Maaret Kallio Voimana toivo

Takana vaikea vuosi? Annamme lahjaksi toivoa Maaret Kallion verkkokurssilla

Koronavuosi vei monelta työt, terveyden tai molemmat, kaatoi talouden ja horjutti elämää monin tavoin. Kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio tunnistaa epävarmuuden ja turvattomuuden tunteen lisääntymisen: ”Nyt tarvitaan ennen kaikkea toivon ja turvan vahvistamista.” Siksi lahjoitamme Kallion uuden verkkokurssin ilmaiseksi 200 jäsenelle, joihin koronan vaikutukset ovat iskeneet kovimmin.

”Haluamme konkreettisella tavalla kantaa kortemme kekoon ja auttaa niitä jäseniämme, joille tämä vuosi on ollut erityisen rankka. Olemme tunnistaneet ihmisissä tarpeen toivolle ja riskin toivottomuudelle. Se ei ole yksilölle eikä yhteiskunnalle hyvä lähtökohta, vaan lamaannuttaa ja aiheuttaa pitkäaikaista ahdistusta. Näinä hankalina aikoina haluamme antaa lahjaksi lisää toivoa tulevaan tämän verkkokurssin muodossa”, kertoo YTK-Yhdistyksen johtaja Ilona Kangas.

Yhteistyöllä toivoa ja mahdollisuuksia erityisesti hankalimmassa tilanteessa oleville

YTK-Yhdistys kustantaa verkkokursseja 200 jäsenelleen, jotka ovat koronan takia jääneet työttömiksi, lomautetuiksi tai ovat kärsineet pandemian vaikutuksista ja joilla ei muutoin olisi mahdollisuutta osallistua. Verkkokurssille osallistujat arvotaan ilmoittautuneiden yhdistyksen jäsenten keskuudesta. Yhdistykseltä tämä on mittava rahallinenkin kädenojennus, koska yhden kurssin hinta on 149 euroa.

”Koen todella tärkeäksi tukea toivoa myös tällä tavalla. Nyt hankalassa tilanteessa olevat ihmiset saavat lahjan, joka kartuttaa myös heidän henkistä pääomaansa pitkässä juoksussa”, Maaret Kallio toteaa. ”Erityisesti vaikeissa elämän vaiheissa, kuten työttömyydessä, terveyttä tai muuta perusturvallisuutta uhkaavassa tilanteessa, esimerkiksi tietoturvavuodossa, tarvitaan toivoa ja taitoja jaksaa läpi vaikeiden aikojen. Koronan vaikutukset ihmisten elämään, työhön ja sitä kautta turvallisuuden tunteeseen ovat olleet todella kovat”.

Yhteistyö on jatkoa YTK-Yhdistyksen viimevuotiselle #MinussaOnMahdollisuuksia -kampanjalle, jossa yhdistys jakoi jäsenille stipendejä oman osaamisen kehittämiseen. “Tänä vuonna haluamme tuoda aikaan sopivalla tavalla verkkokurssilla mahdollisimman monelle työkaluja toivon palauttamiseen omaan elämään", jatkaa Kangas.

Miten mieltä ja toivoa voi vahvistaa?

Toivon vahvistamiseksi Kallio antaa seuraavat vinkit:​​​​​​​

  1. Tunnista ja tunnusta:
    Toivo juurtuu aina realiteetteihin. Ensimmäinen askel onkin tunnistaa ja tunnustaa, millaisessa tilanteessa tai voinnissa tällä hetkellä on. Vaikean tilanteen hyväksyminen vie usein aikaa. Tilanteen tunnustaminen ja hyväksyminen mahdollistaa vaikuttamisen ja valintojen näkymät.
  2. Vaikuta siellä missä voit:
    Epävakaassa ja vaikeassa tilanteessa on tärkeää kohdistaa oma jaksaminen ja toivorikkaat teot sinne, missä niillä voi olla vaikutusta. Pohdi tilannettasi rauhassa ja mieti, mitä juuri nyt voit tehdä. Mitkä ovat pieniä askeleita tai tekoja, jotka voivat auttaa selviämään, tuovat lohtua tai saavat liikkeen tuntua tässä tilanteessa?
  3. Toivo tehdään yhdessä:
    Älä siis yritä pärjätä yksin tai rakentaa hyvää elämää vain omaan varaan. Toivo tarvitsee tutkitusti toisia ihmisiä. Meidän tulee olla toinen toistemme toivon ajureita, ei esteitä. Jakamisen kokemus liittyy keskeisesti toivoon: hankalassakaan tilanteessa en ole yksin ja hyvissä kohdissa voin saada kanssailoitsijoita.

”Näitä teemoja käsitellään myös Voimana toivo -kirjassani ja samannimisellä verkkokurssilla, jossa tavoitteena on vahvistaa osallistujan toivoa ja toimijuutta myös vaikeiden aikojen äärellä”, Kallio kiteyttää. Kurssin teemat keskittyvät sekä oman hyvinvoinnin vahvistamiseen, toipumisen keinoihin että toisten ymmärtämiseen ja tukemiseen. Teemoja työstetään Maaretin viikoittaisten nauhoitettujen videoluentojen sekä konkreettisten toivoa ja jaksamista tukevien harjoitusten avulla.

Kampanja näkyy myös somessa aihetunnisteilla #lahjaksitoivoa ja #voimanatoivo.

Linkki kyselyyn