mies istuu tabletin ääressä kuulokkeet päässä ulkona ja opiskelee

Kehtaatko myöntää, että it-taitosi ovat ruosteessa? Hyvä, olet valmis oppimaan – lue asiantuntijan vinkit!

Onko cv:ssäsi maininta ”erinomaiset it-taidot” tai lista sovelluksia ja ohjelmia, jotka osasit 2000-luvun alussa? Oletko miettinyt, mitä se oikeastaan kertoo työnantajalle, jos olet työnhaussa juuri nyt? Lue Digikuu Oy:n it-asiantuntija-kouluttaja Ville Kankareen vinkit it-taitojen jatkuvaan päivittämiseen, uusien työtapojen oppimiseen ja soveltamiseen työnhaussa!

Tietoteknisen osaamisen merkitys työelämässä on nyt ajankohtaisempaa kuin ehkä koskaan, kun olemme siirtyneet paljon puhuttuun ”uuteen normaaliin”, jossa työskentelemme pääosin teknologiavälitteisesti. Monilla etätyöstä on tullut arkipäivää: Teams-kokousten, pikaviestien ja sähköpostien jatkuvaa virtaa – myös työnhaku toteutuu usein etänä videohakemusten ja etähaastattelujen keinoin. Uuden työn alkaessakin tulee varmasti vastaan uutta opittavaa myös tietotekniikassa ja it-työkaluissa. Ja aina voi oppia käyttämään tuttuakin sähköposti- tai etäkokoussovellusta fiksummin!

Lisäksi oppiminen ja koulutukset on viety suureksi osaksi verkkoon. YTK-Yhdistyksen jäsenille avattiin huhtikuussa yhteistyössä Accountor Eduhousen kanssa Työelämän verkkokoulutuskirjasto, jossa jäsenille on tarjolla ilmaiseksi tuhansia kursseja esimerkiksi it-taidoista, taloushallinnosta, johtamisesta, juridiikasta, oman työn johtamisesta ja monista muista työelämässä ja työnhaussa hyödyllisistä aiheista.

Digikuu Oy:n Ville Kankareen voi löytää kouluttamasta myös Eduhousen kursseilla muun muassa MS365-ohjelmia, kuten Teamsia sekä tietoturvaa ja virtuaalifasilitointia. Tähän blogiin pyysimme Villeltä vinkkejä it-taitojen päivittämisestä, niiden hyödyntämisestä ja osoittamisesta erityisesti työnhaussa. Loppuun olemme koonneet Villen valikoimat suositukset Työelämän verkkokoulutuskirjaston it-aiheisista kursseista työnhakijalle ja tulevaisuuden työelämätaitoja silmällä pitäen.

Oikotietä onneen ei ole it-taidoissakaan

Aloitetaan perusjutuista: ”Asenne ratkaisee”, Ville aloittaa. ”Hyväksy taitojesi puute – kaiken osaavaa ihmistä ei olekaan. Se on lähtökohta uuden oppimisessa. Kun olet tunnistanut ja tunnustanut oppimisen tarpeen, olet valmis tekemään töitä oppiaksesi!”  Voi olla, että it-osaamisen puute nolottaakin, mutta muista, että varsinainen substanssiosaaminenkaan ei välttämättä enää pääse esille, jos it-taidot ovat ruosteessa. Pyydä siis apua ja hakeudu kursseille!

Kuten kaikki uuden oppiminen, myös tietoteknisten taitojen opiskelu vaatii aikaa, jota on vain otettava kalenterista. Varaa mieluiten sopivan pieniä paloja työn ohessa, niin opit tekemällä. Kun aiheet on pilkottu sopiviin osiin, kuten Eduhousen kursseilla, uusi tieto on helpommin omaksuttavissa ja kokeiltavissa myös käytännössä. Monille pomodoro-tekniikastakin tuttu ja hyvä nyrkkisääntö on noin 20 min kerrallaan, mikä on tutkitusti sopiva aika keskittyä yhteen asiaan tehokkaasti – se pätee myös uuden opiskeluun.

Miten huomioida ja osoittaa työnhaussa it-taitoja?

Työnhakuvaiheessa toki dokumentit kuten työhakemus ja CV eli ansioluettelo voivat puhua jonkin verran it-osaamisesi puolesta, jos olet tehnyt ne hyvin ja erottuvasti. Asiantuntijatehtäviin hakiessa kannattaa esitellä valikoiden esimerkiksi portfoliota, työnäytteitä, referenssejä tai tehdä harjoitustehtäviä, sillä ne osoittavat kiinnostusta ja motivaatiota, vaikka eivät mittaisikaan suoranaisesti it-taitojasi. Pelkkä maininta erinomaisista it-taidoista ja lista sovelluksista, joita osasit 2000-luvulla ei kuitenkaan palvele ketään.

”Mieti, miten tietotekninen osaaminen ja sovellusten hallinta on hyödyttänyt sinua ja työntekoasi tähän asti ja kerro se. Ymmärrys siitä ja taitojen soveltamisesta merkitsee eniten, ei yksittäiset ohjelmat. Monesti saatetaan myös unohtaa ihan jo yhteydenottotavan merkitys. Miten käytän sähköpostia fiksusti tai mikä olisi luovempi ja erottuvampi tapa ottaa yhteyttä työnantajiin, esimerkiksi Teamsillä tai some-kanavissa?”, Ville muistuttaa. Huomioi myös, ettei kaikissa rekrytoinneissa tarvita perinteistä hakemusta ja CV:ta välttämättä lainkaan, vaan haku voi tapahtua esimerkiksi www-lomakkeella, videolla tai LinkedInissä.

Video – or did not happen? Vinkkejä videohakemuksiin

”Joskus videohakemus voi olla ainoa tapa hakea töihin, kuten meillä Digikuulla – turhaan sitä vierastamaan. Harjoittelu auttaa tässäkin. Tarpeeksi monta ottoa kun tulee, harjaantuu väkisinkin video- ja digitaidoissa”, Ville rohkaisee. Videohakemukset yleistyvät koko ajan, ne jäävät työnantajalle paremmin mieleen ja työnhakijalle niissä on enemmän mahdollisuuksia erottua joukosta. Tässä Villen vinkkejä videohakemuksiin:

  • Pohdi oman videohakemuksesi yksinkertainen ja lyhyt sanoma, niin sanottu käsikirjoitus. Tee taustatyö hyvin ja tiivistä hakemaasi työhön liittyvät asiat lyhyelle asiasanalistalle. Kuka sinä olet ja miksi haet? Sano olennaisin iskulauseesi heti alussa – mikä on sinussa huomionarvoista, kiinnostavaa ja uniikkia?
  • Harjoittele ja opettele sitten sanomasi niin, että osaat kertoa sen luontevasti ja aidosti, paperista lukematta. Yksinkertainen on kaunista. Muista olla oma itsesi, vaikka jännittää – se on luonnollista!
  • Muista perusasiat: selkeä siisti tausta, katsekontakti ja kuuluva ääni.

Sait kutsun työhaastatteluun etänä, onnea! Ohjeita etähaastatteluihin

Etätyön yleistyttyä työpaikan sijainnilla ei enää näinä aikoina ole välttämättä suurta merkitystä, ja niin myös työhaastattelut toteutetaan monesti etäyhteyksillä. Näin Ville neuvoo valmistautumaan etätyöhaastatteluun:

  • Tutustu kutsuun, ohjeisiin ja kokoustyökaluun hyvissä ajoin etukäteen. Kokeile ja tarkista laitteesi ja ohjelmasi. Harjoittele vaikka kaverin kanssa eri ohjelmissa eri toimintoja, esimerkiksi ääni- ja kamera-asetuksia tai tarvittaessa tiedoston- ja näytönjakoa.
  • Avaa kokouslinkki ja liity ajoissa, vaikka joutuisitkin odottelemaan ”aulassa” hetken. Niinhän tekisit kasvokkain tapahtuvassa haastattelussakin. Luota itseesi ja valmistautumiseesi, äläkä aloita ”kuuluuko ääni”.
  • Etänä vuorovaikutus on erilaista. Huomioi katsekontakti asemoimalla kamera sopivalle etäisyydelle ja korkeudelle silmien tasolle. Ei haittaa, vaikkei kaikki menisikään suunnitellusti. Osaamisestasi kertoo parhaiten se, miten haasteisiin reagoit ja miten ne ratkaiset.

Muistilista it-taitojen opiskeluun:

  1. Luota itseesi. Kaikkea ei tarvitse osata heti, vaan pienissä osissa opiskelemalla oppii parhaiten.
  2. Ota aikaa oppimiselle säännöllisesti. Harjoittele ja treenaa käytännössä, työn tekemisen ohessa.
  3. Kysy rohkeasti neuvoa. Materiaalia on saatavilla valtavasti, joten muiden vinkit ja suositukset voivat auttaa olennaisen äärelle. Katso vaikka linkit tämän artikkelin lopusta!
  4. Tekemällä, kokeilemalla (ja virheitä tekemällä) oppii. Epäonnistuminen ei haittaa, vaan tärkeintä on se, miten siihen reagoit, miten toimit ja otitko opiksi.
  5. Tärkeintä ei ole tekniikka, vaan asenne oppimiseen, kehittymiseen ja uusien työtapojen löytämiseen, eli miten niitä käytät ja sovellat.
Ville Kankare it-asiantuntija-kouluttaja henkilökuva

Kouluttaja Ville Kankare suhtautuu muuttuviin työtapoihin ja uusiin työkaluihin intohimoisesti. Villellä on kokemusta uusien työvälineiden koulutuksesta ja uusien käytäntöjen jalkauttamisesta pitkälti yli 10 vuoden ajalta. Ville työskentelee perustamassaan Digikuu Oy:ssa auttaen kaiken kokoisia organisaatioita Suomessa ja ulkomailla hyödyntämään it-työkaluja parhaalla mahdollisella tavalla. Konkreettisten vinkkien ja käytännön esimerkkien avulla Ville tuo koulutuksissa näkyväksi sen, mikä usein uusien työkalujen kanssa unohdetaan.

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn