lapsi ja äiti hymyilevät kädet sydämen muodossa

Et ole koskaan liian nuori pohtimaan näitä asioita – Edunvalvontavaltakirjan ja testamentin aika on juuri nyt

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti mielletään usein ikäihmisten asiakirjoiksi. Todellisuudessa kaikkien täysi-ikäisten henkilöiden, jotka ovat kelpoisia laatimaan edunvalvontavaltakirja, kannattaisi se tehdä. Testamentti puolestaan olisi syytä olla aina, kun lainmukainen perimysjärjestys ei vastaa viimeistä tahtoa. Melkein kaikilla eri elämänvaiheissa olisi tarve määrätä testamentilla perinnön jakaantumisesta laista poikkeavasti. Lue asianajajien vinkit blogistamme!

”Edunvalvontavaltakirja on tärkeä olla olemassa iästä riippumatta, esimerkiksi vaikean vammautumisen, vakavan sairauden tai varhaisen muistisairauden sattuessa. Nämä ovat tilanteita, joita kukaan ei toivo, odota itselleen tapahtuvan tai edes tahtoisi miettiä, mutta tosiasiassa emme voi tietää, mitä elämä itse kullekin tuo eteen”, sanoo asianajaja Teija Saraste.   

Oikein ja huolella laadittu testamentti turvaa kaikkein läheisimpien elämän. Testamentin avulla voidaan välttää perintöriitoja, huolehtia omaisuuden säilymisestä suvussa sekä säästää huomattavasti veroissa. Asianajaja Pirjo Mäkelä muistuttaa, että testamentti kannattaa tehdä hyvissä ajoin. 

”Olen useamman kerran törmännyt tilanteisiin, jossa vainaja on aikonut tehdä testamentin, mutta se on aina jäänyt. Yllättävän onnettomuuden tai sairaskohtauksen sattuessa voi olla liian myöhäistä.” 

Uusi jäsenetu auttaa sinua ennakoimaan ja varautumaan tulevaan

YTK-Yhdistyksen jäsenenä sinulla on nyt mahdollisuus saada edunvalvontavaltakirja ja/tai testamentti etuhintaan, jolla voit säästää jopa 20 % asianajotoimistojen normaalihinnoista. OpusLex -asianajoverkoston kokeneet juristit laativat sinulle laadukkaat asiakirjat.

Edunvalvontavaltakirja on aina yksilöllinen – siksi asiantuntijan apu on erityisen tärkeä

Edunvalvontavaltakirjalla voit itse määrätä luottamasi henkilön tai henkilöt hoitamaan asioitasi siltä varalta, ettet itse pystyisi niitä enää hoitamaan tai niistä päättämään.  

”Tietyistä oikeustoimista on tarvittaessa otettava valtakirjaan nimenomaiset määräykset. Muutoin valtakirjassa voidaan antaa määräyksiä varsin laajastikin sen mukaan, mitä kukin valtakirjaansa haluaa tai tarvitsee”, avaa Teija Saraste.  

Edunvalvontavaltakirjaa koskevat tiukat muotomääräykset, joita tulee noudattaa, jotta valtakirja on pätevä ja voidaan vahvistaa. Mitään yhtä, kaikille sopivaa edunvalvontavaltakirjaa ei ole olemassa. Jokainen tilanne on yksilöllinen. 

”En suosittele imuroimaan asiakirjapohjaa netistä."

"Edunvalvontavaltakirja kannattaa laatia yhdessä asiantuntevan asianajajan kanssa niin, että laatija ymmärtää valtakirjan merkityksen ja vaikutukset ja voidaan kartoittaa, mitä määräyksiä tarvitaan ja mitä seikkoja on syytä huomioida.” 

Saraste muistuttaa myös, ettei edunvalvontavaltakirjan tarvitse olla ikuinen, eli sitä voi tarvittaessa myöhemmin muuttaa tai sen voi peruuttaa aina niin kauan, kuin on kykenevä sen tekemään. 

Hyvällä testamentilla vältetään riidat ja turvataan omaisuus perhemuodosta riippumatta

Testamentin tarkoitus on varmistaa, että viimeinen tahto ja tarkoitus toteutuu. Pirjo Mäkelä kertoo, että avioparit turvaavat usein toistensa asemaa keskinäisellä testamentilla ja minimoivat lastensa perintöveroja määräämällä hallintaoikeuksia.  

Avoliitossa on puolestaan tärkeä muistaa, ettei perintökaari anna avopuolisolle mitään suojaa, vaikka avoliitossa olisi yhteisiä lapsia. ”Avopuolisolle on annettava suojaa testamentin avulla. Usein turvataan avolesken asemaa esimerkiksi niin, että tämä voi jäädä asumaan lasten kanssa yhteiseen kotiin ja selviytyä mahdollisesta asuntolainasta”, sanoo Mäkelä. 

Testamentti on tärkeä myös uusperhetilanteissa sekä eron jälkeen perityn omaisuuden hallinnoinnissa.  Testamentilla voi tarvittaessa päättää, että alaikäisen perillisen perintöä hallitsee luotettu nimetty henkilö entisen puolison sijaan. 

”Lapseton aviopari miettii puolestaan usein, pysytetäänkö perintö omassa suvussa lesken jälkeen vai onko syytä määrätä testamentilla toisin.”

Vain oikein tehty ja säilytetty testamentti on pätevä

Testamenttia tehdessä asiantuntija huolehtii siitä, että asiakirja on tehty oikein. Pirjo Mäkelä kertoo, että ammattilaisen tehtävänä on varmistaa, että testamentin tekijä ymmärtää sanamuotojen merkityksen ja testamentin rajat. Asiantuntija osaa lisäksi antaa vinkkejä eri vaihtoehdoista muun muassa veroseuraamuksia ajatellen.  

”Testamenttia tulkitaan lähtökohtaisesti sanamuotonsa mukaisesti. On siis hyvin tärkeää, että se on selkeä, tarkka ja perusteellisesti kirjoitettu. Väärin tehty tai säilytetty testamentti ei ole pätevä”, painottaa Mäkelä.


Hyödynnä uusi jäsenetusi nyt ja teetä laadukas testamentti ja edunvalvontavaltakirja edullisesti. Voit säästää jopa -20 %! Katso ohjeet OMA+ -palvelusta.


Sinua voisi kiinnostaa myös:


Elina Andersson-Finne viestintäpäällikkö YTK-Yhdistys henkilökuva

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Vastuullani on jäsenviestinnän lisäksi erityisesti mediasuhteet ja vaikuttaminen. Tavoitteeni on kuunnella sinua ja kaikkia muita jäseniämme sekä toimintaympäristöämme tarkalla korvalla ja sen kautta pyrkiä parantamaan työelämää. Olethan siis rohkeasti yhteydessä!

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn