Talvisessa maisemassa tyttö katsoo laiturilta merelle päin.

Kun työ ei maistu

Anja Kahri, toimitusjohtaja, Mazhr Oy

Työelämän laatu tulee siitä, miten työ palvelee omia unelmia, tavoitteita ja muita elämän osa-alueita; jokaiselle yksilöllisellä tavalla. Työn pitäisi olla muutakin kuin homma, josta saadaan palkkaa, ja josta vain suoriudutaan päivästä toiseen.

Hyvä työpaikka on sellainen, että sinne sopii ihmisenä – ei pelkästään työntekijänä. Osaamisen lisäksi myös persoonallisuus, arvot ja motivaatiotekijät määrittävät, olenko oikea tyyppi juuri tähän organisaatioon.

Vaikka töissä ei aina voi olla vain kivaa, tulisi mieluisten tehtävien muodostaa valtaosa työviikoista. Töissä jaksamiseen vaikuttaa huomattavasti myös se, että nukkuu riittävästi, syö terveellisesti, liikkuu paljon ja tekee vapaa-ajan asioita mistä nauttii. Meillä jokaisella on päiviä tai pidempiäkin jaksoja, jolloin työ ei vain maistu. Syy voi löytyä epämieluisasta projektista, joka vain on pakko saada tehtyä, mutta yhtä hyvin syy voi löytyä yksityiselämän puolelta.

Jos olet miettinyt jo pidempään, onko nykyinen työsi se oikea sinulle, vastaa ja pohdi seuraavia viittä teemaa:

  1. Ovatko suunta ja tavoitteet työpaikkalasi selkeitä? Ylivoimaisesti suurin osa tyytymättömyydestä työpaikoilla johtuu rakenteellisista syistä. Näiden kuntoon saaminen on aina johdon ja esimiesten tehtävä. Onko yrityksen suunta, omat työtehtäväsi, niihin liittyvät vastuu- ja valtasuhteet sekä tavoitteesi sinulle kristallin kirkkaat? Jos olet itse esimies, varmistathan että kaikki johdettavasi ovat näistä kärryillä. Jos itselläsi ei ole alaisia eikä esimiehesi ole näistä kanssasi keskustellut, on aika varata palaveri ja nostaa kissa pöydälle! Kun rakenteet ovat kunnossa, aika ja energia menee oleelliseen – työn tekemiseen!

     

  2. Koetko työn imua? Mieti ainakin viisi eri tilannetta, joissa koet olleesi ihanassa työnimussa ja kokenut voimauttavia onnistumisen kokemuksia. Sen jälkeen pohdi, mikä näitä tilanteita yhdistää, mikä on niiden punainen lanka. Mitä voit näistä tilanteista oppia ja mitä ne kertovat sinusta? Onko nykyisessä työssäsi riittävästi flow-kokemuksia, ja jos ei niin miksi? Pohdi, pystytkö itse vaikuttamaan siihen, että lisäät niitä päivääsi. Jos esimerkiksi olet parhaimmillasi tiimityössä ja nykyinen työsi vaatii enemmän yksilösuoriutumista, pystytkö itse rakentamaan ympärillesi verkostoa, jonka kanssa toimia yhdessä? Jos et, voitko keskustella asiasta esimiehesi kanssa hakien muutosta? Jos työnimun kokemisen todennäköisyys on nykyisessä tehtävässäsi ja organisaatiossa olematon, voi olla viisasta niin itseäsi ja työnantajaasi kohtaan lähteä suuntautumaan kohti uutta työtä, jossa voit aidosti käyttää omia vahvuuksiasi ja olla oma aito itsesi.

  3. Korreloivatko omat ja työpaikkasi arvot? Tunnista mitkä ovat elämäsi neljä tärkeintä arvoa ja kirjoita ne paperille. Pohdi sen jälkeen, miten ne toteutuvat työssäsi ja elämässäsi. Elätkö arvojesi mukaan esimerkiksi jakamalla vuorokauden tunnit niiden mukaan? Jos esimerkiksi hyvä fyysinen kunto on sinulle tärkeä arvo, liikutko riittävästi? Jos et, mitä konkreettisia muutoksia sinun pitäisi tehdä ajankäyttösi suhteen? Jos koet arvoristiriitaa työyhteisössä, ota se rohkeasti esimiehesi kanssa puheeksi ja miettikää yhdessä, mitä sille voisi tai pitäisi tehdä ja edetkää sen mukaisesti. Jos työyhteisösi arvot ovat eri kuin sinun, mieti missä voit joustaa ja mitkä ovat sinulle niin tärkeitä arvoja, että niitä vastaan toimiminen ei tee sinulle hyvää.

  4. Onko työpaikallasi yhteisöllisyyttä? Ihmisyyteen kuuluu yhteisöllisyys. Vaikka olisit introvertti tai yksilösuorittaja, me kaikki haluamme kokemuksen siitä, että olemme turvassa ja tulemme hyväksytyiksi myös ryhmässä. Töissä ”me” on suurempi kuin ”minä”. Itseensä keskittyminen on tärkeää, mutta niin on myös kiitollisuus muista ihmisistä. Pohdi miten voisit auttaa työkaveria, tiimiäsi tai esimiestäsi. Tee yksi hyvä teko päivässä töissäkin – ihan pyyteettömästi. Anna henkilöstöravintolassa tarjotin takana tulevalle ehkä tuntemattomallekin henkilölle, ja ilahdu hänen hymystään. Tarjoudu vapaaehtoiseksi projektiin tai nosta ensimmäisenä käsi pystyyn, kun etsitään pöytäkirjan pitäjää. Kysy esimieheltäsi, miten voisit auttaa häntä menestymään paremmin. Tervehdi siivoajaa, ja kiitä siitä että hän puhdistaa työpisteesi. Sano ääneen, että haluat auttaa tiimiä menestymään yhdessä ja toimi roolimallina. Laita hyvä kiertämään ja katso mitä tapahtuu – voit varmasti itsekin paremmin!


  5. Onko aika kypsä muutokselle? Jos työsi vie enemmän energiaa kuin antaa sitä, ole rohkea tekemään muutoksia. Pohdi vaihtoehtojasi raatorehellisesti. Onko parempi jäädä vai lähteä? Jos jäät ja voit huonosti, miltä elämäsi näyttää vuoden tai vaikkapa viiden vuoden kuluttuja? Jos päätät lähteä, mitä voit saada vuoden tai viiden vuoden kuluttua? Tunnista vahvuutesi, rakenna niiden päälle ja kerro niistä muillekin. Verkostoidu, hae uusia työpaikkoja, opiskele lisää, auta muita. Vaihtoehtoja löytyy aina, olipa koulutuksesi, työkokemuksesi, sukupuolesi, ikäsi, asuinpaikkakuntasi tai osaamisesi mikä tahansa. Ole oma ainutlaatuinen itsesi - kaikki muut roolit onkin jo varattu.

Mazhr palvelut jäsenille etuhintaan

Haluatko löytää enemmän merkityksellisyyttä omassa työssäsi? Mazhr voi auttaa sinua tässä. Mazhr on voimaannuttava palvelu ja tiennäyttäjä muuttuneessa työelämässä. Se auttaa rakentamaan oman näköisen elämän mittaisen urapolun ja auttaa löytämään itsemme – ja toisemme. YTK-yhdistys haluaa tarjota sinulle Mazhr-palvelun jäsenetuhintaan

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn