Joni Jaakkola Optimal Performance

Millaisessa työelämäkunnossa olet, Joni Jaakkola?

Haastattelimme Optimal Performancen kuntosaliyrittäjä, hyvinvointivalmentaja, luennoitsija ja tietokirjailija Joni Jaakkolaa ja selvitimme, minkälainen on hyvinvointialan moniottelijaksikin kutsutun Jonin oma työelämäkunto tällä hetkellä. Joni valmentaa erilaisia ihmisiä aina vasta-alkajista kilpaurheilijoihin ja työyhteisöihin. Mitkä ovat Jonin omat oivallukset, haasteet ja täsmävinkit? Lue lisää!

Mitä työelämäkunto sinulle merkitsee?

"Sitä, että pystyy hoitamaan työasiat hyvin. Vähän laajentaen niin, ettei työelämä veisi kaikkia mehuja. Jos kunto on päässyt jo huonoksi, alkaa tulla haasteita, vaikka halua ja motivaatiota olisikin. Eli matka hyvään kuntoon ikään kuin pitenee. Siksi perusasiat – lepo, ravinto ja liikunta on tärkeitä pitää kunnossa.

Itselläkin on kausia, kun on ollut kaislaa potkurissa. Kun on kaksi firmaa, jossain määrin keikkatyö, isä kahdelle lapselle – sitä tulee monesti otettua liikaa arjen lautaselle. Siinä oppii priorisoimaan ja harjoittelemaan sitä jatkuvasti."

Millainen on oma työelämäkuntosi tällä hetkellä?

"Ihan hyvä, eli noin 8+ kouluarvosanoin! Viimeiset pari vuotta ovat olleet haasteellisia kivijalkayrittäjälle. Lisäksi kausiluonteinen ala tuo myös stressiä. Kun hyvinvointialalla autetaan muita, pitää olla erityisen tarkkana omasta jaksamisesta, jotta pystyy antamaan parhaansa."

Mikä on suurin haasteesi?

"Oman työhyvinvoinnin priorisointi ympäri vuoden, koska keikkatyöt, esimerkiksi luennot painottuvat tiettyyn ”sesonkiin”, mutta leipää pitää ansaita muulloinkin. Sen hektisyyden ja kuormittavuuden keskellä on haastavaa pitää tasapainoa."

"Sitä tulee monesti otettua liikaa kaikenlaista arjen lautaselle”

Mitkä asiat ovat mallillaan?

"Kokonaisuus on ihan hyvällä mallilla, työasiat rullaa ja vapaa-aikaa on. On tärkeää, että isossa kuvassa voi olla tyytyväinen, vaikka elämä haasteita aina välillä heittääkin."

Miten huolehdit pääkopan jaksamisesta?

"Palaan taas perusasioihin, ensinnäkin uneen. Koitan nukkua riittävästi, ja jos yöunet jää lyhyeksi, otan päiväunet kehiin. Yritän lopettaa työt ajoissa, rauhoittaa illat ja jättää riittävästi vapaa-aikaa. Yrittäjän arjessa, kun työ ja vapaa-aika väkisinkin sekoittuvat keskenään, saa olla tarkkana."

Mitkä ovat suurimmat oivalluksesi työelämäkunnon parantamiseksi?

"Tiedän, ettei tällä saada vetäviä otsikoita, mutta kyllä hyvinvointi perustuu muutamiin kulmakiviin: lepoon, ravintoon ja liikuntaan, joita usein vähätellään. Jos näihin liittyvät elintavat otetaan tarkempaan tarkasteluun, sieltä se ”vika” kuitenkin yleensä löytyy. Miten nukut? Mitä syöt? Paljonko tulee askeleita? Kun olet hukassa, etkä tiedä mitä pitäisi tehdä – ne perusasiat pitää tehdä! Haaste on osin systeemissäkin, sillä kun on kiire, perusasioista tulee helpommin tingittyä, juuri silloin kun ei pitäisi – se oravanpyörä pitää pysäyttää."

"Kun olet hukassa, etkä tiedä mitä pitäisi tehdä kunnon parantamiseksi – tee ne perusasiat!”

Kerro jokin työelämäkuntosi kannalta tärkeä arjen henkireikä

"Uni, siitä koitan pitää kynsin ja hampain kiinni. Olipa se kuinka kliseistä ja tylsää vain. Jos uni lähtee päin mäntyä, niin lähtevät muutkin asiat."

Miten erotat työ- ja vapaa-ajan?

"Se on haasteellista, varsinkin tällä alalla. Juttuja tulee työstettyä vapaa-ajallakin, kun myös tuttavapiirissä aiheet nousevat luonnollisesti keskusteluihin. Opettelen priorisointia ja pyrin sanomaan suoraan, että nyt on kalenteri täynnä, mutta palaan asiaan päivänä x. Näin koneen ja työasioiden sulkeminen pois vapaa-ajalta on hiukan helpompaa."

”Ei on täysimittainen lause.”

Mikä mietityttää yhteiskunnallisesti työelämäkunnon kannalta?

"Etätyön haasteet, millaiseksi se työarki on etänä muodostunut. Tulisi useammin kysyä työntekijöiltä ja työkavereilta, että hei miten sulla menee?!

Etätyön myötä passiivisuus lisääntynyt, kun käytännössä sahataan vain työpisteen, veskin, ruokapöydän ja sohvan väliä. Pitäisin 6000 askelta päivässä hälytysrajana. Lopputulemaan voi vaikuttaa kiinnittämällä tietoisesti huomiota omaan aktiivisuuteen, oman työn johtamiseen itsenäisesti, työn rytmittämiseen, taukoihin ja siirtymiin, tehdä vaikka pieni kävely, vaikkei työmatkaa olisikaan."

Miten vastaat YTK-Yhdistyksen #työelämäkuntoon2022-haasteeseen? Mikä uusi tapa auttaisi sinua jaksamaan paremmin töissä ensi vuonna?

"Vielä jämäkämpi priorisointi niihin asioihin, joita on päättänyt tehdä. Olen kehittynyt siinä, mutta vielä on petrattavaa. Eli niin sanotun oman strategian seuraaminen, teen nyt asioita x ja y, enkä asioita a ja b. Ei on täysimittainen lause. Joskus jotain hienoa ja suurta voi mennä ohikin, se on elämää. Ja hei, loppuun lukuvinkki: Saku Tuomisen Juu ei - Pieni kirja priorisoinnista!"

Jonin vinkit työelämäkuntoon

  1. Ole terveellä tavalla itsekäs. "Et voi auttaa muita, jos olet itse ihan muusina. Vähintä, mitä voit tehdä, on nostaa käsi pystyyn ja pyytää apua avoimesti."
  2. Suunnittele ja ennakoi. "Detalji-tasolla, esim. klo 16.30 ma, ke, pe lähden 45 min lenkille. Varsinkin kiireessä ja uusien asioiden äärellä, muuten arki vie mennessään."
  3. Panosta elämäntapoihin kokonaisvaltaisesti. "Laita kaikki kuntoon: liikunta, ravinto, palautuminen - kaikkia tarvitaan."

Luennot katsottavissa vuoden 2022 ajan.


YTK-Yhdistyksen jäsenenä pääset Jonin verkkoluennoille tänä vuonna ilmaiseksi osana #työelämäkuntoon2022-haastetta, tutustu hyvinvointiluentoihin tästä!

Lähde mukaan, tule Työelämäkuntoon 2022! YTK-Yhdistys haastaa sinut vuonna 2022 tekemään kestävää muutosta kohti parempaa hyvinvointia. Nappaa työelämäkuntoasi parantavat jäsenedut käyttöösi täältä!


Sinua voisi kiinnostaa myös:

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn