Mazhr urasuunnittelupalvelu - vinkkejä työnhakuun

”Kertoisitko hieman itsestäsi?”

Antero Ojanaho, Mazhr Oy

Mietitkö näinä aikoina, mitä tekisit seuraavaksi urallasi? Oletko jo ottamassa yhteyttä sopiviin työpaikkoihin? Vai onko edessä kenties työhaastattelu? Olipa tilanteesi mikä tahansa, paljon kiteytyy siihen, kun sinulta kysytään: ”Kertoisitko hieman itsestäsi?”

Itsestä kertominen ja ”itsensä myyminen” koetaan aika usein merkittävimmäksi haasteeksi uuden tilanteen edessä. Ongelma ei useinkaan ole osaamisen tai asenteen puute, vaan selkeän rakenteen puute viestinnässä. Moni valmennettavani on esimerkiksi ollut hakemassa ensimmäistä kertaa töitä yli kymmeneen vuoteen, koska ”hyvin tehty työ on johtanut uusiin tehtäviin”. Viime aikoina tilanne on kuitenkin muuttunut ja vanhat konstit eivät enää välttämättä toimi. Mitä asioita itsestä on sitten tärkeä tunnistaa ja sanoittaa, jotta voit tuoda osaamisesi ja pätevyytesi esille? Yhtä oikeaa vastausta ei tähänkään ole, mutta mieti ainakin näitä testattuja ja hyväksi todettuja kysymyksiä, joilla pääset alkuun:

Mihin olet oikeasti hakemassa?

Perehdy ensin hyvin hakemaasi työpaikkaan ja organisaatioon ja selvitä taustatiedot. Näin varmistat, että kerrot kuulijan kannalta olennaisia asioita. Yleinen virhe valmistautumisessa on, että…  sitä ei tehdä lainkaan.

Mitä voisit saada aikaan vahvuuksillasi kyseisessä tehtävässä?

Kerro, mitä olet saanut aikaan olennaisella osaamisellasi edellisissä ja vastaavissa tehtävissä. Jos itsestä puhuminen on haastavaa, kerro kuinka työsi on auttanut asiakkaita tai vaikkapa yhteistyökumppaneita. Konkreettiset esimerkit, luvut ja tarinat tekevät viestistäsi selkeämmän.

Mikä motivoi, kiinnostaa ja innostaa Sinua?

Motivaatio on hyvin tärkeää työssä. Kerro, mitkä konkreettiset asiat ruokkivat motivaatiotasi. Ei ole väärin sanoa, että työ on ensisijaisesti osa muuta elämääsi ja keino hankkia elanto. Näin sanoo noin puolet suomalaisista. On kuitenkin hyvä, jos voit kertoa myös esimerkiksi nauttivasi, kun saat projektit hoidettua laadukkaasti maaliin tai saat asiakkaat tyytyväiseksi työlläsi.

Millaiseen porukkaan ja organisaatioon sovit hyvin?

Aika montaa työtä tehdään nykyään itsenäisesti ja erilläänkin, mutta harvoin täysin yksin. Lisäksi työyhteisöt eroavat arvomaailmaltaan, tekemisen nopeudeltaan ja toimintatavoiltaan. Millaisten asiakkaiden, tiimiläisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa tulet hyvin toimeen? Onko pienempi vai isompi organisaatio mieleesi? Sopiiko yrittäjämäinen ote sinulle? Vältä kliseitä kuten ”Tulen toimeen kaikkien kanssa” ja suosi jälleen konkreettisia tarinoita ja esimerkkejä.

Vastaamalla näihin neljään kysymykseen, saat aikaan selkeän tarinan, joka auttaa sinua erottumaan positiivisesti työnhaussa.  Olemme luoneet myös työkaluja näihin kysymyksiin vastaamisen helpottamiseksi. Mazhr-urasuunnittelupalvelu voi auttaa tässä!

Uudistunut urasuunnittelun ja työnhaun palvelu Mazhr

Näistä puhutaan

Takaisin

Linkki kyselyyn