nainen työskentelee läppärin äärellä

Lähes joka viides suomalainen mies ei ole koskaan päivittänyt omaa cv:tään

Naiset ovat miehiä ahkerampia päivittämään ansioluetteloaan, kertoo YTK:n kyselytutkimus. Toimialakohtaisessa vertailussa oma cv on useimmin jäänyt kokonaan tekemättä kuljetus- ja rakennusalalla. Toimialasta riippumatta moni kokee haasteelliseksi tunnistaa ja sanoittaa omaa osaamistaan. Lue lisää ja katso vinkit cv:n tekoon!

Oman ansioluettelon päivittämisen tiheys vaihtelee sukupuolen ja toimialan mukaan. Tämä selviää Yleinen työttömyyskassa YTK:n Jäsenpulssi-kyselytutkimuksesta*, johon vastasi kesällä yli 16 000 YTK:n jäsentä. 

Kysyttäessä ”Milloin olet viimeksi päivittänyt oman cv:si?” kertoi 19 % miesvastaajista, ettei koskaan ole päivittänyt omaa ansioluetteloaan. Vastaava luku naisilla on 9 %. Miehistä 40 % kertoi päivittäneensä cv:nsä viimeisen vuoden aikana, kun taas naisista 48 %.

”Yksi selittävä tekijä voi olla se, että naiset työskentelevät miehiä useammin määräaikaisissa työsuhteissa, jolloin cv:n päivittäminen useammin on tarpeellista”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Kuljetus- ja rakennusalalla ansioluettelon päivittäminen jää useimmin tekemättä

Toimialoista oma cv jää useimmin päivittämättä kuljetus- ja rakennusalalla. Kummallakin alalla 25 % vastaajista kertoo, ettei ole koskaan päivittänyt omaa ansioluetteloaan. Ahkerimmin cv:tä päivitetään kulttuuri-, taide- ja viihdealalla. 30 % alan vastaajista on päivittänyt ansioluetteloaan viimeisen puolen vuoden aikana ja viimeisen kuukauden sisällä jopa 17 %.

Toiseksi eniten ansioluetteloaan ovat päivittäneet tutkimuksen, kehityksen ja konsultoinnin parissa työskentelevät. 28 % kertoo päivittäneensä cv:tään viimeisen puolen vuoden aikana ja 16 % viimeisen kuukauden sisällä.

Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen mietityttää monia

YTK-Yhdistys pilotoi touko- ja kesäkuussa cv-työpajoja jäsenilleen. Työpajoissa nousi selvästi esille, että moni kokee haasteelliseksi tunnistaa ja sanoittaa omaa osaamistaan. On tavallista, ettei tiedetä mitä oma osaaminen on tai mitä cv:lle kirjoittaisi, jotta olisi työnantajan silmissä kiinnostava.

Valitsemisen vaikeus korostui toisena haasteena. Koko työhistoriaa ei voi mahduttaa ansioluetteloon ja moni miettii siksi, mitä ansioluettelossa kertoisi ja korostaisi.

Auli Hänninen muistuttaa, että omaa ansioluetteloa on huomattavasti helpompi lähteä tekemään, kun itsellä on ajantasaista tietoa siitä, mitä kaikkea omalle uralle on mahtunut. YTK-Yhdistys tarjoaa jäsenilleen muun muassa työnhakuvalmennusta sekä erilaisia työkaluja oman osaamisen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen.

Muista nämä:

  1. Pohdi työtä, johon olet hakemassa. Minkälaista osaamista ja kokemusta siinä tarvitaan? Minkälaisessa roolissa toimisit? Mitä taitoja ja ominaisuuksia tehtävä sinulta vaatisi?
  2. Nosta aiemmista työtehtävistäsi esiin niitä asioita, jotka tukevat hakemasi työpaikan vaatimuksia.
  3. Omasta ansioluettelosta kannattaa tehdä erilaisia versioita ja räätälöidä sisältö sen mukaan, minkälaista työtä on hakemassa.

    Vaikka jokaisessa versiossa olisi kerrottuna samat aiemmat työsuhteet, sinun kannattaa kertoa saamistasi opeista ja kokemuksista hieman eri näkökulmista.

    Yhdessä versiossa voit painottaa esimerkiksi saamaasi kaupallista tai markkinoinnillista osaamistasi, kun taas toisessa korostat projektijohdollisia taitojasi.
  4. Valitse cv:si sen mukaan, minkälainen hakemasi työpaikka mielestäsi on ja minkälaista osaamista ja kokemusta tehtävässä tarvitaan.
  5. Tee cv:n päivittämisestä säännöllinen tapa. Työkokemuksen lisäksi itselle kannattaa kirjata muistiin myös vapaaehtoistyöt ja opinnot, joita on suorittanut.

    ​​​​​​​Mieti minkälaisia rooleja sinulla on ollut eri projekteissa ja minkälaista palautetta olet saanut.

*Jäsenpulssi-kyselytutkimus toteutettiin 1.–12.6. ja siihen vastasi 16 607 YTK:n jäsentä, jotka edustavat laajasti eri toimialoja kaikista maakunnista.


Lisää vinkkejä

Hyödyllisiä koulutuksia aiheesta löydät työelämän verkkokoulutuskirjastosta, jonka tarjoamme jäsenillemme veloituksetta yhteistyössä Eduhousen kanssa.

Katso vinkit tehokkaaseen työnhakuun ja laadi hyvä CV!​​​​​​​

Katsellaksesi koulutuksia, sinun tulee olla rekisteröitynyt verkkokoulutuskirjaston käyttäjäksi. Jos olet jo käyttäjä, kirjaudu sisään ja klikkaa suoraan koulutuksiin yllä olevista linkeistä. Jos et vielä ole rekisteröitynyt palveluun, voit tehdä sen OMA+-palvelussa (Webinaarit ja koulutukset).

Ilmoittaudu mukaan työnhakuvalmennukseen!
Jäsenemme saavat lisäksi veloituksetta yksilöllisen Työnhaun verkkovalmennuksen, jossa opit tekemään CV:n ja työhakemuksen ja tunnistamaan omaa osaamistasi.

Löydä oman alan työ syksyn rekrytapahtumista ja uudesta työnhakupalvelusta!
Haetko töitä kiinteistöpalvelu-, rakennus-, logistiikka- tai teollisuusalalta? Tule mukaan syksyn rekrytointitapahtumiin! Lisäksi pääset ensimmäisten joukossa mukaan uuteen maksuttomaan työnhakupalveluun.


Lue myös:

Linkki kyselyyn