Älä menetä rahojasi – työttömyyteen voi varautua edullisesti

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, jää palkka saamatta. Tähän voi helposti varautua. Kun olet jäsen työttömyyskassassa, voit hakea kymmenien tuhansien eurojen edestä päivärahaa.

Vain työttömyyskassan jäsenenä sinulle voidaan maksaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, kun olet työtön tai lomautettu. Jäsenyys työttömyyskassassa maksaa noin satasen vuodessa. Keskiverto suomalainen palkansaaja voi työttömyyskassan jäsenenä hakea työttömäksi jäätyään melkein 30 000 euron edestä ansiopäivärahaa. 

Liity kassaan työsuhteen alkaessa

Voit liittyä työttömyyskassan jäseneksi, kun olet työsuhteessa. Liittyminen kannattaa hoitaa heti, kun työ alkaa. Kassaan liittyminen onnistuu työssä ollessa koska tahansa, mutta ansiopäivärahan ehtona on, että olet työskennellyt vähintään puoli vuotta ja ollut samaan aikaan työttömyyskassan jäsen.

Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrä riippuu siitä, paljonko olet saanut palkkaa ennen työttömyyttä. Voit helposti arvioida oman ansiopäivärahasi suuruuden eri työttömyyskassojen sivuilta löytyvillä laskureilla. YTK:n laskurin löydät täältä.

Kymmeniä euroja enemmän päivässä

Jos sinulla ei ole töitä, etkä ole työttömyyskassan jäsen, voit hakea Kelasta työttömyysetuutta, jota voidaan maksaa vain 32,40 euroa päivässä. Työttömyyskassan jäsenenä voit tuloistasi riippuen saada paljon suurempaa etuutta. Esimerkiksi 2500 euron kuukausitulolla ansiopäiväraha on 67,80 euroa päivässä ja 4000 euron kuukausitulolla jopa 89,15 euroa päivässä.

Jäsenyys työttömyyskassassa on helppo ja kannattava tapaa hoitaa turva siltä varalta, että työ päättyy. Ansiosidonnaisen turvin sinulla on hyvät mahdollisuudet kääntää muutos mahdollisuudeksi ja löytää uusia haasteita. Tarkista siis, että olet työttömyyskassan jäsen.

Tiesitkö, että YTK:sta saat tukea ja neuvoja työelämän erilaisissa vaiheissa?

Linkki kyselyyn