumisen keinoja, kuten vaikkapa rentoutumista hyvän telkkusarjan kanssa, taidonhallintakokemuksia hevoseni kanssa, työstä irrottautumista tallipuuhissa ja niin edelleen. Se auttaa, kun tietää, miten työasioista oikeasti irrottaudutaan."
Mikä mietityttää yhteiskunnallisesti työelämäkunnon kannalta?
Ihmisten jaksaminen.
"Työelämä on muuttunut paljon, eikä kuormitus tule monilla enää fyysisistä hommista. Työajatukset ja -koneet kulkevat mukana kotiin, emmekä osaa ja pysty rajaamaan työntekoa selkeästi. Joissakin töissä ihmisistä puristetaan niin paljon irti, että omasta työelämäkunnosta huolehtiminen on kertakaikkisesti välttämätöntä. Ja siltikin vaikeaa."
Miten vastaat #työelämäkuntoon2022-haasteeseemme? Mikä uusi tapa auttaisi sinua jaksamaan paremmin?
"Hevoseni on ollut syksyllä kipeänä ja ratsastuksen pois jääminen on vähentänyt omaa liikuntaani. Niinpä lupaan tsempata liikkumisen kanssa paremmin – samalla kun kuntoutan hevostani, pitänee aloittaa myös omat lihaskuntotreenit!"
Kaisan vinkit työelämäkuntoon
- Arvosta untasi ja palautumistasi. Tarvitset mieluiten kahdeksan tuntia sängyssä.
- Etsi ilon lähteitä ja irrottaudu niiden avulla töistä.
Vähennä kehon stressiä syömällä säännöllisesti ja liikkumalla jonkin verran joka päivä.
Luennot katsottavissa vuoden 2022 ajan.
YTK:n täysjäsenenä pääset Kaisan ja Jonin verkkoluennoille vuoden 2022 ajan ilmaiseksi osana #työelämäkuntoon2022-haastetta, tutustu hyvinvointiluentoihin tästä!
Lähde mukaan, tule kanssamme Työelämäkuntoon! Haastamme sinut tekemään kestävää muutosta kohti parempaa hyvinvointia. Nappaa työelämäkuntoasi parantavat jäsenedut käyttöösi täältä!
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Lisää huippupuhujien luentoja löydät Työelämän verkkokoulutuskirjastosta, jonka käyttö sisältyy täysjäsenyyteen veloituksetta! Katso ohjeet ja hyödynnä etusi!
Miten Joni Jaakkola arvioi omaa työelämäkuntoaan?