Irtisanoutuminen ja uudet tuulet ovat mielessä yhä useammalla

Ihmisillä on tässä syksyn korvalla ollut todelliset työpaikanvaihtoviikot! Verkkosivuillamme käy kova kuhina, chatissa kysellään irtisanoutumisesta ja asiakaspalvelumme saa kysymyksiä erilaisista työsuhteen päättämiseen liittyvistä tilanteista. Pohdin ilmiötä pintaa syvemmältä aina arvokysymyksiin saakka. Mitä mieltä sinä olet?

Verkkosivuillemme on löytänyt moni, joka on etsinyt tietoa irtisanoutumisesta, määräaikaisen työsopimuksen irtisanomisesta, irtisanomisajasta, koeajalla tai lomautuksen aikana irtisanoutumisesta ja irtisanomisilmoituksesta. Samaa viestiä kertovat asiakaspalveluumme tulleissa yhteydenotoissa näkyvät kysymykset esimerkiksi siitä, mitä tehdä, kun on jo allekirjoittanut yhden työsopimuksen, mutta haluaisikin vaihtaa sen toiseen, parempipalkkaiseen työhön toisella työnantajalla. Myös verkkosivujemme chatissa virtuaaliavustajamme Sulo on lähiviikkoina vastaanottanut runsaasti kysymyksiä irtisanoutumisesta. Melkoista hulinaa siis! 

Myös LinkedInissä on viime aikoina piirtynyt vaikutelma poikkeuksellisen vilkkaasta pöhinästä työnhaku- ja rekrytointirintamalla. Ihmisten profiilikuvien yhteydessä näkyy violetteja ja vihreitä palloja indikoimassa osaajien etsinnästä tai työnhausta, fiidi täyttyy onnitteluehdotuksista uudessa työssä aloittaneille verkoston jäsenille ja eteen tupsahtaa päivittäin useampia avoimia työpaikkoja ja ihmisiä, jotka huhuilevat uusia työkavereita tiimiinsä. Vaikka tyypillisesti näin kesän vaihtuessa syksyyn on työmarkkinoilla ollut runsaasti liikehdintää ja työpaikat löytyvät ja vaihtuvat vilkkaasti, on tämä vuosi tuntunut olevan aivan poikkeuksellisen vauhdikas!

Irtisanoutuminen hiipii mieleen arvoristiriidassa 

Runsaaseen liikehdintään on omassa mielessäni hahmottunut useita syitä. Perinteisesti kesälomalla otetaan etäisyyttä omaan työhön ja jos asiat eivät ole oikein kunnossa, saattaa loman loppuessa olla sellainen fiilis, ettei nykyiseen työhön olekaan mukava palata. Tänä vuonna lisäväriä ovat kuitenkin olleet tuomassa koronan aiheuttamat runsaat lomautukset ja työnantajan puolelta tapahtuneet irtisanomiset ja niiden mukanaan tuoma epävarmuus töiden jatkumisesta, jotka ovat varmasti olleet omiaan lisäämään halukkuutta löytää uusi työ jossakin muualla.  

Kaikkein mielenkiintoisinta on kuitenkin mielestäni se, että nyt testataan toden teolla myös työnantajan arvojen yhteensopivuutta oman arvomaailman kanssa. Korona-aika on osoittanut monelle, minkälaiset arvot omalla työnantajalla tosiasiassa onkaan, ja saanut katseen suuntautumaan paremmin omaan arvomaailmaan sopivia työpaikkoja kohti. Tähän spekulointiin saimme tukea loppukeväällä tehdyn kyselyn tuloksista, joiden mukaan lähes 40 % vastanneista koki yhä tärkeämmäksi työn ja oman arvomaailman yhteensopivuuden. Kun osaajapula erityisesti muutamilla toimialoilla jyllää ja kurittaa, olisi viimeistään nyt oikea aika tarkistaa, johtuvatko rekrytointihaasteet kenties siitä, että työnantaja ei herätä osaajissa kiinnostusta ja luottamusta.  

Linkedin-kuplassani on omasta työhistoriastani johtuen runsaasti HR- ja rekrytointiammattilaisia, ja näitä työpaikanvaihtokarkeloita on heidän kauttaan tullut siten seurattua jo useita vuosia. Sama rumba toistuu aina myös vuoden vaihteessa. Nähtäväksi jää, minkälaisella vauhdilla tuleva vuodenvaihteen tienoo irtisanoutumisten ja työpaikan vaihtamisten suhteen sujuu.  

Muistathan muuten, että YTK-Yhdistyksen jäsenenä saat maksutonta lakiapua työsuhteen pulmatilanteisiin. Sellaisia ovat myös tässä blogitekstissä kuvatut irtisanoutumiseen liittyvät tilanteet ja kysymykset.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä:

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut YTK-Yhdistys ry

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Työskentelen jäsentemme työelämäpalveluiden kehittämisen parissa. Tavoitteenani on, että saat meiltä monipuolista tukea työnhakuusi ja työurasi vaiheisiin, osaamisesi kehittämiseen ja hyvinvointisi edistämiseen. Vuosien varrella kertynyt verkostoni sekä taustani rekrytoinnin, viestinnän, työnantajamielikuvan ja työnhakijoiden auttamisen parissa antavat perspektiiviä työelämän kiemuroihin. Missioni on rohkaista ja kannustaa ihmistä eteenpäin erilaisissa työelämän käänteissä – lempeästi ja inhimillisesti.

Kuva: Niko Niinivirta

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn