Arkisto

Työsuhde purettiin yllättäen koeajalla – perusteeton purku johti korvauksiin

Lakikaveri, esimerkkitapaus

Työntekijän työsuhde purettiin yllättäen koeajan viimeisenä päivänä. Työnantaja ei pystynyt perustelemaan purkua asianmukaisesti. Lakikaverin avustuksella asia ratkaistiin nopeasti ja työntekijä sai korvauksia.

Näin Lakikaveri auttoi -palstan kuva

Padel ja potkulaudat näkyvät vakuutusyhtiöissä – Jokaisella YTK:n täysjäsenellä on kattava vapaa-ajan tapaturmavakuutus

Tapaturmia sattuu etenkin keskiviikkoisin ja torstaisin – ja erityisen herkkä paikka on polvet, selviää LähiTapiolan tilastoista. YTK Työelämän vapaa-ajan tapaturmavakuutus kattaa onneksi niin hoitokulut kuin mahdolliset haittakorvaukset.

Mies laittaa mustaa kypärää päähänsä

Seitsemän oppia sijoittamisesta - näin pääset alkuun

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Vaikeaa, riskialtista ja vaatii erityisosaamista! Nämä ovat yleisiä uskomuksia sijoittamisesta, kertoo LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro. Opettelemalla sijoittamisen perustaidot pääsee kuitenkin helposti alkuun.

Mies ja nainen istuvat pöydän ääressä, tabletti, muistivihko ja puhelin edessään. He katsovat yhdessä paperista kuittia ja hymyilevät.

Miten suurta palkkaa voi pyytää?  – Näin pärjäät palkkaneuvotteluissa

Merkittävä osa YTK Työelämän jäsenistä on joskus ollut palkkaan liittyvien neuvojen tarpeessa, paljastui laajassa jäsenkyselyssämme. Erityisesti ihmisiä mietityttävät palkkatoiveet: minkälaista palkkaa voi pyytää ja miten palkankorotusta voi perustella. Lue YTK Työelämän vinkit palkkaneuvotteluihin!

Mikko Kotron kasvokuva

Vanhempainvapaalta palannut irtisanottiin laittomasti – sai mittavat korvaukset

Lakikaveri, esimerkkitapaus

Vanhempainvapaalta palannut työntekijä irtisanottiin pian paluunsa jälkeen muutosneuvotteluissa, vaikka hän olisi ollut oikeutettu organisaatioon luotuun uuteen toimenkuvaan. Tapaus soviteltiin Lakikaverin avulla nopeasti.

Lakikaveri auttoi, työntekijä sai mittavat korvaukset.

Opi oman taloutesi supersankariksi

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Oman talouden tasapaino on olennainen osa varautumista elämän yllättäviin käänteisiin, joita jokainen meistä joskus kohtaa. Varautumista kannattaa opetella, jotta siitä tulee tapa. LähiTapiolan ekonomistin Hannu Nummiaron vinkeillä pääset alkuun!

Isä ja tytär säästää

Irtisanominen osoitettiin perusteettomaksi – sopu löytyi Lakikaverin avulla

Lakikaveri, esimerkkitapaus

Perusteeton irtisanominen ja tekaistut väitteet seksuaalisesta häirinnästä saatiin sovittua nopeasti YTK Työelämän Lakikaverin avulla. Työnantaja joutui maksamaan 30 000 euroa korvauksia.

Näin lakikaveri auttoi

Juristi huomasi, että lisiä ei ollut maksettu oikein – huomattava summa saatiin soviteltua

Lakikaveri, esimerkkitapaus

Työntekijä pyysi Lakikaverilta apua puuttuvan palkkasumman kanssa, jolloin paljastui, että todellisuudessa työnantaja oli jättänyt maksamatta yli kymmenkertaisen summan. Tapaus saatiin sovittua nopeasti.

Näin lakikaveri auttoi

Työsopimus voi olla elämäsi tärkein asiakirja - tee se aina kirjallisesti!

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

”Työsuhteiden suurin kompastuskivi on, ettei työsopimusta tehdä kirjallisesti. Erityisesti tietyillä aloilla vallitsee edelleen suullisen sopimisen kulttuuri”, kertoo Lakikaveri, työoikeusjuristi Janika Räty. Hän auttaa työssään YTK Työelämän jäseniä työsuhteiden epäselvyyksissä.

Kasvokuva Janika Rätystä

YTK Työelämän Lakikaveri auttanut jopa 10 000 asiassa viime vuonna

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Jopa 10 000 YTK Työelämä ry:n jäsentä sai viime vuonna apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä Lakikaveri-palvelusta. Asioista suurin osa selviää jo ensimmäisellä soitolla ja noin 10 % tapauksista jatkuu tarkempaan selvittelyyn. Lakikaveri-palvelussa halutaan tarjota YTK:n jäsenille helposti ja edullisesti asiantuntevan juristin apu. Tavoite on löytää sovinto ja nopea ratkaisu työsuhteiden yleisimpiin pulmiin. Useimmiten kyse on palkoista tai työsuhteen päättymiseen liittyvistä aiheista.

Nainen meditoi keltaisessa tuolissa

Työllistyneiden tarinat motivoivat ja innostavat

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Loppuvuodesta 2022 käynnistyi YTK Työelämän ja Remmin yhteinen Työvoitto-pilotti, jonka tavoitteena on työllistää sata ytklaista. Pilotin erikoisuutena ovat työnhakukaverit, jotka tukevat ja sparraavat työnhakijaa, kertoo itsekin työnhakukaverina toiminut Remmin hallituksen puheenjohtaja Mika Mustakallio.

Mika Mustakallio henkilökuva Remmi Työpalvelu & YTK Työelämäpalvelut

Työsopimuksesi on työsuhteesi heikoin lenkki – tarkista se ajoissa!

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Kun on hoksottimet hereillä ja osaa ennakoida, voi työsuhdeasioiden kanssa olla rauhallisin mielin. Haastattelimme YTK-Yhdistyksen Lakikaveria, asianajaja Iiris Härmää niistä tapauksista, joita hän näkee työssään YTK:n täysjäsenten apuna päivittäin. Tärkeintä on tarkistaa työsopimus etukäteen ja varmistaa, että on numero, johon soittaa tarvittaessa.

Lakikaveri Iiris Härmä henkilökuva YTK Työelämäpalvelut

Millaisessa työelämäkunnossa olet, Kaisa Jaakkola?

Haastattelimme Kaisa Jaakkolaa ja selvitimme, minkälainen on hyvinvointivalmentajana, tietokirjailijana ja yrittäjänä toimivan Kaisan oma työelämäkunto tällä hetkellä. Mitkä ovat Kaisan omat oivallukset, haasteet ja täsmävinkit? Lue lisää ja katso ilmaiset hyvinvointiluennot!

Kaisa Jaakkola

Aloittelijan kyvyt ovat nyt kultaa

Ilona Kangas, toiminnanjohtaja

Emme yksinkertaisesti pärjää työelämässä, jos emme kykene silloin tällöin aloittamaan ajatteluamme alusta. "Tulevaisuus pakottaa meidät aloittelijoiksi", totesi myös futuristi Perttu Pölönen 4T Summit -tapahtumassa. Aloittelijuus on joillekin helpompaa kuin toisille. Yksi erinomainen esimerkki aloittelijuudesta on parhaillaan telkkarissakin pyörivä Tanssii tähtien kanssa. Mitä oppeja voimme ammentaa tästä työelämässä? Lue blogistamme!

Tanssii tähtien kanssa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa sunnuntaisin klo 19.30. Kuva: MTV / Onni Ojala

Ota oppimisen ohjat omiin käsiisi!

Vieraskynä: Miia Oulasvirta, Head of Learning and Legal, Eduhouse

Nykymaailmassa, tekoälyn ja robotisaation aikakaudella, tiedot ja taidot vanhenevat ennen näkemätöntä tahtia. Miten pidämme osaamisemme tarvittavalla tasolla ja valmistaudumme vielä samalla tulevaisuuden tarpeisiin? Toisilta tämä onnistuu helposti, kun toiset kipuilevat jo ajan löytämisessä. Mikä näitä ihmisiä sitten erottaa? Oppimisesta ja taitojen kehittämisestä on onnistuttu luomaan tapa. Katso lisää vinkkejä blogista!

nuori mies katselee tablettia kuulokkeet päässä ulkona

Uuden oppimista merkityksen ja ilon kautta, itseä ja maailmaa varten

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Elinikäisestä tai jatkuvasta oppimisesta on vuosien varrella tullut työelämämme mantra. Kun seuraa työelämän muutosvauhtia ja ihmisiä sen pyörteissä, on helppo ymmärtää miksi. Monet onneksi jo tiedostavatkin tarvitsevansa jatkuvasti uutta osaamista. Lue lisää, jos kaipaat vinkkejä oppimiseen ja itselle merkityksellisten asioiden kirkastamiseen!

nainen katsoo karttaa rannalla kajakin vieressä

Miten haluaisit kehittää osaamistasi seuraavaksi, Janni Hussi?

Janni Hussi tuli tunnetuksi fitnessmallina ja sporttimaailman somevaikuttajana. Nykyään hän juontaa aamuradiota ja näyttelee tv-sarjassa. Uusimpia aluevaltauksia on animaatioelokuvan duppaus. Mitä liikuntaneuvojaksi aikanaan kouluttautunut energiapakkaus ajattelee uusien taitojen opettelusta ja osaamisen kehittämisestä?

Janni Hussi

Työsuhteiden päättämissopimukset yleistyneet merkittävästi – Kilauta Lakikaverille ennen allekirjoitusta

Jos työnantaja tarjoaa allekirjoitettavaksi sopimusta työsuhteen päättämisestä ja erokorvauksesta, kannattaa olla tarkkana ja kysyä apua Lakikaverilta. Päättämissopimuksella lopetettu työsuhde johtaa nimittäin yleensä 3 kuukauden karenssiaikaan, jolloin ei saa työttömyysetuuksia.

Kaksi henkilöä keskustelee ja tekee muistiinpanoja.

Tarjosiko pomo eropakettia? Älä allekirjoita ennen kuin huolehdit näistä asioista!

Eropaketti, lähtöpaketti, erosopimus, kultainen kädenpuristus… Työsuhteen päättämissopimuksella on monta nimeä. Käytännössä sillä tarkoitetaan sopimusta, jossa työnantaja ja työntekijä päättävät työsuhteen yhteisellä sopimuksella. Useimmiten aloite tulee työnantajalta, joten työntekijän on syytä käydä sopimus huolella läpi ennen allekirjoitusta. YTK-Yhdistyksen Lakikaveri auttaa yhdistyksen jäseniä näissä tilanteissa.

Käsi allekirjoittaa sopimusta.

Työoikeusjuristit neuvovat: Näin voit ennaltaehkäistä riitautumista työnantajan kanssa

Voit välttää epäselvyyksiä ja riitatilanteita työnantajan kanssa parhaiten sopimalla asioista kirjallisesti ja huolehtimalla, että varmasti ymmärrät, mistä olet sopimassa. Katso juristien vinkit ja tutustu Lakikaveriin!

mies mietteliäänä läppärin ääressä tytön nojatessa tämän olkapäähän

Työsuhteen päättäminen ja maksamattomat palkat aiheuttavat erimielisyyttä työpaikoilla

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Työsuhteen päättämiset ja palkkasaatavat aiheuttavat eniten riitoja työnantajien ja työntekijöiden välillä. Nämä tiedot käyvät ilmi YTK-Yhdistyksen Lakikaveri-palvelusta. Omista työhön liittyvistä oikeuksista ollaan aiempaa tietoisempia, mikä näkyy siinä, että vääryyksiin uskalletaan tarttua helpommin, arvioi yhdistyksen jäseniä auttava juristi Hillevi Kontturi-Karvinen.

Et ole koskaan liian nuori pohtimaan näitä asioita - Edunvalvontavaltakirjan ja testamentin aika on juuri nyt

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti mielletään usein ikäihmisten asiakirjoiksi. Todellisuudessa kaikkien täysi-ikäisten henkilöiden, jotka ovat kelpoisia laatimaan edunvalvontavaltakirja, kannattaisi se tehdä. Testamentti puolestaan olisi syytä olla aina, kun lainmukainen perimysjärjestys ei vastaa viimeistä tahtoa. Melkein kaikilla eri elämänvaiheissa olisi tarve määrätä testamentilla perinnön jakaantumisesta laista poikkeavasti. Lue asianajajien vinkit blogistamme!

lapsi ja äiti hymyilevät kädet sydämen muodossa

Onko irtisanoutumisaalto Suomessa todellinen vai onko kyse sittenkin vain aikeista?

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Irtisanoutumisaalto, The Great Resignation, niin kuin rapakon takana sanotaan, on rantautunut myös Suomen työelämäkeskusteluun. Erilaisista havainnoista voi päätellä, että työmarkkinoilla on nyt vauhdikasta: työpaikkoja on runsaasti avoinna ja työpaikan vaihto on monella mielessä. Näitä niin sanottuja irtisanoutumisaikeita onkin Suomessa tutkittu useamman tahon toimesta. Tulokset näyttävät hieman erilaisilta riippuen siitä, kuka asiaa on tutkinut ja ketä on tutkittu, mutta onko sittenkään vielä kyse aallosta, vai vasta alullaan olevasta laineesta?

Arvoristiriita saa etsimään uutta työtä

”Tuli mietittyä positiivisen kautta, mitä tarvitsen nykytyössä tai tulevaisuudessa” – uravalmennus toi Annikalle uskoa mahdollisuuksiin

Jäsenemme Annika tunsi olevansa hukassa oikean suunnan suhteen urallaan ja mietti alanvaihtoa tai opiskeluja. Terveyshuolet lisäsivät painetta muutokseen, omaan itseen panostamiseen ja uusien urien pohdintaan. Uravalmennuksen myötä hän sai prosessin käyntiin ja lisää uskoa siihen, että muutos on mahdollinen ja tulevaisuudessa on moniakin eri vaihtoehtoja. Lue lisää, miten Annika hyötyi valmennuksesta haasteista huolimatta!

nainen työskentelee läppärin äärellä kahvimukin kanssa

Uravalmennus rohkaisi Terhiä kohti uutta

”Olen sitku ja mutku. Toivoisin, ettei rohkeusvaje estäisi tekemästä haluamiani asioita, kunhan päätän ensin, mitä ne ovat.” Näin jäsenemme Terhi kuvaili tilannettaan ennen uravalmennukseen osallistumista. Terhi on tehnyt graafisen suunnittelijan töitä yli 15 vuotta ja kaipasi uutta näkökulmaa tai jopa alanvaihtoa. Uravalmennus antoi buustia vuosikausien omille pähkäilyille ja kirkasti suunnitelmia tulevaisuuden suhteen. Lue Terhin tarina siitä, miten uravalmennus voi auttaa eteenpäin silloin, kun urajumi ja epävarmuus jäytää mieltä!

Terhi Tuomisto henkilökuva uravalmennustarina

Somehäirintä on tavallista, mutta usein vaikeaa tunnistaa

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

Haukkumista, kiusaamista, uhkailua, seksuaalista häirintää, vihapuhetta ja maalittamista. Tiesitkö, että yli 40 prosenttia aikuisista on kokenut häirintää sosiaalisessa mediassa? Julkisesti tapahtuva kommentointi on vain jäävuoren huippu laajasta ilmiöstä. Haastattelimme sometohtori Suvi Uskia, lue lisää!

Kasvokuva Suvi Uskista

Assarin horisontissa asiantuntijuus – näin uravalmennus auttoi Elinaa

”Työminääni hallitsee assistentti-nimike ja haastaa pääsyä asiantuntijatehtäviin”, kertoi jäsenemme Elina uravalmennukseen lähtiessään. Hän on tehnyt pitkään töitä assistenttina, toiminut freelancerina ja opiskellut työn ohella. Uravalmennuksesta Elina sai sparrausta ja suuntaviivoja uuden työminänsä rakentamiseen. Lue lisää Elinan löytöretkestä omien vahvuuksien hyödyntämiseen!

Elina Rapeli henkilökuva uravalmennustarina

Juho Toivola kertoo, miksi LinkedIn on enemmän kuin verkko-CV

Elina Andersson-Finne, viestintäpäällikkö

”LinkedIn on tämän päivän työelämässä vähän samanlainen väline kuin puhelin tai sähköposti: ilmankin pärjää, mutta miksi tehdä asioista hankalia?” kysyy työ- ja organisaatiopsykologi Juho Toivola. Hän on maamme tunnetuimpia LinkedInin ammattikäyttäjiä ja kouluttaa aiheesta niin työnhakijoita ja työntekijöitä kuin työnantajiakin.

kouluttaja työ- ja organisaatiopsykologi Juho Toivola henkilökuva

Tuhannet tarttuivat haasteeseemme ja lähtivät kohti parempaa työelämäkuntoa

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Niin tärkeää kuin onkin tarjota tukea työuran erilaisiin käänteisiin, osaamisen kehittämiseen ja työnhaun kiemuroihin, kaiken taustalla on kuitenkin hyvinvoiva ja jaksava ihminen.

nuori nainen venyttelee kaupunkimiljöössä

Voisiko työelämässäkin olla vaihtopenkki?

Uupumus ja loppuunpalaminen piinaavat jo kolmekymppisiä. Ilmiö korostuu esimerkiksi e-urheilussa, missä moni jättää pelimaailman alle 30-vuotiaana. Suomalainen e-urheilutoimija KOVA pyrkii muuttamaan kuormittavaa kulttuuria varapelaajien avulla. Voisiko siinä olla ajatusta laajemminkin?

e-urheilijoita työssään näyttöjen äärellä kuulokkeet päässä

Mitä voisimme oppia e-urheilijoiden työelämäkunnosta?

E-urheilijoiden työpäivät muistuttavat enemmän toimistotyötä kuin urheilua. Tutkimusten mukaan kilpapelaajat kuitenkin liikkuvat enemmän ja syövät terveellisemmin kuin väestö keskimäärin. Heidän on myös osattava optimoida työkykynsä tärkeisiin pelipäiviin. Mitä tästä voisi oppia?

sim racing esports

Millaisessa työelämäkunnossa olet, Joni Jaakkola?

Haastattelimme Optimal Performancen kuntosaliyrittäjä, hyvinvointivalmentaja, luennoitsija ja tietokirjailija Joni Jaakkolaa ja selvitimme, minkälainen on hyvinvointialan moniottelijaksikin kutsutun Jonin oma työelämäkunto tällä hetkellä. Joni valmentaa erilaisia ihmisiä aina vasta-alkajista kilpaurheilijoihin ja työyhteisöihin. Mitkä ovat Jonin omat oivallukset, haasteet ja täsmävinkit? Lue lisää!

Joni Jaakkola Optimal Performance

Miten voida paremmin, saada lisää energiaa arkeen ja tehdä kestävä muutos?

Hyvinvoinnista puhutaan paljon ja kaikki tietävät sen tärkeyden. Mutta oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, MIKSI juuri sinun kannattaa huolehtia hyvinvoinnistasi? Usein toimimme kuin automaatiolla ulkopuolisten ohjeistusten tai velvollisuuksien ohjaamina: Pitäisi nukkua 8 tuntia, syödä lautasmallin mukaan, tehdä työt ja muistaa tauot, harrastaa liikuntaa x kertaa viikossa jne. Totta, mutta miksi? Ja miten puheista päästään tekoihin ja kestäviin tapoihin? Hyvinvointialan moniottelija Joni Jaakkola opastaa meidät energisempään arkeen ja kestävään muutokseen – katso miten!

Joni Jaakkola Optimal Performance hyvinvoinnin verkkoluento kuvakaappaus

Suuri tuntematon ja toisaalta todella tunnettu – tiedätkö mikä on Suomen suurin yhdistys?

Ilona Kangas, toiminnanjohtaja

Suomi on yhdistysten luvattu maa, mutta mikä on jäsenmäärältään Suomen suurin yksittäinen yhdistys? Tätä ei muuten olekaan ihan helppo selvittää. Yritys- ja yhdistysrekisteriä pitävä Patentti- ja rekisterihallitus ei nimittäin tilastoi jäsenmääriä, eikä Tilastokeskuksen tietopalvelussakaan osata auttaa. Edes internetin ihmeellisestä maailmasta tätä tietoa ei tunnu löytyvän vaikka kuinka googlaisi.

Nainen tähyilee merelle ja valmistautuu kanoottiretkelle

Minkälaisessa työelämäkunnossa olet, Janni Hussi?

Janni Hussilla, 30, on aina ollut monta rautaa tulessa ja niin on nytkin. Hän juontaa niin aamuradiota, televisiosarjoja kuin erilaisia tapahtumiakin, näyttelee Syke-sarjassa, on perustamassa uutta hieronta-alan yritystä, toimii sijoittajana… ja kaiken tämän lisäksi on tietysti Suomen suurimpia vaikuttajia yli 276 000 Instagram-seuraajallaan. YTK-Yhdistys nappasi Hussia hihasta ja selvitti, minkälaisessa vireessä vauhtinainen on vuoden alussa.

Janni Hussi

Mistä lisää puhtia arjessa ja työssä jaksamiseen?

Vieraskynä: Puhti Lab Oy

Jokainen voi olla joskus väsynyt, eikä ajoittaisesta väsymyksestä tarvitse huolestua. Vireystilamme ei pysy samanlaisena jatkuvasti. Pitkäaikainen väsymys vaatii puolestaan asian selvittämistä ja usein myös rutiinien tai elintapojen muuttamista. Arjessa ja työssä jaksamiseen vaikuttavatkin niin fyysiset kuin henkiset kuormitustekijät, joista osaan voi vaikuttaa itse.

Arkeen ja työhön voi saada lisää energiaa pienin teoin

Miten henkilöstöpalvelualan kautta voi löytää uusia urapolkuja?

Vieraskynä: Hannele Hiltunen, henkilöstökonsultti, Eilakaisla

Eilakaisla viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuottaan. 50-vuotisen taipaleensa aikana he ovat saaneet olla mukana tuhansien ihmisten urapolkujen varrella. Eilakaislan kautta voi työllistyä asiakasyrityksiin joko rekrytoinnin tai henkilöstövuokrauksen kautta. Tässä vieraskynässä Eilakaislan henkilöstökonsultti Hannele Hiltunen avaa hieman lisää henkilöstövuokrausta työntekijän näkökulmasta.

Eilakaisla täytti tänä vuonna 50 vuotta

Yhteistoimintalain muutokset 2022

Katja Halonen, asianajaja, varatuomari, KTM

Hallitus on 30.9.2021 antanut eduskunnalle esityksen uudesta yhteistoimintalaista. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2022. Uuden yhteistoimintalain tarkoituksena on lisätä vuoropuhelua työnantajan ja henkilöstön välillä sekä parantaa henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ja tiedonsaantia. Lue lisää asianajajan blogista!

50-vuotias nainen ei saa olla työelämän Näkymätön Ninni

Emmi Nuorgam

Yksi YTK-Yhdistyksen uravalmennusstipendin valitsijaraadin vaikuttajista, Emmi Nuorgam, kertoo vierasblogissamme ajatuksiaan stipendiaattien valinnasta. Yhdistys jakaa 12 kpl 500 €:n arvoista stipendiä, joilla saa Workday Designersin Uramuotoilu-verkkokurssin sekä 3 henkilökohtaista tapaamista uracoachin kanssa. Lue lisää!

Emmi Nuorgam

Kilpailukieltosopimuksiin tulevat muutokset 2022

Katja Halonen, asianajaja, varatuomari, KTM

Hallitus antoi 12.11.2020 eduskunnalle esityksen työntekijöiden kilpailukieltosopimuksia koskevan työsopimuslain 3 luvun 5 §:n muuttamisesta. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2022. Lakimuutoksen tarkoituksena on edistää työntekijöiden liikkuvuutta sekä vähentää talouskasvua hidastavien kilpailukieltosopimusten laajamittaista käyttöä. Mikä käytännössä muuttuu?

Millaista on arki, kun perheessä vaikuttaa kaksi YouTube-tähteä?

featuring Tixtuu & FaijaRektaa

Huovilan perheestä löytyy kaksi kuuluisaa tubettajaa. Isä Sami tunnetaan peli- ja palomiesvideoista, kun taas poika Tito hyväntuulisista vlogeista. Miten tämä tapahtui, millaista on Youtube-perheen arki ja miltä tulevaisuuden työt näyttävät eri sukupolvien silmin? Lue Tixtuun ja FaijaRektaan tarina!

Tixtuu ja Faijarektaa

Juridiikka on henkilöbrändin kaveri

Featuring: Emilia Hodge

Vaikuttajille, henkilöbrändeille ja muille uutta ja luovaa työtä tekeville ja sitä aloittaville on oleellista miettiä myös juridisia kysymyksiä, kuten kirjallisia sopimuksia. Kynnys juridisten asioiden kumppanuuksille ja avunpyytämiselle kannattaakin pitää matalana, sanoo asianajaja Emilia Hodge. Heti alusta lähtien on tärkeää sopia brändeihin ja esimerkiksi sosiaalisen median tileihin liittyvistä käytännöistä. Varsinkin edustuksellisessa työssä on alusta alkaen syytä pohtia, mitä sitoutuminen tarkoittaa tulevaisuuden kannalta.

asianajaja Emilia Hodge

Suunta hukassa? Osaamisen kehittämistä tukee yhteinen ymmärrys tulevaisuuden mahdollisuuksista

Mari Tähjä, Renesans & Mirva Puranen, YTK-Yhdistys

Osana Sitran elo-syyskuussa organisoimia Osaaminen näkyviin -viikkoja järjestimme yhdessä yhteistyökumppanimme Renesansin kanssa Erätauko-keskustelun oman osaamisen kehittämisestä ja tunnistamisesta. Keskustelusta kävi ilmi, ettei vaikeinta olekaan itse osaamisen kehittäminen vaan osaamisen kehittämisen suunta.

Osaaminen näkyviin-viikkojen tunnuskuva

Väsymätön viihdyttäjä

Featuring: Teemu ”Spamned” Rissanen

Oululainen Teemu Rissanen on esport-ammattilainen. Hänen erityisalaansa on CS-pelaaminen sekä siihen liittyvä sisällöntuotanto ja striimaaminen. Yleisölleen hän on henkilöbrändi Spamned. Samastuttava, mukava, ihmisenkuuloinen hauskuuttaja, joka antaa hyvän mielen rennoissa fiiliksissä. Pelaaminen ammattina on kuitenkin vaativaa ja lähemmin tarkasteltuna erittäin raskasta. Lue, mitä kaikkea kuuluu esporttaajan ammattiin!

Teemu

Henkilöbrändi on myyntityötä

Featuring: Satu Rämö

Vaikuttaminen, henkilöbrändi, sometähteys ja blogaaja. Kaikki nykyisin varteenotettavia ammatteja. Vielä reilut 10 vuotta sitten vain ani harva sai somettamisesta tai vastaavasta korvauksia. Nyt ala työllistää jo melkoisen joukon ammattilaisia. Joillakin ammattilaisuus voi olla vielä hakusessa, eivätkä he tiedä miten siihen suhtautua. Henkilöbrändinä oleminen on pohjimmiltaan myyntityötä ja siinä onnistuu, jahka oma kulma ja tyyli löytyvät. Tämän tietää alan konkari Satu Rämö, joka on tehnyt vaikuttamistyötä ilmiön alkuhämäristä lähtien.

Satu Rämö Islannissa

Osaamisen varmistaminen on kahden kauppa – työntekijän ja työnantajan yhteiset keinot menestymiseen

Timo-Pekka Uotila, Haaga-Helia

Yritysten ja organisaatioiden menestyminen rakentuu niissä toimivien ihmisten inhimilliselle osaamiselle. Kun aikoinaan menestyvä yritys oli se, joka valjasti jonkun luonnonvaran tai muun resurssin hyötykäyttöön, korostuu nyt 2020-luvulla entisestään inhimillisen osaamisen merkitys kilpailuedun lähteenä.

Osaamisen varmistamiseksi on työntekijän ja työnantajan välinen yhteispeli tärkeää

Osaamisesi karttuu ja kehittyy koko ajan – osaathan kertoa siitä myös muille?

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Osaaminen näkyviin! Näin huhuilee Sitra elo-syyskuun vaihteessa järjestettävillä teemaviikoilla, joiden tarkoitus on auttaa ihmisiä oivaltamaan oma osaamisensa. Kirjoitan tässä blogitekstissä siitä, miten tärkeää oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on, esimerkiksi työnhaku- tai verkostoitumistilanteissa.

Lue osaamisen kehittämisestä blogistamme!

Irtisanoutuminen ja uudet tuulet ovat mielessä yhä useammalla

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Ihmisillä on tässä syksyn korvalla ollut todelliset työpaikanvaihtoviikot! Verkkosivuillamme käy kova kuhina, chatissa kysellään irtisanoutumisesta ja asiakaspalvelumme saa kysymyksiä erilaisista työsuhteen päättämiseen liittyvistä tilanteista. Pohdin ilmiötä pintaa syvemmältä aina arvokysymyksiin saakka. Mitä mieltä sinä olet?

Lomalla tai töissä - Katso rentoutumisvinkkimme!

Mökkipuuhat, metsäkylpy, meditaatio, jooga, juoksu, kahvakuula… Miten sinä rentoudut? Jokaisella meillä on omat tapamme. Pienissä toistuvissa hyvän olon ja palautumisen hetkissä saattaa piillä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin salaisuus. Jos hektisessä arjessa nämä ovat päässeet unohtumaan, on kesällä mahdollisuus ottaa oma hyvinvointi ykkösasiaksi – lue lisää, miten!

Yogaia mielen- ja kehonhuoltotunnit verkossa - nainen venyttelee kännykän kanssa

Uramuotoilu on tekoja

#työelämänkäänteissä

Viihdynkö oikeasti töissäni vai hakisinko vain lisää kahvia? Onko urani nyt tässä vai jatkaisinko sitten kuitenkin opiskeluja? Pelkkä oman uran pohtiminen ei riitä. Tarvitaan tekoja, joiden avulla oma urapolku voi kirkastua ennen kokemattomalla tavalla. Yksi tapa on käyttää hyväksi muotoiluajattelua, jonka keinoin uramahdollisuudet konkretisoituvat. Työpäivämuotoilija Aku Varamäki kertoo, miten ottaa ensimmäinen askel.

Aku Varamäki henkilökuva Uramuotoilu YTK-Yhdistys #työelämänkäänteissä blogi

Osaamisen päivittäminen on elintärkeä työelämätaito – katso vinkkimme itseopiskeluun

#työelämänkäänteissä

Osaaminen ja vahvuudet ovat kaksi eri asiaa. Kumpaakin tarvitaan työelämässä ja kummatkin on hyvä määritellä ja tunnistaa. Työelämän alati muuttuessa vaatimukset muuttuvat ja päivittyvät tiuhaan. Myös osaamiseen kohdistuu uudistumispaineita. Oman osaamisen ylläpito onkin työntekijälle ja työnhakijalle elintärkeä taito, jota kannattaa vaalia säännöllisesti. Lue blogistamme vinkkejä yleisen osaamisen kehittämiseksi ja muista hyödyntää oppimista tukevat jäsenetusi!

nuori nainen opiskelee itsenäisesti

Kehtaatko myöntää, että it-taitosi ovat ruosteessa? Hyvä, olet valmis oppimaan – lue asiantuntijan vinkit!

Onko cv:ssäsi maininta ”erinomaiset it-taidot” tai lista sovelluksia ja ohjelmia, jotka osasit 2000-luvun alussa? Oletko miettinyt, mitä se oikeastaan kertoo työnantajalle, jos olet työnhaussa juuri nyt? Lue Digikuu Oy:n it-asiantuntija-kouluttaja Ville Kankareen vinkit it-taitojen jatkuvaan päivittämiseen, uusien työtapojen oppimiseen ja soveltamiseen työnhaussa!

mies istuu tabletin ääressä kuulokkeet päässä ulkona ja opiskelee

Ennakoiva urasuunnittelu herättelee näkemään mahdollisuuksia

Henna Ojala, Mari Tähjä ja Johanna Valovirta, Muutostoimisto Tuleva

Onko sinullekin käynyt niin, että kun asiat työelämässä sujuvat hyvin, et juurikaan käytä aikaa urasuunnitteluun tai oman työelämäsi suunnan pohtimiseen? Kun taas työelämän tilanne yllättäen muuttuu, haet äkkiä tukea ja nopeaa apua urasuunnittelun eri keinoista? Ei hätää, samalla tavalla suurin osa meistä työikäisistä toimii työelämän aallokossa. Mutta entä jos ajattelisitkin urasuunnittelusta jatkossa toisin? Ennakoiva urasuunnittelu on uudenlainen näkökulma muuttuvassa työelämässä pärjäämiseen ja tulevaisuudenkestävyyden rakentamiseen.

Blogin kirjoittajat Henna, Mari ja Johanna

Onnistunut työhaastattelu on dialogi

#työelämänkäänteissä

Matka työhakemuksesta työhaastatteluun voi olla monipuolinen prosessi, joka alkaa jo silloin, kun ajatus uudesta työstä ei ole käynyt mielessäkään. Hienoimmillaan prosessi päätyy dialogiin, jossa työnhakija ja työnantaja voivat keskustella tulevasta työstä hyvässä yhteisymmärryksessä. Työnhaun ihmeellistä ja monivaiheista maailmaa selvittää rekrytoimisen ammattilainen, työ- ja organisaatiopsykologi Kirsi Laine.

työ- ja organisaatiopsykologi Kirsi Laine henkilökuva #työelämänkäänteissä blogi työnhaku YTK-Yhdistys

Tarvitsetko lakiapua ja työsuhdeneuvoja palkanmaksuun liittyen?

#lakiruutu

Lue blogistamme lisää palkkaturvasta ja tutustu Lakiruutuun, jossa autamme jäseniämme työelämän oikeudellisissa pulmatilanteissa!

nainen läppärin ääressä webinaari YTK-Yhdistys Lakiruutu työsuhdeneuvonta palkkaturva

Salaa, piilossa vai avoimesti eli mitä ovat piilotyönhaku ja piilotyöpaikka

#työelämänkäänteissä

Työnhaku voi tulla yhtäkkiä ajankohtaiseksi monesta eri syystä, eikä syyllä ei ole oikeastaan väliä. Miten etsiä uusia töitä ja olla aktiivinen työmarkkinoilla herättämättä epäluottamusta tai turhaa epäluuloa nykyistä työnantajaa kohti? Vai onko kyseessä ihan normaali juttu? Mitä oikeastaan on piilotyönhaku ja onko myös olemassa piilotyöpaikka? Sitä selvitämme tässä artikkelissa.

Piilotyöpaikkoja etsimässä tietokoneen ääressä

Työhakemus on työn kartoittamista ja työhön valmistautumista

#työelämänkäänteissä

Työn hakeminen on nykyisin monivaiheinen tapahtumasarja. Siihen voi kuulua työhakemus ja työhaastattelu, mutta yhä useammin työt löytyvät ilman niitäkin. Suorahaku yleistyy joka alalla, eikä ole suinkaan harvinaista, että myös suorittavan työn tekijät löytyvät nykyisin tällä keinolla. Siksi työnhaun valmisteluun ja verkostoitumiseen pitää ryhtyä välittömästi, sanoo research-suorahakuun erikoistunut Sanna Niittymäki.

Perustamme hakumme tutkimustyöhön ja sopivimpien työnhakijoiden löytämiseen, suorahaun parissa työskentelevä Sanna Niittymäki kertoo

Minä ja Linkedin - Näin sain töitä

#työelämänkäänteissä

Linkedin-yhteisöpalvelu on mainettaan monipuolisempi. Se on paitsi tapa verkostoitua, myös erinomainen työnhakuväline. Se on myös sosiaalinen media siinä missä Facebook tai Twitter. Siellä siis pätevät sosiaalisen kanssakäymisen yhteiset lait, mutta ammatillisuus mielessä. Linkediniä voi käyttää sähköisenä ansioluettelona, mutta se tarjoaa paljon muutakin. Työllistäjänä se on yllättävän tehokas. Sitä mieltä ovat ainakin Tanja Jeppesen ja Mirva Puranen. Tässä heidän tarinansa.

Kuvassa hymyilevät Tanja ja Mirva löysivät molemmat töitä Linkedinin avulla

Urasuunnittelu on elämän suunnittelua

#työelämänkäänteissä

Ohjattu työnhaku ja uran suunnittelu ovat valmennuksia, joiden avulla omaa työelämän osaamista voi laajentaa, syventää ja kohdistaa. Kun tulevaisuuden työelämän suunta alkaa hahmottua, voi syntyä myös kokonaan uusi tapa ajatella työn ja elämän muodostamaa kokonaisuutta. Parasta uravalmennuksissa on itsetuntemuksen kehittyminen ja sen sanoittaminen, sanoo Cimsonin Anne Suonpää.

Anne Suonpää henkilökuva Cimson Koulutuspalvelut urasuunnittelu life design #työelämänkäänteissä blogi YTK-Yhdistys

Mitä Afrikka opettaa työnhakijalle ja työnantajalle

#työelämänkäänteissä

Saana Rossi on yksi Suomen tunnetuimmista rekrytoijista, joka vastaa työnantajansa menestyksestä. Hänellä on kokemus tuhansien ihmisten palkkaamisesta. Sydämeltään hän on kuitenkin kirjailija, joka haluaa nähdä asiat mahdollisimman monesta näkökulmista. Yhden opettavaisimmista kokemuksista on tarjonnut Afrikka.

Saana Rossi henkilökuva Jani Utriainen YTK-Yhdistys blogi #työelämänkäänteissä

3 palvelua, jotka aktiivisen työnhakijan kannattaa ottaa heti käyttöön

#työelämänkäänteissä

Työnhaku voi muistuttaa työtä. Se vie aikaa, siihen pitää keskittyä ja siinä olisi myös suotavaa onnistua ennen pitkää. Työnhaun avuksi on onneksi olemassa erinomaisia palveluita, joiden avulla voi saada lisää tietoa, verkostoitua ja hakea töitä. Esittelemme niistä kolme mielestämme toimivinta.

työnhaku työ ideointi sisällöt piirroshahmoja työskentelemässä ja kirjoittamassa läppärillä ja kynällä

Miten tukea nuorta haaveammatissa?

Anne Rautu, markkinointipäällikkö

Mistä sinä haaveilit 16-vuotiaana? Mikä oli haaveammattisi?
Kasarin lapsena muistan leikkineeni pankintätiä. Rakensin huoneeseeni toimiston, jossa siirtelin papereita paikasta toiseen, kirjoitin kuitteja ja annoin tiskille asioimaan tulleelle pikkuveljelleni rahaa. Selvää oli, että minua kiinnosti toimistotyö, säännöllisellä työajalla kasista neljään, varmalla vakituisella sopparilla eläkeikään saakka. Vaikutteet tähän haaveammattiin tulivat kotoa ja naapurista. Olin tottunut näkemään toimistyön arkea ja minua oli helppo kannustaa kaupalliselle alalle, koska "sillä alalla on aina töitä".

Esports-ammattilainen Pietola kisaamassa joukkuekavereiden kanssa.

Tukea ja jäsenetuja työelämän käänteisiin epävarmoinakin aikoina

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Lomautukset ja työttömyys ovat koronapandemian aikana lisääntyneet. Oman työuran suunnittelu ja työnhakutaitojen ylläpitäminen ovat asioita, joihin jokainen voi tässä myllerryksessä itse vaikuttaa. Jos lomautus tai työttömyys osuu omalle kohdalle, on helpompi kompastumisen jälkeen nousta ja jatkaa matkaa, kun on apuvälineet jo taskussa.

sulanut lumi uusilla kevään versoilla

Huolettaako koronan vaikutukset työhön?

Sofia Härmä, juristi

Uhkaako lomautus tai irtisanominen? Kaipaatko tietoa työsuhteen muutostilanteista? Onko palkat saamatta työnantajan konkurssin takia? Heikkenevä koronavirus- ja työllisyystilanne aiheuttavat ymmärrettävästi laajaa huolta ja epävarmuutta monille jäsenillemme. Koostimme sinulle lyhyen infopaketin alkuvuoden kysytyimmistä aiheista.

hoitaja ja lääkäri sairaalasängyn äärellä

Työhakemuksessa aitous on A ja O

#työelämänkäänteissä

Työhakemus on kirjallinen pelinavaus. Sen avulla voi päästä työhaastatteluun tai joskus jopa suoraan töihin. Työhakemus on työnhakuprosessin tärkeä osa, johon liittyy myös paljon osaamista, jota on syytä harjoitella. Omasta osaamisesta ja kokemuksesta kertominen eivät aina riitä. Pitää myös kyetä katsomaan tulevaisuuteen ja kertomaan, miten voi ratkaista työnantajayrityksen haasteen omalta osaltaan. Tähän juttuun näkökulman tarjoaa yksi Suomen vauhdikkaimmista rekrytoijista, Valmet Automotiven Tomi Salo. Hänen mukaansa tärkeintä kaikesta on aitous.

Valmet Automotive autotehtaan henkilöstöjohtaja ja rekrytoinneista vastaava Tomi Salo

LinkedIn, Linkkari – eli mikä? Ota haltuun työelämäverkoston työkalut

Mietitkö mikä se LinkedIn edes on ja mitä hyötyä siitä voisi olla juuri sinulle? Vai oletko jo päässyt alkuun ja kaipaat lisää LinkedIn-sparrailua saadaksesi siitä kaiken irti? LinkedIn-koulutukset ovat jäsentemme kestotoiveita. Otimme jälleen toiveista kopin ja järjestimme LinkedIn haltuun -verkkokoulutuksen yhteistyössä työ- ja organisaatiopsykologi, LinkedInin ammattikäyttäjä Juho Toivolan kanssa. Katso webinaarin usein kysytyt kysymykset ja vastaukset blogistamme ja tutustu Juhon ohjevideoihin!

Juho Toivola LinkedIn kouluttaja YTK-Yhdistys yhteistyö verkkokoulutus

Miten pysyä mukana työelämän muutoksessa? Lue vinkit jatkuvaan oppimiseen ja oman osaamisen muotoiluun

Haluaisitko vahvistaa omaa rooliasi osaamisesi kehittämisessä? Tuntuuko, että tarvitset apua osaamisesi tunnistamiseen? Mietitkö, miten saada välineitä jatkuvan kehittymisen avuksi? Kertaa Osaamismuotoilu-webinaarimme tärpit ja tutustu tallenteeseen!

Osaamismuotoilu Workday Designers YTK-Yhdistys webinaari

Lisää hyvinvointia työelämäsi tueksi

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Kun voimme hyvin, jaksamme paremmin myös työelämän käänteissä. Lue blogistamme kehityspäällikkömme Mirvan ajatuksia siitä, miten me haluamme olla tukemassa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi!

talvi hiihtäjä umpihanki hyvinvointi

Olemisen perimmäinen tarkoitus

Ilona Kangas, toiminnanjohtaja

Aika on paras muutoksen airut, on sitä sitten kulunut 15 tuntia, päivää tai vuotta. Tai vuosisataa. 15 tuntia sitten syntynyt lapsi on jo tehnyt kahdesta ihmisestä isän ja äidin. Kahdessa viikossa viime maaliskuussa virus valloitti maailman ja 15 vuodessa esimerkiksi naisten osuus pörssiyritysten hallituksista on noussut 36 prosenttiin Suomessa. Ja 1500 vuotta sitten – no, ei silloin ollut ainakaan TikTokia.

Pieni tyttö isän reppuselässä.

Työlainsäädännön väliaikaisten muutosten voimassaoloa ei pidennetty

Sofia Härmä, juristi

Koronaviruksen vuoksi työsopimuslakiin ja lakiin yhteistoiminnasta yrityksissä tehtiin väliaikaisia muutoksia aikavälille 1.4.2020-31.12.2020. Näiden muutosten voimassaoloa ei enää jatketa, joten vuodenvaihteen jälkeen palataan taas noudattamaan vanhaa tuttua lainsäädäntöä.

YTK-Yhdistys blogi työ lainsäädäntö

Harkitsetko uutta työtä tai alaa vuonna 2021? Aloita tunnistamalla vahvuutesi Mazhr-palvelussa

Mazhr Oy

Vuosi 2020 on ollut monelle meistä poikkeuksellinen. Epävarmuus omasta ja läheisten hyvinvoinnista sekä oman työpaikan säilymisestä on kasvanut merkittävästi. Moni työssäkäyvä on muuttuneessa tilanteessa alkanut myös pohtimaan, haluanko todella tehdä tätä työtä vuonna 2021 vai olisiko jotain muita vaihtoehtoja olemassa.

Mazhr yhteistyö YTK-Yhdistys blogi

Verkostoitumalla työtä, osaamista ja uusia näkökulmia

Mirva Puranen, kehityspäällikkö, työelämäpalvelut

Onko sinusta joskus tuntunut siltä, että käsilläsi oleva haaste ei tunnu löytävän ratkaisuaan? Olet pyöritellyt sitä jo tovin jos toisenkin, ja alkaa jo turhauttaa. Olet tiukasti kääriytyneenä ongelmasi kanssa oman kuplasi sisään, kunnes lopulta otat asian puheeksi sivulauseessa jonkun kanssa. Tämä keskustelu saakin lopulta vyyhdin selkenemään ja ratkaisun avain löytyy keskustelukumppanin tuoreiden ajatusten avulla. Harva innovaatio on syntynyt yksin puurtaen. Lue lisää verkostoitumisesta!

kahvikupit verkostoituminen yhteisö osaaminen työ verkostot vertaistuki ytk-yhdistys henry ry

Asenne ei aina riitä, mutta toivo elää mahdollisuuksissa

Maaret Kallio

Toivon merkitys korostuu vaikeina aikoina. Lue Maaret Kallion vierasblogikirjoitus!

Maaret Kallio pohtii toivon merkitystä vaikeassa ajassa ja työttömyyden herättämässä toivottomuuden tilassa. Miten toivoa voi vahvistaa?

Opi Elämää etäyhteyksissä – lue kootut vinkkimme webinaarista!

Teemme etätöitä, haemme töitä etänä, opiskelemme etänä. Jopa vapaa-aika on monella siirtynyt etäyhteyksiin. Jännittääkö, kyllästyttääkö vai kaipaatko muuten vain vinkkejä etävuorovaikutukseen? Katso kootut vinkit ja tallenne webinaarista!

Elämää etäyhteyksissä webinaari nainen kahvikuppi läppäri pöydällä

Työn murros – uutta kohti!

Marita Salo, HENRY ry.

Vuosi 2020 jää meille jokaiselle mieleen –  varmasti koronasta, mutta toivottavasti myös siitä, miten nopeasti voimme oppia uutta ja muuttaa toimintatapojamme. Lue uuden yhteistyökumppanimme HENRY ry:n toiminnanjohtajan Marita Salon ajatuksia ammatillisen osaamisen kehittämisestä ja nappaa ilmainen tutustumisetu loppuvuodeksi Suomen suurimpaan ammatilliseen verkostoon!

HENRY ry Ihmisten kanssa huipulle

Tutustu uramuotoilun perusteisiin - tsekkaa webinaaritallenne ja verkkokurssi jäsenille

Paula Helle, Workday Designers

Mitä on uramuotoilu? Kenelle se sopii? Miksi sitä tarvitaan? Näihin kysymyksiin pureuduimme Uramuotoilun ABC -webinaarissamme. Kertaa webinaarin anti ja tutustu tallenteeseen! Muista hyödyntää myös uusi jäsenetusi Workday Designersin verkkokurssille.

Uramuotoilun ABC -webinaari YTK-Yhdistys jäsenetu Workday Designers

Miten erottua työnhaussa? Lue uravalmentajan vinkit!

Antero Ojanaho, Mazhr Oy

”Mitä tehdä, kun minulla ei ole tarpeeksi työkokemusta?” Tämä kysymys on tuttu esimerkiksi monille vastavalmistuneille tai alaa vaihtaville. Monen hakemuksen lähettäminen on tyssännyt siihen, kun kaikki työpaikkailmoituksessa vaaditut kohdat eivät täytykään. Ei kannata kuitenkaan lannistua. Tässä muutama vinkki, kuinka alkaa ratkaista haastetta ja erottua työnhaussa!

Miten erottua työnhaussa - uravalmentajan vinkit

Kertaa LinkedIn II -webinaarin tärpit: itsesi näköinen profiili, kattava verkosto ja aktiivisuus!

Pipsan Aron webinaarikokonaisuuden II-osassa perehdyimme LinkedInin sosiaaliseen puoleen: verkostoitumiseen, aktiivisuuteen ja postauksiin. Lue tärpit tästä!

Onnistu LinkedInissä webinaari osa 2 YTK-Yhdistys Pipsa Aro verkostot aktiivisuus toimivat postaukset

Päättyikö työsuhde lomautuksen aikana? Lue tämä!

Sofia Härmä, juristi

Syksyksi on odotettavissa jonkin verran uusia yhteistoimintaneuvotteluita koronakriisin pitkittyessä. Lisäksi monilla aloilla lomautusten arvioidaan muuttuvan irtisanomisiksi. Olemme koostaneet tähän blogiin ajankohtaisen tietopaketin irtisanomisajasta ja työsuhteen päättymisestä lomautusaikana.

Tietoa irtisanomisajoista ja työsuhteen päättymisestä lomautuksen aikana

Kertaa LinkedIn I -webinaarin opit!

Ensimmäisessä LinkedIn-webinaarissa opimme Pipsa Aron johdolla LinkedInin perusteet ja miten valjastaa oma LinkedIn-profiili työnhakuun. Kertaa vielä kootut vinkkimme!

Onnistu LinkedInissä webinaari YTK-Yhdistys Pipsa Aro

Kesä on täällä, tee siitä sinunlaisesi

Antero Ojanaho, Mazhr Oy

Aurinko paistaa lämpimästi ja kesä on täällä. Tänä vuonna se on kuitenkin alkanut hyvin erilaisissa merkeissä verrattuna aiempaan. Koronakriisi on mullistanut niin työtämme kuin henkilökohtaista elämäämme ennenkokemattomalla tavalla. Muutoksien myötä on luonnollista pohtia omaa suuntaa – tunnenko itseni, tarpeeni ja toiveeni?

Kesä on täällä, tee siitä sinunlaisesi

"Kertoisitko hieman itsestäsi?" – vinkkejä työnhakuun ja urasuunnitteluun

Antero Ojanaho, Mazhr Oy

Mietitkö näinä aikoina, mitä tekisit seuraavaksi urallasi? Oletko jo ottamassa yhteyttä sopiviin työpaikkoihin? Vai onko edessä kenties työhaastattelu? Olipa tilanteesi mikä tahansa, paljon kiteytyy siihen, kun sinulta kysytään: ”Kertoisitko hieman itsestäsi?”

Mazhr urasuunnittelupalvelu - vinkkejä työnhakuun

Miten selvitä kriisistä? Nappaa YTK:n ja Anna Perhon vinkit työelämän yllättäviin käänteisiin

Monet ovat tänä keväänä täysin uuden äärellä, kun korona sai arjen pakan totaalisen sekaisin. Lomautuslappu, etätyöt tai jopa potkut. Kuinka tästä selvitään? Etsimme vastauksia YTK-Yhdistyksen ja Anna Perhon yhteisessä Uuden äärellä live-webinaarissa, jossa käsittelimme korona-ajan muutoksia, työttömyysturvaa sekä arjen selviytymiskeinoja ja stressinhallintaa.

Anna Perho Petja Eklund YTK Uuden äärellä webinaari

Mitä olemme oppineet etätyöstä?

Etätyöpäivät täyttyvät helposti videopalavereista, puhelin, sähköposti ja tiimityökalut laulavat kilpaa. Monet hoitavat oman työn ohessa vielä lapset ja etäkoulun. Tuntuuko tutulta? Korona-arki on mullistanut työnteon, vapaa-ajan, sosiaaliset kontaktit ja perhe-elämän. Näiden yhteensovittamisessa ja uuteen normaaliin sopeutumisessa tarvitsemme nyt toistemme tukea ja neuvoja. Lue vinkkimme etätyössä onnistumiseen!

YTK-yhdistys etätyö korona-arki

Miten tukea lasta poikkeusaikana

Veli-Pekka Mälkiäinen, Ceesto

Poikkeusolot ovat haastaneet monen suomalaisen perheen elämän. Nykyinen tilanne vaikuttaa meihin kaikkiin, niin aikuisiin kuin lapsiinkin. Monet eivät meinaa jaksaa ja alkavat olla arjen keskellä väsyneitä. Vanhemmilta loppuvat myös keinot lasten kanssa. Miten auttaa lapsia vähentämään huolta, pelkoja ja turvattomuutta? Miten rauhoittaa heitä ja auttaa keskittymään paremmin?

Ulkona iloinen äiti nostaa pienen lapsen ilmaan.

Valmiuslain vaikutukset työsuhteeseen

Katja Halonen, Teperi & Co Oy

Hallitus antoi valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17.3.2020. Valmiuslaki ja siihen liittyvät käyttöönottoasetukset ovat voimassa määräajan 13.4.2020 saakka. Toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset voimaan toimivaltuuksiensa mukaisesti. Valtioneuvosto on 17.3.2020 antanut valmiuslain nojalla asetuksen koskien työaikaa, vuosilomia sekä irtisanomisaikaa työntekijän irtisanoutuessa työstään.

Sairaalan työntekijät työssään.

Koronaviruksen vaikutukset työsuhteessa

Katja Halonen, Teperi & Co Oy

Koronavirus on aiheuttanut yrityksissä tarpeita työsuhteen ehtojen muuttamisiin ja erilaisiin töiden tilapäisiin järjestelyihin. Vaikka tilanne on usealle työnantajalle haasteellinen, on työnantajan myös tällaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa noudatettava työlainsäädäntöä.

Haasteita työntekijöiden osalta on myös aiheuttanut päätökset lasten päiväkotien ja koulujen sulkemisista. Kenellä on palkanmaksuvelvollisuus vai onko kenelläkään?

Työntekijä kirjoittaa työsopimusta.

Koronavirus – matkustaminen ja palkanmaksu

Katja Halonen, Teperi & Co Oy

Koronavirus on herättänyt monenlaisia kysymyksiä ja ongelmatilanteita. Erityisesti keskiössä ovat olleet erilaiset vapaa-ajan matkustamiseen ja työhön paluuseen sekä palkanmaksuun liittyvät kysymykset. Alla olevaan tekstiin on vastattu yleisimpiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

Mies nostaa rahaa automaatista.

Onnistu turvallisesti

Petja Eklund, YTK:n työttömyysturva-asiantuntija

Monen menestyjän taustalla on tarina siitä, miten on uskaltanut keskittyä ja tehdä sitä, mihin löytyy sisäinen palo. Resepti vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta silti jään usein pohtimaan, miten se on mahdollista.

Iloinen lapsi keltaisessa sadetakissa sateenvarjon alla suojassa.

Huijareita(ko) liikenteessä?

Ilona Kangas, YTK:n viestintä- ja asiakkuuskokemusjohtaja

YTK-Yhdistyksen syksyllä teettämän kyselyn mukaan joka kymmenes vastaaja kokee töissä pelkoa siitä, ettei osaa tai ole tarpeeksi hyvä. Tämä korostuu naisilla (14 %) miehiä (8 %) enemmän.

Kolme venetsialaista naamiota.

Aloita keventäminen työpaikalta – fiksut valinnat auttavat jaksamaan paremmin työelämässä

Keventäjät-tiimi

Terveellinen laihduttaminen on helppoa, mutta ei nopeaa. Siinä pyritään kestäviin tuloksiin: vaikka gramma päivässä, mutta pysyvästi. Hitaassa painonpudotuksessa on se hyvä puoli, että pienetkin muutokset riittävät pitkällä aikavälillä suuriin onnistumisiin. Toimivimmat keinot lähtevät usein pienistä mutta usein toistuvista arjen valinnoista. Työ on siihen otollinen ympäristö.

Työporukka on kokoontunut pöydän ääreen syömään salaattia ja smoothieta.

Oman potentiaalin löytäminen ja hyödyntäminen vuonna 2020

Venla Tulppala ja Antero Ojanaho, Mazhr Oy

Ihmisten odotukset työelämää kohtaan ovat muuttuneet. Viimeisen 10-15 vuoden aikana ihmiset ovat alkaneet yhä suuremmissa määrin odottaa elämältään mahdollisuutta tehdä hyvää, tarkoituksellista työtä organisaatiossa, joka kehittää heitä ammatillisesti ja auttaa hyödyntämään sekä kehittämään omaa potentiaaliansa.

Kolme huppareihin pukeutunutta nuorta vääntyvät ääriasentoihin.

Kun työ ei maistu

Anja Kahri, toimitusjohtaja, Mazhr Oy

Työelämän laatu tulee siitä, miten työ palvelee omia unelmia, tavoitteita ja muita elämän osa-alueita; jokaiselle yksilöllisellä tavalla. Työn pitäisi olla muutakin kuin homma, josta saadaan palkkaa, ja josta vain suoriudutaan päivästä toiseen.

Talvisessa maisemassa tyttö katsoo laiturilta merelle päin.

Työpaikan vaihdon syy on usein uupuminen

YTK-Yhdistyksen kyselytutkimuksen mukaan halu kehittyä on yleisin syy vaihtaa työpaikkaa, mutta lähes kolmannes vastaajista kertoo kolmen viime vuoden aikana harkinneensa työpaikan tai alan vaihtoa uuvuttavan työn takia. Moni kokee myös ristiriitaa vahvuuksiensa ja työelämän odotusten välillä. Asiantuntija muistuttaa, että joulun välipäivät tarjoavat hyvän tuumaustauon pohtia omaa jaksamista ja asioita, jotka ovat kaikkein merkityksellisimpiä.

Kuvassa nainen talvisessa metsässä

Kohti onnellisempaa (työ)elämää

Anja Kahri, toimitusjohtaja, Mazhr Oy

Miten voit? Mitä sinulle kuuluu? Elätkö itsesi näköistä hyvää (työ)elämää vai kaipaatko muutosta? Löydätkö itsesi toisinaan miettimästä, onko nykyinen työ tai organisaatio se oikea? Koetko sunnuntai-iltana ahdistusta vai innostusta tulevaa viikkoa kohtaan? Ovatko syksyn monet yt-uutiset osuneet kohdallesi, tai kalvaako sinua huoli, että kohta ne osuvat omalle kohdalle? Tai oletko työnhakija omasta tahdostasi tai työttömänä?

Keskittyneen näköinen nuori mies istuu kirjaston pöydän ääressä. Hän lukee kirjaa, ja hänen vieressään on kannettava tietokone.

Työelämän haamut, robotit ja silppusankarit

Vieraskynä: Ilkka Halava, tulevaisuustutkija, työelämäasiantuntija, hallitusammattilainen ja Suomen suosituin puhuja

Työelämän kasvavista paineista, kiky-tunneista ja sovellettavista työehtosopimuksista riittää keskustelua lopuilleen kääntyvän vuoden jokaiselle viikolle. Työn vaativuus, robotit, algoritmit ja alustatalous nähdään kaikki mielellään uhkana ja varmana merkkinä työelämän huonontumisesta. Samaan aikaan työntekijän autonomia, tekniset apuvälineet ja inspiroivat työympäristöt ovat muuttaneet työtä kiistatta paremmaksi, vaikka parannuksille ei yleensä palstatilaa löydykään.

Mies on kyyritynyt pelokkaana kirjoituskoneelle. Seinällä kohoaa mörön mallinen varjokuva.

Opiskelu ja työttömyysturva

Petja Eklund, YTK:n työttömyysturva-asiantuntija

Työttömyyskassan jäsenenä palkansaaja voi vakuuttaa tulonsa työttömyyden varalle. Entäs opiskelija? Voiko opiskelija vakuuttautua työttömyyden varalle?

Sateenvarjo nostaa opiskelijan kirjasta ylös. Onko työttömyyskassan jäsenyydestä hyötyä opiskelijalle?

Rekrytori Tampereella

Rekrytori - Koulutori on Suomen suurimpia rekrytointitapahtumia, jota on järjestetty vuodesta 2008 asti. Keskiviikkona 18.9. tapahtuma järjestettiin Tampereen sydämessä, kauppakeskus Koskikeskuksessa.

YTK:n työntekijä seisoo YTK:n ständillä korkean pöydän vieressä, jossa on lakuja, haalarimerkkejä ja ansioturva-esitteitä.. Taustalla YTK:n mainosseinä, jossa lukee liity täysjäseneksi..

Kuopio

YTKlaiset lähtivät hieman kauemmas edustamaan, tällä kertaa Kuopioon! Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestetty Rekry & työelämä 2019 tapahtuma kokosi yhteen rekrytoivia yrityksiä ja työnhakijoita. Keskityimme tapahtumassa tapaamaan jäseniä ja kertomaan kävijöille työttömyysturvasta ja Yhdistyksen palveluista. Avoimia työpaikkoja meillä ei tapahtuman ajankohtana ollut.

Pyöreässä kyltissä lukee I sydän Kuopio. Taustalla järvimaisema.

Yo-kylä Block Party

YTK-Yhdistys osallistui tänä syksynä jo toista kertaa järjestettävään Yo-kylä Block Partyyn. Tapahtuma on urbaani katufestivaali, joka on pääsymaksuton ja avoin kaikille. Tapahtumapaikkana on Turun opiskelijoiden asuntoalue Yo-kylä, ja tapahtuma tuo esille paikallista musiikkia ja kulttuuria.

YTK-Yhdistyksen kesätyöntekijät edustavat Yo-kylä Block Partyillä YTK:n ständillä.

Tapahtuma-syksy starttasi Turussa

Tänäkin vuonna YTK ja YTK-Yhdistys on kierrellyt ympäri Suomea osallistuen erilaisiin rekrytointitapahtumiin. Olemme arjessamme jatkuvasti yhteydessä asiakkaisiin sähköisesti. Asiakasneuvontaa ja hakemuskäsittelyä hoitaa noin 80 henkilöä, jotka ovat yhteydessä asiakkaisiin chatissä, puhelimessa, OmaYTK:ssa, sähköpostilla ja paperipostilla. Tapahtumat ovatkin sekä mukavaa vaihtelua toimistotyölle, myös arvokkaita mahdollisuuksia tavata jäseniä myös kasvotusten.

YTK:n haalarimerkkejä. Päällimmäisten merkkien kuvassa yksisarvinen syö donitsia. #tulevaisuudenpeloton.

Minussa on mahdollisuuksia vaikka mihin!

Miikka Uurto, Personnel Development Oy

Meillä on vallitsevan käsityksen mukaan vain yksi elämä. Miten me sen käytämme, on siis kohtuullisen tärkeä asia. ”Elämä on ihmisen parasta aikaa”, sanoi Matti Nykänen. Tässä hän osui ehkä tahattomastikin elämän ytimeen. Miten sinä olet ajatellut elää tämän ainutkertaisen elämäsi?

Askeleet vie eteenpäin.

Työssä markkinoinnin parissa YTK-Yhdistyksellä

Elli Lindqvist

Tarina siitä, miten päädyin Loimaalle somettavaksi kasvuninjaksi.

YTK-Yhdistyksen markkinointiassistentti Elli.

Sulo auttaa työsuhdekysymyksissä

Sofia Härmä, oikeustieteiden opiskelija

YTK-Yhdistyksen työntekijävahvuus täydentyi uudella tulokkaalla, kun chatbot Sulo aloitti harjoittelijana YTK-Yhdistyksen chatissa kesäkuun viimeisellä viikolla. Harjoittelujaksolla Sulo työskentelee vain aamupäivisin, mutta pian Sulon tarkoituksena on toimia virtuaaliavustajanasi 24/7.

YTK-Yhdistyksen chatbot Sulo esittäytyy.

Uusi hallitusohjelma on lievästi koulutusmyönteinen

Vieraskirjoittaja: Teemu Kokko, rehtori, toimitusjohtaja, Haaga-Helia

Maanantaina 3.6. esiteltiin uusi hallitusohjelma. Korkeakoulujen näkökulmasta lopputulema oli myönteinen, sillä seitsemän vuotta jatkunut leikkaustrendi kääntyi lievään nousuun.

Opiskelija on nostanut jalat työpöydälle, ja rentoutuu.

Rekrytapahtuma opiskelijoille tammikuussa!

YTK-Yhdistys järjestää opiskelijoille suunnatun rekrytapahtuman Helsingissä tammikuussa. Tule mukaan!

Minun kesätyöni jätskibaarissa

Anni, 16, kahvilatyöntekijä | Jätskibaari Vohveli

Hei! Olen Anni, 16-vuotias tyttö Porista. Sain juuri peruskoulun päätökseen ja syksyllä minua odottaa lukio. Vapaa-aikani vietän pääosin ihanien ystävien, musiikin, politiikan sekä perheen parissa. Olen soittanut viulua kymmenen vuotta ja musiikki on suuri osa elämääni. Toimin Porin nuorisovaltuuston puheenjohtajana, minkä ansiosta käyn erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea. Vaikka tehtävää minulla riittää, halusin etsiä töitä.

YTK-Yhdistyksen suuri nuorisokysely: Nuoria mietityttävät taloudelliset ongelmat, oma jaksaminen ja työttömyys

Yli 60 % nuorista suhtautuu kuitenkin tulevaisuuteen optimistisesti. Kyselyyn vastasi yli 2000 nuorta.

Työsopimus – vältä pahimmat sudenkuopat

Anna-Karin Axell, Asianajotoimisto Teperi & Co Oy

Onneksi olkoon! Olet ehkä saanut ensimmäisen kesätyöpaikkasi tai ensimmäisen omaa koulutusta vastaavan työpaikan - ei muuta kuin töihin ja ensimmäistä palkkapäivää odottamaan. Työsuhdeasioihin perehtyminen voi tuntua yhtä mielenkiintoiselta kuin maalin kuivumisen seuraaminen mutta voit välttyä turhilta riitatilanteilta, mikäli tiedät perusfaktat työsopimuksen solmimisesta.

Rohkeasti kohti työelämää

Opiskelija-status on tietynlainen tila, josta luopuminen voi olla joskus pelottavaakin. Siirtymisen opiskelijasta osaksi työelämää ei tarvitse tapahtua suurena muutoksena. Valmistautumalla jo opiskeluaikana kohti työelämää voit tehdä muutosprosessista helpomman itsellesi.

Tulevaisuudenpeloton

Tiedän, että opiskelijaelämä on kiireistä aikaa, mutta laitappa hetkeksi silmät kiinni ja siirry ajatuksissasi muutaman vuoden päähän. Näetkö tulevaisuuteesi? Miltä siellä näyttää? Miltä tulevaisuuden työelämä ympärilläsi näyttää?

Kesätyö viestinnän ja markkinoinnin parissa

Tarjoamme kesätyöpaikan ajalle 4.6. - 20.7.2018.

Linkki kyselyyn