Kesä on täällä, tee siitä sinunlaisesi

Kesä on täällä, tee siitä sinunlaisesi

Antero Ojanaho, Mazhr Oy

Aurinko paistaa lämpimästi ja kesä on täällä. Tänä vuonna se on kuitenkin alkanut hyvin erilaisissa merkeissä verrattuna aiempaan. Koronakriisi on mullistanut niin työtämme kuin henkilökohtaista elämäämme ennenkokemattomalla tavalla. Muutoksien myötä on luonnollista pohtia omaa suuntaa – tunnenko itseni, tarpeeni ja toiveeni?

Moni meistä on kokenut lomautuksen tai irtisanomisen henkilökohtaisesti tai lähipiirissään. Myös sosiaaliset suhteemme ja arjen kanssakäyminen ovat muuttuneet etätöiden ja rajoitusten vuoksi. Huomaamme ehkä kysyvämme itseltämme: ”Mitä kesän jälkeen? Jatkuuko työni, joudunko lomautetuksi? Vai aloitanko syksyllä jossakin uudessa tehtävässä, ehkä jopa toisella paikkakunnalla?”

Nämä ovat poikkeuksellisia aikoja ja se heijastuu myös arvoihimme ja motivaatioomme. Ihmisen persoonallisuuden piirteet ovat suhteellisen pysyviä, mutta arvomme ja motivaatiotekijämme saattavat muuttua ajan mittaan. Millaisessa toimintaympäristössä sinä viihdyt ja motivoidut? Silloin kun yksilön arvot ja motivaatiotekijät sopivat hyvin yhteen ympäristön kanssa, viihtyvyys, hyvinvointi ja suorituskyky nousevat aivan uudelle tasolle.

Olemme työssämme huomanneet, että toiveet turvallisesta, ennustettavasta ja tasapainoisesta työelämästä ovat korostuneet viimeisten kuukausien aikana merkittävästi ihmisten motivaatiotekijöissä ja odotuksissa. Raskaan kevään jälkeen haluamme kokea enemmän hyvinvointia ja välttää stressitekijöitä. Kesä tarjoaa tähän onneksi hyviä mahdollisuuksia.

Hyvinvoinnin, palautumisen ja rentoutumisen kannalta on tärkeä tuntea itsensä niin persoonallisuutensa kuin omien motivaatiotekijöidensä suhteen. Palaudunko lomilla parhaiten ihmisten seurassa vai tarvitsenko enemmän rauhaa sekä hiljaisuutta, vaikka luonnossa vaeltamisen parissa? Ovatko vanhat tutut jutut minulle paras tapa ladata akkuja vai kaipaanko jotain uutta? Onko nyt aika ottaa esille keinoja itsensä kehittämiseen vai toimiiko minun kohdallani vain oleminen?

Näihin kysymyksiin ei ole universaalia oikeaa tai väärää vastausta. Lomalla on tärkeintä tehdä niitä asioita, jotka auttavat juuri sinua rentoutumaan, nauttimaan sekä palautumaan – ja sitten jaksamaan taas syksyllä yhdessä.

Oikein mukavaa kesän jatkoa!

PS: Vielä heinäkuun ajan YTK-Yhdistyksen jäsenet saavat veloituksetta lähes 100€:n arvoisen Mazhr-starttipaketin. Toimi nopeasti, sillä etukoodeja on rajoitettu määrä. Lue lisää!

​​​​​​​Käy tutustumassa omiin työelämän motivaatiotekijöihisi Mazhr-palvelussa!

Mazhr urasuunnittelupalvelu

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn