Hyppää sisältöön

Etusivu ”Peli nielee kaiken elämän, jos ei pidä huolta itsestä ja muustakin elämästä”, kertoo 20-vuotiaana eläköitynyt Esportin maailmanmestari

”Peli nielee kaiken elämän, jos ei pidä huolta itsestä ja muustakin elämästä”, kertoo 20-vuotiaana eläköitynyt Esportin maailmanmestari

Aiheet

  • Henkilötarina

Lauri ”Cyanide” Happonen pelasi League of Legendsia nuorena esport-ammattilaisena alan huipulla neljä vuotta saavuttaen muun muassa maailmanmestaruuden ja kolme Euroopan mestaruutta. Kovan peliuran hän päätti lopettaa burnoutin myötä ja siirtyä muihin hommiin Kova Esport-tiimissä. Avoin työlle -podcastissa Happonen ja juontaja Perttu Pölönen miettivät muun muassa, mitä on menestys ja mikä riittää?

Miten pelaamisesta tuli työ vain 16-vuotiaana ja millaista on kilpapelaajan arki? Miten huolehtia hyvinvoinnista ja balanssista työn ja vapaan välillä? Voiko stressiä hallita? Pääseekö burnoutista yli? Näitä kysymyksiä pohditaan Avoin työlle -podcastin viidennessä jaksossa.

Ei suunnitellut uraansa sen kummemmin

”Totta puhuen musta tuli ammattipelaaja vähän vahingossa, kun olin ensin hakannut pelejä tarpeeksi pitkään pienestä pitäen, harrastus vei mennessään ja ammatti konkretisoitui viimeistään ensimmäisen maailmanmestaruuden myötä”, aloittaa Happonen uratarinansa.

Paremmasta itsetuntemuksesta ja itsensä johtamisen taidoista olisi hänen mukaansa ollut paljon hyötyä jo aivan alkuvaiheilla, vaikka luonnollisesti ne kehittyvät ajan ja kokemuksen myötä meillä kaikilla. Ammattina esport on myös kehittynyt vuosien saatossa, kun ala on pikkuhiljaa organisoitunut, valmennuspuoli monipuolistunut ja tiimien sekä pelaajien saama tuki sen myötä parantunut.

”Peli kyllä nielee sun elämän, jos sen antaa. Muustakin elämästä ja varsinkin balanssista työn ja vapaan tai harrastuksien välillä kannattaa pitää kiinni.”

Miten pitää koko paketti kasassa?

”Jäin pois propelaamisesta jo 20-vuotiaana burnoutin vuoksi. Mielekkyys vaan katosi ja olin kyllästynyt pelaamaan 12 tuntia päivässä”, Happonen kertoo. Lukioaikana hänellä oli hyvä säännöllinen päivärytmi – opiskelu, kuntosali, pelaaminen ja nukkuminen – jotka myös auttoivat menestymään peliuralla vielä season 3:lla.

Season 4:lle tultaessa kaikki normirutiinit kuitenkin jäivät pois ja tilalle tuli pelkkä pelaaminen. ”Se ei tietenkään toiminut ja huomasin itsekin varoitusmerkit, sillä pelaaminen ei enää parantunut ja se ahdisti lisää – noidankehä oli valmis”, hän jatkaa.

Onko intohimoisessa työnteossa tai harrastuksen muuttamisessa ammatiksi siis riski uupua? Miten voisi ylläpitää motivaatiotaan ja toteuttaa intohimoaan ilman uupumista? Tasapainon löytäminen työn ja vapaan välillä, stressinsietokyvyn sekä palautumiskeinojen harjoittelu auttavat varmasti – mutta sehän on helpommin sanottu kuin tehty.

”Pidä huolta fyysisestä ja henkisestä kunnosta”, Happonen kiteyttää.

Kuten kaikessa huippu-urheilussa, myös esportissa kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää, jotta suorituskyky olisi optimaalinen. Tässä ovat merkittävässä roolissa Happosen mukaan ovat oman aktiivisuuden lisäksi valmentajien tuki, vertaistuki ja toimiva yhteistyö tiimikaverien kesken.

”Periaatteessa samoja asioita siis yleisestikin ottaen työelämässä, työssä kuin työssä. Erityisesti tiimien toimiminen ja yhteistyö”, Pölönen pohtii.

Nämä keinot auttoivat Happosta selviämään myös burnoutista eteenpäin. Lisäksi hän haki ammattiapua psykologilta ja oppi tuntemaan itseään sekä ajatuksiaan paremmin. Se, että pysähtyy rohkeasti kuuntelemaan itseään ja kirjoittaa vaikka auki asioita ja tuntemuksiaan, auttaa Happosen kokemuksen mukaan hahmottamaan vaihtoehtoja ja tulevaisuutta silloinkin, kun uupumus sumentaa näköpiiriä.

”Mulle tarjoutui peliuran ansiosta mahdollisuus siirtyä erilaiseen tekemiseen striimaamisen puolella, eli rakkaudesta lajiin jatketaan edelleen Kovalla – tähdätään Suomen top3:seen ja aletaan rakentamaan maailman parasta e-urheiluorganisaatiota”, kertoo Happonen naurahtaen.

Mitä siis tarvitaan, että voi rohkeasti tehdä motivoivaa ja mielekästä työtä seuraten omia polkujaan ja valintojaan? Mitä menestys omalla kohdalla tarkoittaa, mikä on sopivasti tai riittävää, mikä tekee juuri sinut onnelliseksi ja mitä arvostat?

Mitä menestys omalla kohdallasi tarkoittaa?

”Mulle menestys on sitä, että on onnellinen omaan paikkaansa ja elämäänsä. Elämä maistuu nyt paremmalta, vaikka nuorempana peliura veti eikä palkkaa tule enää yhtä paljon. Oma hyvinvointi ja elämästä nauttiminen on tärkeämpää”, Happonen muistuttaa.

Kuuntele Laurin ja Perttu Pölösen juttutuokio kokonaisuudessaan Avoin työlle -podcastista!

KUUNTELE JAKSO TÄSTÄ

Avoin työlle – eli mitä?

Avoin työlle –podcast on ääni uuden ajan työlle. Perttu Pölösen ja eri alojen, uudenlaisia töitä tekevien vieraiden kanssa nostamme esiin uusia ajatuksia työstä ja työttömyydestä, modernista työelämästä ja työnteon tavoista sekä tulevaisuuden taidoista.

Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa ja Applessa.

Tuotanto: Mellakka Management

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Perttu Pölösen juontama Avoin työlle -podcast avaa äänen uuden ajan työlle

Avoin työlle, osa 1: ”Kun haluan lomailla, mun täytyy olla työtön.”

Avoin työlle, osa 2: Maailman mielenkiintoisin työ

Avoin työlle, osa 3: Menneisyyttään ei pidä hävetä, sanoo koodaava maanviljelijä

Avoin työlle, osa 4: ”Ihminen, joka ei voi hyvin, ei tee hyvin” kiteyttää ihmisoikeusaktiivi, transmies Dakota Robin