Tanssii tähtien kanssa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa sunnuntaisin klo 19.30. Kuva: MTV / Onni Ojala

Aloittelijan kyvyt ovat nyt kultaa

Emme yksinkertaisesti pärjää työelämässä, jos emme kykene silloin tällöin aloittamaan ajatteluamme alusta. "Tulevaisuus pakottaa meidät aloittelijoiksi", totesi myös futuristi Perttu Pölönen 4T Summit -tapahtumassa. Aloittelijuus on joillekin helpompaa kuin toisille. Yksi erinomainen esimerkki aloittelijuudesta on parhaillaan telkkarissakin pyörivä Tanssii tähtien kanssa. Mitä oppeja voimme ammentaa tästä työelämässä? Lue blogistamme!

Äitini työskenteli pankkineuvojana aikana, jolloin konttorit olivat kaupunkikeskustojen maamerkkejä. Niissä tarjottiin henkilökunnalle herkulliset aamiaiset, lounaat ja parit päiväkahvit. Valtakunnan matrikkelitaiteilijat saivat teoksensa pankkisalien näkyville paikoille ja ihmiset tulivat nöyrinä komeista ovista asioimaan. Nyt klikkaan mobiilisovelluksen auki ja hoidan pankkiasiani itsepalveluna, siirrän rahaa MobilePayllä tai Siirrolla tutuille ja jos joskus näen setelin, pelkään sen olevan väärennetty. Näitä tarinoita on loputtomasti, työn luonne on muuttunut ja aiemmat työpaikat ovat kadonneet.

Sinäkin olet törmännyt moniin muutoksiin viimeisten vuosien ja varsinkin vuosikymmenten aikana. Tätä kirjoittaessani ikkunani ohi pörrää muutama ruoankuljetusrobotti vieden Alepa-ostoksia ihmisten koteihin.

On siis itsestään selvää, että meidän on jaksettava muuttaa jopa arkistakin ajatteluamme. Saati sitten oppia uusia taitoja, jotta pysymme koko pitkän elämämme työssä. Eläkeikä omalla kohdallani taitaa olla jo yli 70 vuoden, mutta mitä jos koen jo vajaa viisikymppisenä itseni jämähtäneeksi? Emme yksinkertaisesti pärjää työelämässä, jos emme kykene silloin tällöin aloittamaan ajatteluamme alusta. Olemaan aloittelija, kuten futuristi Perttu Pölönen totesi YTK:n ja Eduhousen yhteisessä 4T Summit -tapahtumassa syyskuussa.

Tähtitanssijoiden askelissa

Aloittelijuus on joillekin helpompaa kuin toisille. Asiaan vaikuttaa ikä, koulutus, koettu elämä ja luontaiset piirteet. Joustavuutta on kuitenkin hyvä harjoitella ja siksi kannustamme YTK:ssa kaikkia jäseniämme siihen. Tarjoamme sinulle laajan valikoiman mahdollisuuksia kehittää omaa ajatteluasi tai oppia uusia taitoja. Voit aloittaa Työelämän verkkokoulutuskirjastosta tai kuuntelemalla ajatuksia rohkeasti ravistelevan Henkka Hyppösen setin siitä, miten ihminen ja tekoäly voivat elää tulevaisuudessa rinta rinnan.

Yksi erinomainen esimerkki aloittelijuudesta on parhaillaan telkkarissakin pyörivä Tanssii tähtien kanssa. Ohjelmassa on liuta tanssin superammattilaisia, mutta myös useita totaaliamatöörejä. Mukana olevilla julkkiksilla on kadehdittavaa rohkeutta heittäytyä aloittelijuuteen: suoraan valtakunnan livetelevisioon ja iltapäivälehtien armoille. Kunnioitan hurjasti jokaista, joka lähtee kisaan nollatason tanssitaidolla. Ja kuinka olemme kuitenkin kaikki rakastaneet Kanki-Kaikkosen heittäytymiskykyä!

TTK on myös erinomainen osoitus loistavasta ryhmätyöstä: Ammattilainen luotsaa amatööriä. Tanssiammattilaisen on osattava tehdä sopivantasoinen ohjelma. Lisäavut saadaan puvustajilta, meikkaajilta, muusikoilta, valaisijoilta ja ohjaajilta. Aloittelija pääsee loistamaan, kun ympärillä on oikea tukijoukko.

Niin mekin YTK:ssa haluamme ajatella rooliamme jäsentemme elämässä. Olemme sinun tukijoukkosi työelämän käänteissä, jotta voit loistaa. Nyt mars nappaamaan itsellesi oppi esimerkiksi verkkokoulutuskirjastosta. Voit myös aloittaa vaikka opettelemalla aivan uuden tavan hoitaa arjen askareita – kokeile nyt sitä verkkokauppaa, jos et aiemmin ole ehtinyt.

Tanssii tähtien kanssa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa sunnuntaisin klo 19.30. Kuva: MTV / Onni Ojala

Tanssii tähtien kanssa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa sunnuntaisin klo 19.30. Kuvat: MTV / Onni Ojala.


Ilona Kangas, asiakkuus- ja viestintäjohtaja, YTK-Yhdistys ry.

Ilona Kangas, toiminnanjohtaja

Autan jäseniämme ja työntekijöitämme onnistumaan työelämässä monin eri tavoin. Johdan ja kehitän YTK Työelämä ry:n toimintaa ja vastaan YTK Työelämäpalveluissa ja kassapalveluissa asiakaskokemuksen, markkinoinnin ja viestinnän johtamisesta.

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn