Hyppää sisältöön

Etusivu Koodaava maanviljelijä – ja mitä vielä?

Koodaava maanviljelijä – ja mitä vielä?

Aiheet

  • Henkilötarina

Heikki Huhtanen on loimaalainen maanviljelijä, joka on nykyään myös koodari. Hänen johtoajatuksensa on, että “kaiken keskellä on yhteisö, jonka sekaan mahtuu yksilö”. Mitä se tarkoittaa? Entä millainen on koodaavan maanviljelijän työidentiteetti?

Ensisijaisesti olen Heikki!

”Ennen olin levykauppias, kun musiikki oli se juttu, sitten kuvaan tuli maanviljely ja musta viljelevä musiikkiukko, nyt olen enimmäkseen maanviljelijä, joka myös koodaa”, kertoo naurahdellen Heikki Huhtanen, yksi Avoin työlle -podcastin vieraista.

Heikillä on ollut tähän asti urallaan jo useita eri työidentiteettejä, joita kaikkia yhdistää luovuus, ratkaisukyky ja looginen päättely. Heikille nämä tuntuvat luontaisilta, joten ehkä siksi siirtymät ovat tapahtuneet vähän kuin omalla painollaan, mutta kovaa työtä on tehty joka hommassa ja siirtymisvaiheessa. Vaikka kiinnostus koodiin ja informaatioteknologiaan on ollut läsnä aina, omaa polkua on pitänyt tietoisesti pohtia ja kartoittaa omaa osaamista pikkuhiljaa – kasvaa eri työidentiteetteihin henkisestikin.

Yhteisöllisyyttä ja yksilöllisyyttä sopivassa suhteessa

”Eri osaamisten yhdistämiseen saa polttoainetta, kun ideoita pääsee pallottelemaan muiden ihmisten kanssa eri konteksteissa. Myös omassa rauhassa tekemisen vapaus antaa ajatuksille tilaa kuplia”, Heikki pohtii.

Juuria ja menneisyyttä ei pidä hävetä – päinvastoin

Yhdeksi tärkeimmistä asioista alanvaihtamisessa ja osaamisen laajentamisessa Heikki nostaa tiedon ja kokemusten jakamisen. ”Kerro rohkeasti, mitä kaikkea olet tehnyt! Saat palautetta ja näkökulmia – se kannustaa eteenpäin.”

Vaatii toki rohkeutta kertoa omista taustoistaan, mutta se palkitsee ja antaa eväitä tulevaan. ”Juuriaan ja menneisyyttään ei pidä hävetä”, Heikki rohkaisee. Tämän päivän jatkuvaa oppimista korostavaan työelämään ajatus sopii hyvin, taustojaan kannattaa hyödyntää myös kaikessa mitä tekee tulevaisuudessa.

”Voimme siis oppia uutta ja tehdä hyvin monia eri asioita, kun otamme niille oman ajan ja hyväksymme, että oppiminen on prosessi – joskus pitkä ja hidaskin”, lisää podcastin juontaja Perttu Pölönen. ”Oppi tulee ajan kanssa tai kun asiaan palaa uudelleen vähän myöhemmin”, Heikki täydentää.

Oli se sitten kakku tai koodi, tärkeää on vertaistuki

”Tärkeää on päästä jakamaan kokemuksiaan ja puhumaan muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa sekä esittelemään tekemisiään muille  oli se sitten kakku tai koodi. Toki maailmaan mahtuu ennakkoluuloja ja haastajia, mutta uskoa omaan tekemiseen kannattaa hakea vertaisilta”, hän jatkaa.

”Ylipäätään se, että tekee jotain uutta, esittelee sen ja antaa vielä muiden kommentoitavaksi tai arvioitavaksi, vaatii rohkeutta. Ollaan siis kannustavia toisillemme ja muistetaan tilanteet, joissa itse olemme laittaneet itsemme likoon”, rohkaisee Perttu.

Maaseudun tulevaisuus

Entä miten koodaava maanviljelijä näkee maaseudun tulevaisuuden? ”Kun eri teknologioiden käyttöönotto yleistyy, dataa voidaan hyödyntää monipuolisemmin ja tarkemmin. Automaattiohjaus ja dronet ovat jo nyt tätä päivää. Esimerkiksi John Deere alkaa olla jo teknologiayritys. Raaka-ainetuotannon lisäksi tuotetaan muitakin palveluita.”, Heikki kuvailee.

Kun implementoidaan ja yhdistetään eri informaatioteknologioita maanviljelyyn, saadaan käyttöön arvokasta bisneksessä hyödynnettävää dataa sekä toimenpiteiden ennakointiin että kohdentamiseen. Teknologian kehitys mahdollistaa entistä paremman tehokkuuden ja palveluiden monipuolistumisen.

”Siirrymme datan keräilystä datan viljelyyn”, Heikki summaa.

Kaiken keskellä on yhteisö, jonka sekaan mahtuu yksilö

Heikille työn merkityksellisyys syntyy ympärillä olevien ihmisten tai ryhmien vaikutuksesta ja siitä, että jokaisen pitää pystyä olemaan ryhmässäkin juuri sellainen kuin on. ”Hyvät tyypit ja ilmapiiri. Tykkään myös tarinoista, jotka tulevat aidoista kokemuksista. Tarinoiden kertominen vahvistaa sekä työn merkityksellisyyttä että yhteisöllisyyttä”, Heikki sanoo.

”Eli kun pidetään yhteisöllisyydestä kiinni ja ollaan sopivasti riippuvaisia toisistamme sekä avoimia uusille asioille ja ihmisille yksilöinä, ruokimme samalla uudenlaista tekemistä”, Perttu pohtii lopuksi.

Heikin ja Perttu Pölösen jutut kuulet kokonaisuudessaan Avoin työlle -podcastista!

KUUNTELE JAKSO TÄSTÄ!


Avoin työlle – eli mitä?

Avoin työlle –podcast on ääni uuden ajan työlle. Perttu Pölösen ja eri alojen, uudenlaisia töitä tekevien vieraiden kanssa nostamme esiin uusia ajatuksia työstä ja työttömyydestä, modernista työelämästä ja työnteon tavoista sekä tulevaisuuden taidoista.

Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa ja Applessa.

Tuotanto: Mellakka Management

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Perttu Pölösen juontama Avoin työlle -podcast avaa äänen uuden ajan työlle

Avoin työlle, osa 1: ”Kun haluan lomailla, mun täytyy olla työtön.”

Avoin työlle, osa 2: Maailman mielenkiintoisin työ