Työporukka on kokoontunut pöydän ääreen syömään salaattia ja smoothieta.

Aloita keventäminen työpaikalta – fiksut valinnat auttavat jaksamaan paremmin työelämässä

Keventäjät-tiimi

Terveellinen laihduttaminen on helppoa, mutta ei nopeaa. Siinä pyritään kestäviin tuloksiin: vaikka gramma päivässä, mutta pysyvästi. Hitaassa painonpudotuksessa on se hyvä puoli, että pienetkin muutokset riittävät pitkällä aikavälillä suuriin onnistumisiin. Toimivimmat keinot lähtevät usein pienistä mutta usein toistuvista arjen valinnoista. Työ on siihen otollinen ympäristö.

Moni laihduttaja toivoo, että pääsisi ylipainosta eroon mahdollisimman nopeasti. Vaikka kilot ovat yleensä tulleet varkain, harva malttaa odottaa vuosikausia niiden karistamista. Pikalaihduttamisen tekee houkuttelevaksi sekin, että varsinkin projektin alussa on usein helppoa pitää yllä yli kilon viikkolaihdutustahtia, etenkin jos lähtötilanteessa painoa on paljon.

Vaikka nopea laihdutusvauhti voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta, on hitaalla tahdilla puolensa. Hidas painonpudotus säästää muun muassa lihaksia ja luita. Lihasten säilyttäminen on laihduttamisessa erityisen tärkeää, sillä ihmisen aineenvaihdunta on täysin riippuvainen lihaskudoksesta. Tutkimusten mukaan on myös selvää, että se mikä pudottaa painoa nopeasti on täysin vastakkaista sen kanssa, mikä pitää painon pitkään poissa. Tasainen ja hidas tahti pitää siis painon varmimmin hallinnassa pysyvästi!

Järkevän laihdutuksen tärkeimpiä elementtejä ovat liikunta sekä monipuolinen ja terveellinen ruokavalio. Ravinnon kulmakiviä ovat laihduttaessa kasvis- ja kuitupitoinen ruoka, sekä säännöllinen ateriarytmi. Liikunta ja erityisesti arkiaktiivisuus kuuluvat myös fiksun laihduttajan työkalupakkiin.

Työporukalla keventämään!

Yksi hitaan painonpudotuksen kiistämättömiä etuja on se, että pitkällä tähtäimellä hyvin pieniltäkin tuntuvat muutokset tottumuksissa voivat johtaa suuren kilomäärän karisemiseen, kunhan uudet tavat ovat pysyviä. Arkisten tottumusten punnitsemisessa onkin tärkeää miettiä myös työtä. Työpaikalla vietetään arkisin yli puolet valveillaoloajasta, joten siellä toteutuvilla tavoilla on suuri merkitys myös painonhallinnalle.

Vaikka periaatteessa voimme päättää itse mitä syömme, työpaikan ruokahoukutukset ja muut toimintatavat voivat vaikeuttaa painonhallintaa.  Terveysvalistus ei tuota tuloksia, jos kahvipöydissä juhlistetaan nimipäiviä ja työprojekteja jokapäiväisillä leivoksilla, kiire syrjäyttää lounasajan ja jatkuva stressi lisää herkuttelua, kasvattaa vyötärönympärystä ja pahimmillaan häiritsee jopa yöunia.

Toisaalta liian rankalla dieetillä myös työnteko saattaa helposti kärsiä. Jos laihdutuskuurin noudattaminen vaatii erikoisjärjestelyjä, jatkuva nälkä tuottaa kärsimystä tai energiataso on liian matala, vaikuttaa kuuri myös työtehtävissä suoriutumiseen. Pitkäjänteisiä muutoksia tekemällä arkea jaksaa taatusti paremmin kuin tiukalla tehokuurilla.

Hyvästä kunnosta ja terveestä ruumiista on selvästi hyötyä sekä töissä että työpaikan ulkopuolella; työpäivän rasitusten jälkeenkin on vielä kapasiteettiä jäljellä vapaa-ajan rientoihin. Maltillisesta keventämisestä olisikin hyvä puhua myös työpaikoilla. Toisten ihmisten tuki, yhteisöllisyydessä vahvistuva motivaatio ja vertaisryhmässä keskustelu ovat tutkitusti tärkeimpiä tekijöitä painonhallinnan onnistumisessa. Työkavereiden kanssa jaetut onnistumiset ja arjen oivallukset ovat siis hyödyksi koko porukalle.

Vinkkejä työpaikalla keventämiseen:

  • Jos työpaikallasi ei ole lounaskulttuuria, herättele se henkiin. Ehdota yhteistä lounasta ensin vaikkapa kerran viikossa. Säännöllinen ateriarytmi auttaa nälänhallinnassa ja parantaa merkittävästi laihtumisen edellytyksiä.

  • Jos syöt töissä eväitä, suunnittele ne hyvin etukäteen! Pakkaa mukaan terveellisiä vaihtoehtoja, kuten kasviksia, hedelmiä tai pähkinöitä. Muista myös proteiinit sekä täysjyväviljatuotteet. Keventäjien sivuilta löydät lisää eväsvinkkejä!

  • Suosi henkilöstöravintolaa, jos sellainen on lähistöllä. Tutkimusten mukaan henkilöstöravintolassa tulee valittua terveellisesti, kasviksia paljon ja vaihtelukin on taattu. Vaikka lounaan hinta voi tuntua kalliilta, kannattaa todella miettiä, mitä rahalla saa. Yleensä henkilöstöravintolan ruoka on hintansa arvoinen.

  • Annoksista tulee helposti tarpeettoman suuria erityisesti buffeteissa. Aloita lautasesi täyttäminen kasviksilla, joita tulisi olla puolet. Ota ruokaa hieman vähemmän kuin uskot syöväsi.

  • Käytä portaita hissin sijaan. Nouse ylös työtuolistasi vähintään kerran tunnissa; seiso, heiluttele jalkoja, käsiä ja lantiota tai kävele. Istuessasi pyörittele nilkkoja, nosta jalkoja ylös maasta ja vaihtele asentoa. Keventäjien Kotitreeneistä löydät myös työpaikalle sopivia taukojumppia!

Keventäjät-palvelu jäsenille etuhintaan

Tule mukaan, Keventäjien kanssa onnistut! Yhdistyksen jäsenenä saat Keventäjät-jäsenyyden jäsenetuhintaan. Alennukseen oikeuttavan koodin löydät OMA+ -palvelusta. Etua et voi yhdistää muihin tarjouksiin.

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn