
3 palvelua, jotka aktiivisen työnhakijan kannattaa ottaa heti käyttöön
Työnhaku voi muistuttaa työtä. Se vie aikaa, siihen pitää keskittyä ja siinä olisi myös suotavaa onnistua ennen pitkää. Työnhaun avuksi on onneksi olemassa erinomaisia palveluita, joiden avulla voi saada lisää tietoa, verkostoitua ja hakea töitä. Esittelemme niistä kolme mielestämme toimivinta.
Työttömyys vai toimettomuus? Uuden uran alku vai alku uralle ylipäätään? Aktiivinen työnhaku yhdistää sekä työtöntä että työllistä, jolle työn vaihtaminen on tullut ajankohtaiseksi. Suurin pulma lienee monille vanha tuttu: mistä lähteä liikkeelle?
Digitalisaation ja nopeiden sähköisten medioiden ansiosta työpaikat löytyvät nykyisin netistä. Toki edelleen paikallisten sanomalehtien työpaikkailmoitukset kannattaa kahlata läpi, mutta niillä ei ole enää samaa merkittävyyttä kuin ennen muinoin. Rohkein käy takomassa varoittamatta ja suoraan yritysten ovia, mutta vielä näin korona-aikana se on riskialtista ja hidastakin toimintaa. Sitä paitsi, pieni valmistelu saattaa sitten kuitenkin johtaa parempaan lopputulokseen.
Työnhaku on muuttunut, eikä pelkästään helpompaan suuntaan. Hyvät työhakemukset eivät välttämättä enää kanna tai pahimmassa tapauksessa merkitse mitään. Työhaastatteluunkaan ei aina pääse, varsinkaan jos ei tiedä mitä haluaa ja kuinka kertoisi itsestään mahdollisimman osuvasti. Tietenkin pitäisi vielä tuntea juuri oikeat tyypit, jotta jalkaa saisi edes jotenkin ovien väliin.
Tätä tarvetta palvelee joukko mainioita sivustoja, joiden sisällöt ja tehtävät vaihtelevat suurestikin. Ensimmäisenä selkäytimestä mieleen juolahtava palvelu on useimmille työvoimatoimisto. Myös googlettamalla ”työnhaku”, saattaa orgaanisen haun ensimmäiseksi listautua te-palvelut.fi ja sieltä työnhakijalle suunnattu kohta, löydä töitä. Ilmoittautuminen työnhakijaksi opastetaan videolla, ja oma asiointi -verkkopalvelun avulla asiointi on koetettu saada mahdollisimman sujuvaksi.
Työttömille myös Kelan palvelut tarjoavat selkeitä toimintaohjeita ja ajankohtaista tietoa. YTK:n jäsen kääntyy luonnollisesti oman palvelunsa puoleen. Päivärahan voi laskea YTK:n sivuilla varmuuden vuoksi etukäteen.
Oikotien työnhaku on kuin Hesarin sunnuntaisivut takavuosina, Oikotien omistaja on tosin nykyisin norjalainen mediakonserni Schibsted. Työnhakuun ja työelämään liittyvää luettavaa ja opiskeltavaa löytyy myös muualta runsaasti: monster.fi, rekrytointi.com, työelämään.fi, työnhakijanaverkossa.fi, työmarkkinatori.fi ja suomi.fi sekä tietysti kaikki henkilöstöpalvelualan yritysten sivut. Hakusanalla ”työnhaku” tarjoaa internet erittäin runsaan kattauksen sisältöjä.
Esittelemme yhteensä kolme palvelua. Näistä kaksi ensimmäistä ovat toistaiseksi tehokkaimpia tapoja sekä hakea töitä että verkostoitua työelämän ihmisten kanssa. Kolmas on mielenkiintoinen uusi ja kasvava palvelu, jonka tavoitteena on läpinäkyvyys ja työpaikkojen vertaisarvioinnit.
-
Duunitori on suomalainen työelämämedian ja työpaikkojen hakukoneen yhdistelmä. Sen taustalla on kaupallinen yritys, joka on kehittänyt sivustoa yli 10 vuotta. Muutamassa vuodessa siitä on kehkeytynyt yksi alansa monipuolisimmista toimijoista ja verkkosivustoista, jolla käy viikossa yli puoli miljoonaa kävijää, ja jonka some-kanavia seuraa yli 600 000 ihmistä.
Duunitori on vuosien mittaan tehnyt erilaisia työnhakuun liittyviä tutkimuksia, joissa se on kysynyt esimerkiksi ihmisten halukkuudesta muuttaa työn perässä, rekrytointiprosessiin liittyvästä syrjinnästä, työttömyyden houkuttelevuudesta tai suorahausta. Duunitori toteuttaa joka vuosi itse lanseeraamansa Kansallisen rekrytointitutkimuksen, jossa selvitetään rekrytoimisen trendejä ja nykytilaa Suomessa. Tutkimus on tehty vuodesta 2014 lähtien.
”On töitä, joihin on tunkua ja on töitä, joihin ei löydy tekijöitä. On työnhakijoita, joilla on pyrkyä ja työnhakijoita, joilla on nostetta”, sanotaan yhdessä tutkimuksen kommenteista.
Duunitorilta löytyy avointen työpaikkojen lisäksi uutisia ja tietoa työelämään liittyen, laajoja sisältöjä uraan ja työnhakuun liittyen, vuosittaista kesätyötietoa ja työnhakumahdollisuuksia. Oppaita lukemalla ja opiskelemalla tutuksi tulevat verkostoitumisen alkeet, taloudenhallinta tai ansioluettelon laatiminen. Pääseepä oppaiden avulla perehtymään myös erilaisten yrittäjien tarinoihin. Myös työnantajia Duunitori palvelee tarjoamalla nopeat keinot töitä hakevien ihmisten tavoittamiseen.
-
Linkedin on työelämän Facebook! No ei nyt sentään, mutta sosiaalinen alusta se on ja nykypäivän työtätekevälle, työtä hakevalle ja ylipäätään työelämästä kiinnostuneelle se on välttämätön digitaalinen ympäristö. Lähes kaikki rekrytoijat ovat sitä mieltä, että ensi töikseen pitäisi jokaisen liittyä Linkediniin ja ryhtyä olemaan sen kautta aktiivinen.
Linkedin on Microsoftin nykyisin omistama verkkoyhteisöpalvelu ja verkostoitumisväline. Se ei siis ole varsinaisesti työnhakumedia, vaikka siihenkin tarkoitukseen se taipuu hyvin. Hyvän siitä tekee sen suosio. Vaikka palvelun aihepiirit sivuavat työasioita, alusta ja tapa, jolla niistä kerrotaan ovat tuttuja muista sosiaalisista medioista. Kuvat, lyhyet tekstit, viestit ja kommentointi ovat kaikki tuttuja elementtejä someviestintään tottuneille.
Kun kerran kyse on valtavan suositusta ja laajalle levinneestä mediasta, se tarkoittaa myös mahdollisuutta kertoa ilosanomaa omasta itsestään mahdollisimman tehokkaasti ja itse itseään kontrolloiden. Voit valita itsestäsi juuri sellaisen kuvan ja laatia itsestäsi sellaisen tekstin, jolla haluat muut itsesi näkevän. Parasta kuitenkin olisi, jos ne muistuttaisivat totuutta mahdollisimman paljon. Ansioluettelo, kokemukset, osaamiset, vahvuudet ja erikoistaidot voi luetella niille kuuluviin kohtiin ja jättää ne informaatioksi sitä tarvitseville. Kuulostaa loogiselta ja suorastaan helpolta.
Vaan eipä se ole ihan niin helppoa: hyvän Linkedin-profiilin tulisi olla paitsi tiedoiltaan oikein, myös ajankohtainen. Se tarkoittaa oman mielenkiintoisen sisällön tuottamista. Onneksi erilaisia kursseja, koulutuksia, valmennuksia ja sisältöjä Linkedinin parhaaseen ja tehokkaaseen käyttöön löytyy lukuisia.
-
Tunto on kohtalaisen uusi Alma Median tuottama työelämän ja työnhaun palvelu, jonka ydinidea perustuu läpinäkyvyyteen, aitoihin arvioihin ja kommentteihin työpaikoista. Toisin sanoen se tarkoittaa sitä, että työpaikat vertaisarvioidaan. Tunto on siis hieman kuin työpaikkojen Tripadvisor, kuten palveluntuottaja itse palveluaan leikkimielisesti vertaa.
Vertaisarviointi ja pisteiden syntyminen perustuvat anonyymeihin arvioihin, joita ovat antaneet yrityksen nykyiset tai entiset työntekijät. Yrityksiä on arvioitu esimerkiksi johtamisen, vastuullisuuden tai työilmapiirin perusteella.
Vertaisarviointien tuleminen työelämään ei yllätä. Erialaiset vertaisarviot alkavat olla itsestään selvä osa arkea ja kuluttajakäyttäytymistämme erityisesti digitaalisissa ympäristöissä: viisi tähteä saanut tuote tai palvelu kiinnostaa ja yleensä myös myy enemmän.
Pisteyttäminen, arvioinnit ja avoimet, läpinäkyvät kommentit ylipäätään on kasvava trendi. Kun tilaat ja maksat mobiilisovelluksellasi esimerkiksi taksikyydin, voi olla, että kummatkin osapuolet antavat toisilleen pisteet. Airbnb-palvelussa ja monessa muussa vastaavassa palvelussa asiakkaatkin pisteytetään. Tällaisella toiminnalla tavoitellaan molemminpuolista ja vastavuoroista digitaalista luotettavuutta.
Työnhaussa pisteyttäminen ja arviot noudattelevat samaa trendiä ja periaatetta. Tunto-palvelun avulla työnhakija voi saada realistisemman tai vähintään monipuolisemman näkökulman erilaisiin häntä kiinnostaviin yrityksiin. Tunto-palveluun jätetään arvioita ja kerätään tietoa, minkälainen työnantaja on kyseessä. Näin työnhakijalla on uudenlaiset mahdollisuudet arvioida myös työnantajia eikä vain kuulla yksipuolisesti vaatimuksia, edellytyksiä ja työnantajien kehuja itsestään.
Tunto on toki vielä nuori ja kehittyvä palvelu, eikä kaiken kattavaa tietoa yrityksistä vielä ole runsaasti tarjolla, mutta idea on mielenkiintoinen ja antaa myös työnantajille ajattelemisen aihetta.
#työnhaku #työnhakupalvelut #rekrytointipalvelut #duunitori #linkedin #tunto
#työelämänkäänteissä
Artikkeli on osa uutta #työelämänkäänteissä -juttusarjaamme, jossa käsittelemme työelämää ja autamme jäseniämme onnistumaan sen käänteissä.
YTK-Yhdistys tarjoaa jäsenilleen työelämään liittyvää lisäturvaa ja palveluita. Meiltä saat turvaa ja tukea yksilölliselle työurallesi alasta riippumatta.